ehdasrd

پیمان تجارت آزاد جهان (RCEP) و دلالت‌های آن بر اقتصاد ایران و جهان

پیمان تجارت آزاد جهان (RCEP) و دلالت‌های آن بر اقتصاد ایران و جهان

پیمان تجارت آزاد جهان (RCEP) و دلالت‌های آن بر اقتصاد ایران و جهان

25 آبان امسال، 15 کشور آسیا و اقیانوسیه بزرگ‌ترین پیمان تجارت آزاد جهان موسوم به پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای (RCEP) را امضا کردند. مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ضمن بررسی این پیمان و ارائه تصویری از این توافق، دلالت‌های شکل‌گیری این بلوک اقتصادی قوی و بیرون بودن ایران از این زنجیره ارزش را تشریح کرده است.

پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای (RCEP) بزرگ‌ترین پیمان تجارت آزاد جهان است که در تاریخ یکشنبه 15 نوامبر 2020 (برابر با 25 آبان 1399) بین 15 کشور آسیا و اقیانوسیه، مشتمل بر 10 کشور جنوب شرق آسیا (آسه آن) متشکل از مالزی، اندونزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، کامبوج، لائوس، میانمار، ویتنام و برونئی و پنج کشور چین، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و نیوزیلند پس از هشت سال مذاکره به امضاء رسید.

این پیمان، حدود 30 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان و بازاری معادل 2.2 میلیارد نفر یا تقریباً 30 درصد از جمعیت جهان را دربرمی گیرد و هدف آن حذف تدریجی موانع تعرفه‌ای و غیر تعرفه‌ای در حوزه تجارت کالا، حذف تدریجی محدودیت‌ها و اقدامات تبعیض‌آمیز در حوزه تجارت خدمات و ایجاد محیط سرمایه‌گذاری آزاد، تسهیل‌کننده و رقابتی در منطقه است.

با توجه به اهمیت بالای این توافق اقتصادی که دارای دلالت‌های بسیار مهمی برای اعضاء و اقتصادهای خارج از آن است، مرکز پژوهش‌های اتاق ایران اقدام به بررسی این پیمان کرده است تا ضمن ارائه تصویری از خود توافق، دلالت‌های شکل‌گیری این بلوک اقتصادی قوی و بیرون بودن کشور از زنجیره ارزش شکل گرفته حول آن را شرح دهد.

کاهش قدرت رقابت‌پذیری کشور در عرصه تجارت بین‌الملل تحت تأثیر رفتار ترجیحی در زمینه تعرفه‌های گمرکی بین بازیگران این پیمان، ناهماهنگی با رویه‌های تجارت منطقه‌ای و حتی دشوار شدن مسیر پیوستن به نهادهای بین‌المللی ازجمله سازمان جهانی تجارت در سال‌های پیش رو، در کنار انزوای اقتصادی و سیاسی ایران در بلندمدت و عدم التزام به پیروی از قواعد تسهیل‌کننده بین‌المللی، بخشی از آثار اقتصادی و ژئوپلیتیک این پیمان برای کشور خواهد بود.

 

متن کامل گزارش «بزرگ‌ترین پیمان تجارت آزاد جهان (RCEP) و دلالت‌های آن برای جهان و ایران» را اینجا مشاهده کنید.

منبع:پایگاه خبری اتاق ایران

تعداد بازدید : 398
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما