ehdasrd

5 نکته درباره بازار، سرمایه خارجی و بانک‌ها

5 نکته درباره بازار، سرمایه خارجی و بانک‌ها

5 نکته درباره بازار، سرمایه خارجی و بانک‌ها

سیدحسین سلیمی(نائب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران)

1.هفته گذشته، هفته خوبی برای بازار سرمایه نبود. شاخص کل بازار سرمایه در روز دوشنبه 306 واحد ریخت و البته در چهارشنبه پیش از آن‌هم 500 واحد ریخته بود. در همه جای دنیا بازارها به حوادث تروریستی واکنش نشان می‌دهد و بازار سرمایه ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. حوادث موسوم به 11 سپتامبر در نیویورک باعث شد برای اولین بار بازارهای مالی در این شهر بسته شود. در چنین مواقعی نمی‌توان انتظار داشت که بازار رشد کند. ریزش شاخص کل هم چنان ادامه دارد و حادثه تروریستی در هفته‌های گذشته، بر بازار اثر گذاشت. از سوی دیگر، آثار مشکلات اقتصادی و رکود تولید در سال 95، در سال جاری در بازار سرمایه بروز کرده است یعنی درست زمانی که موعد تقسیم سود است. تیرماه زمان برگزاری مجامع شرکت‌هاست. ترازنامه‌ها در مقایسه با پیش‌بینی‌های که درگذشته انجام‌شده روند کاهش را نشان می‌دهد. EP و EPS  اعلام‌شده طبیعی است اما وقتی روند کاهش سود در ترازنامه‌ها مشهود است، این مسئله بر ارزش فعلی سهام اثر می‌گذارد.  

2.یکی از شاهکارها در ایران امنیت کشور و ثبات آن در  منطقه است. امنیت ایران با توجه به شرایط کشورهای همسایه مثل افغانستان و عراق و دیگر کشورهای منطقه مثل سوریه و یمن زبانزد و مثبت است. این کشورها در درگیری و اضطراب هستند اما ایران همیشه امنیت داشته است. در ماه جاری یک رخداد بی‌سابقه در ایران اتفاق افتاده است. باوجوداینکه مدت‌زمان زیادی از ظهور این پدیده شوم و انجام اقدامات مختلف در سراسر جهان گذشته، در ایران با یک مورد روبه‌رو شدیم که عکس‌العمل به‌موقع از ابعاد فاجعه‌بار آن کاست. بعید به نظر می‌رسد که بروز این حادثه در جذب سرمایه خارجی اثری بگذارد. در دیگر کشورها مثل انگلیس هم‌چنین حوادثی رخ‌داده و مشکلی به وجود نیامده است. تاکنون هیچ خبر بدی از خارجی‌ها در این زمینه دریافت نکردیم و بیشتر پیام همدردی گرفتیم.

3.تشکیل کابینه اثر مهمی در بخش‌های مختلف اقتصاد خواهد گذاشت. اگر تمهیدات مجموعه اقتصادی دولت یازدهم نبود مشکلات زیر و درشت سابق ادامه پیدا کرد. برای مثال به ارز نگاه کنید که یک‌دفعه در دوره دولت‌های نهم و دهم از هزارتویمان به سه هزار تومان افزایش قیمت پیدا کرد و ناگاه هم چیز به یک‌سوم قیمت رسید. در این دوره باوجود مشکلات مختلف دولت، نرخ ارز تعدیل شد و تغییرات ارز متناسب با تورم بود یعنی همان‌که قانون می‌گوید. تنها کاری که دولت در انجام آن موفق نبود، یکسان‌سازی نرخ ارز بود که قول انجام آن را در بهمن‌ماه سال 95 داده بودند اما انجام نشد و امیدواریم در سال جاری به این وعده عمل کنند.

4.خواسته ما از دولت درزمینهٔ سرمایه‌گذاری به توسعه دیدگاه مناسب دراین‌باره بازمی‌گردد. ما سرمایه‌گذاری را در جهت اشتغال می‌بینیم. باید برای هفت میلیون نفر فرصت شغلی ایجاد کنیم که این مهم بدون به‌کارگیری سرمایه خارجی ممکن نیست. رشد سرمایه خارجی را نباید لزوماً به دلیل آثار آن در تولید ناخالص ملی دنبال کرد. ما به رشد اقتصادی خوبی در سال گذشته رسیدیم. آنچه در جذب سرمایه خارجی اهمیت دارد این است که همکاری با شرکای بین‌المللی، تکنولوژی، امکانات صادراتی و ارتباطات بین‌المللی را برای تولیدکننده ایرانی به همراه می‌آورد یعنی آنچه ما در دوره تحریم از آن محروم ماندیم. سرمایه‌گذاری خارجی وقتی به کشور بیاید، با خود روش‌های جدید مدیریتی را می‌آورد و راه را برای ما باز می‌کند. علاوه بر اینکه سرمایه خارجی به اقتصاد ما تزریق می‌شود، می‌توانیم به نوسازی تکنولوژیکی هم برسیم و از این منظر به رشد اقتصادی کمک کنیم.

5.ورشکستگی شایعه‌ای است که هرازچندگاه در مورد بانک‌ها مطرح می‌شود و نمی‌دانم ریشه آن چیست اما هرچه هست، این شایعات هیچ مبنایی ندارد هنوز کسی نتوانسته لغت ورشکسته را به‌درستی تعریف کند. ممکن است بانک‌های ما درتزارنامه ها به شرایط منفی برسند اما ورشکست نمی‌شوند. 12 تا 13 درصد از سپرده‌های مردم نزد بانک مرکزی به‌عنوان سپرده قانونی گذاشته‌شده و بانک‌ها دارایی‌هایی دارند هرچند که نمی‌توانند آن را به‌راحتی نقد کرده و در اختیار سپرده‌گذاران قرار دهند.

در حال حاضر تولیدکنندگان از سود بالای تسهیلات گله‌دارند. از سوی دیگر بعضی مؤسسات مالی و اعتباری هم ورشکست شدند که یا ادغام‌شده یا مشغول تسویه‌حساب‌ها هستند. بعضی فکر می‌کنند ترکش این اتفاقات دامن بانک‌ها راهم می‌گیرد که این‌طور نیست. در حال حاضر مسائل دیگری در مورد بانک‌ها مطرح است. ادغام، بهره‌وری و کاستن از بنگاه‌داری بانک‌ها مسئله امروز ماست. بانک مرکزی در اقدامی شایسته دستورالعملی را به بانک‌ها ارائه کرده که می‌گوید ترازنامه بانک‌ها باید بر اساس الگویی که بانک مرکزی تدوین کرده تهیه شود و این یعنی شفافیت بیشتر. این ترازنامه‌ها به‌درستی مشخص می‌کند که بانک چه کرده؟ چقدر سپرده دریافت کرده؟ چقدر بدهکار است؟ چقدر معوق دارد و سپرده‌هایش کجاست. این ترازنامه‌ها به شفافیت حسابرسی کمک می‌کند و برای اولین بار امسال اجرا می‌شود. هرچند این الگو مشابه با گزارش‌های IFRS نیست اما به شفافیت تمام عملیات بانک کمک می‌کند.

منبع:دنیای اقتصاد

تعداد بازدید : 990
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما