ehdasrd

رده‌بندی بانک جهانی درمورد میزان سهولت آغاز کسب‌وکار در خاورمیانه

رده‌بندی بانک جهانی درمورد میزان سهولت آغاز کسب‌وکار در خاورمیانه

رده‌بندی بانک جهانی درمورد میزان سهولت آغاز کسب‌وکار در خاورمیانه

بانک جهانی هر ساله فهرستی از کشورها بر اساس میزان سهولت برای آغاز و گسترش کسب‌وکار در آنها منتشر می‌کند. قوانین و مقررات موجود برای آغاز و انجام تجارت، میزان مالیت برای کارآفرینان، حمایت‌های دولتی، میزان سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر و فاکتورهای دیگری در تنظیم این لیست مورد توجه قرار می‌گیرند. بانک جهانی در سال 2016 نیز این فهرست را منتشر کرد و در گزارشی جداگانه وضعیت خاورمیانه و شمال افریقا را مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود کدام کشورهای منطقه نقاط ایده‌آل‌تری برای صاحبان سرمایه و کارآفرینان هستند و مشخص شود که کشورهای منطقه نسبت به صدر فهرست در کجا ایستاده‌اند. در این فهرست نام ایران هم دیده می‌شود که با یک پله ترقی نسبت به سال 2015 در رده صدوهجدهم ایستاده است. این ترجمه‌ای است از آنچه بانک جهانی منتشر کرده است.

مهم‌ترین نکات قابل مشاهده در رده‌بندی

  • میانگین رتبه کشورهای خاورمیانه و شمال افریقا در میزان سهولت در انجام کسب‌وکار 114 است
  • امارات متحده عربی بالاترین رتبه (31) را در میان کشورهای این منطقه دارد و پس از آن دو کشور بحرین (65) و قطر (68) قرار دارند.
  • اقتصادهای بزرگ دیگر منطقه و رتبه‌هایشان شامل این کشورها هستند: مراکش با رتبه 75، عربستان سعودی با رتبه 82 و تونس با رتبه 74.
  • سه کشور این منطقه با توجه به بی‌ثباتی سیاسی آنها در قعر فهرست سهولت کسب‌وکار قرار دارند: لیبی با رتبه 188، سوریه با رتبه 175 و یمن با رتبه 170.
  • امارات در دو حوزه صدور مجوز ساخت‌وساز و برق‌رسانی از جمله کشورهای پیشروی جهان به حساب می‌آید و در هر دو حوزه از جمله 5 کشور اول فهرست است.
  • اقتصادهای این منطقه در حوزه برق و مجوز ساخت‌وساز به صورت کلی وضعیت مطلوبی دارند. برای ساخت یک انبار طی کردن مراحل اداری و مجوز و غیره در این منطقه به صورت میانگین 140 روز زمان می‌برد که در مقایسه با میانگین جهانی یعنی 160 روز رتبه خوبی است.
  • خاورمیانه و شمال افریقا در حوزه گرفتن اعتبارات پولی و بانکی جای پیشرفت دارند، میانگین اعتبارات در این منطقه از تمامی مناطق دیگر جهان پایین‌تر است. موانع دیگری هم همچنان بر سر راه کسب‌وکارها وجود دارد؛ به عنوان نمونه آغاز یک کسب‌وکار تازه به صورت متوسط 26 درصد درآمد سرانه هزینه دارد، در حالی که این رقم برای شروع کسب‌وکار در کشورهای با اقتصاد توسعه یافته معادل 3 درصد است.

مهم‌ترین نکات قابل مشاهده در حوزه اصلاحات

  • 11 کشور از 20 کشور در خاورمیانه و شمال افریقا (یعنی 55 درصد اقتصادهای منطقه) دست‌کم یک مورد اصلاح را برای ساده‌تر کردن شروع کسب‌وکار نسبت به سال گذشته انجام داده‌اند. تعداد اصلاحات انجام‌شده به صورت کلی 21 مورد بوده است که از میانگین 16 مورد اصلاحات سالانه این کشورها در 5 سال گذشته بالاتر است.
  • بزرگ‌ترین موارد اصلاحی انجام‌شده در منطقه در حوزه شبکه انتقال برق و مجوز ساخت و ساز و تجارت با کشورهای دیگر بوده است. اما در زمینه حل و فصل مشکل ورشکستگی هیچ تغییری به ثبت نرسیده است.
  • مراکش و امارت همچنان در زمینه انجام اصلاحات قوانین مربوط به کسب‌وکار پیشتاز هستند (هریک چهار مورد از قوانین این حوزه را اصلاح کرده‌اند). الجزایر، عمان، تونس و کرانه غربی رود اردن و غزه هم از دیگر مناطقی بودند که دست به اصلاحات بیش از دو مورد زدند. برخی از این اصلاحات در زیر آمده است:
  1. راهکار مراکش برای آسان‌تر کردن مراحل آغاز کسب‌وکار، حذف لزوم اظهاریه حقوقی به وزارت کار در خصوص آغاز به کار شرکت بود. این کشور همچنین با ایجاد سامانه‌ای برای ارتباط با مراجع مسئول در امور مالیاتی، روند ثبت املاک و اموال شرکتی را ساده‌تر کرد.
  2. امارات روند اجرای قراردادها را با الکترونیک کردن پروسه توسط راه‌اندازی مرکز مدیریت پرونده در دادگاه آسان‌تر کرد. با راه‌اندازی سرویس دادخواست هوشمند طرفین دعوا می‌توانند مراحل انجام کار را به صورت آنلاین پیگیری کنند.
  3. عمان با ارتقای سیستم ردیابی قطعی برق بزرگ‌ترین موفقیت جهانی را در حوزه برق‌رسانی به دست آورد.
  • عربستان سعودی به خاطر معرفی سیستم جدید کامپیوتری برای ثبت زمین، در حوزه ثبت املاک پیشرو بود.

اصلاحات انجام‌شده

فاصله از امتیازات صدر جدول

(100-0)

رتبه

(189-1)

کشور

2016

2015

2016

2015

2016

2015

4

3

75.10

74.33

31

32

امارات

1

0

63.17

62.69

82

84

عربستان

1

0

65.97

65.82

68

65

قطر

0

0

56.39

56.50

123

121

لبنان

0

2

57.44

56.74

118

119

ایران

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*مقایسه وضعیت ایران با چهار کشور دیگر خاورمیانه در خصوص میزان سهولت آغاز کسب‌وکار و اصلاحات انجام شده در سال‌های 2015 و 2016 بر اساس آمارهای بانک جهانی

منبع:آینده نگر

تعداد بازدید : 1024
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما