ehdasrd

كاهش 4 درصدي بازدهي صندوق‌ها در يك‌ماه گذشته

كاهش 4 درصدي بازدهي صندوق‌ها در يك‌ماه گذشته

كاهش 4 درصدي بازدهي صندوق‌ها در يك‌ماه گذشته

صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري محلي براي جمع‌آوري منابع براي خريد سبدي از سهام‌ است. هدف از تشكيل صندوق سرمايه‌گذاري، تامين بازده مورد انتظار سرمايه‌گذاران ضمن به حداقل رساندن ريسك سرمايه‌گذاري است. در واقع صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در بورس اوراق بهادار همانند سهام قابل معامله است و كارگزاري‌ها همانند اوراق بهادار آن را در تالار دادوستد مي‌كنند. اين صندوق‌ها با توجه به تعريف صورت گرفته در قانون بازار سرمايه اوراق بهادار مصوب مجلس شوراي اسلامي تشكيل و به عنوان جايگزين مناسبي براي سبدهاي مشاع ايجاد شده‌اند.

 كاهش بازدهي صندوق‌ها

در روزهاي اخير صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري با بازدهي منفي روبه‌رو شدند و چنانچه اين وضعيت ادامه پيدا كند اين نگراني وجود دارد كه همچون سال92 سرمايه‌گذاران اقدام به ابطال اين صندوق‌ها كنند. طبق آمار، بازدهي صندوق‌ها طي 30روز كاري گذشته نسبت به ماه قبل‌تر با افت 4درصدي همراه شد. باتوجه به اينكه نرخ سود اين صندوق‌ها نهايتا 19 تا 21درصد محاسبه مي‌شود، كاهش 4درصدي نشان از افزايش ريسك آنهاست.

به گفته كامران قزل‌گل تحليلگر بازار سرمايه، به‌دليل اينكه پرتفوي صندوق‌ها از سهام اوراق بهادار در بورس متشكل شده و وقتي بازدهي سهام كاهش مي‌يابد، صندوق‌ها با كاهش بازدهي روبه‌رو مي‌شوند؛ اما به دليل سود تضمين شده، صاحبان اين صندوق‌ها نگران بازدهي صندوق نيستند، مگر اينكه با افت ناگهاني روبه‌رو شود و آنها مجبور به باطل كردن صندوق‌ها شوند.

 محدوديت در دادوستد

معاملات صندوق‌ها در بورس همواره با محدوديت‌هايي صورت مي‌گيرد، بنابراين كارگزاري‌ها براي اينكه سريع‌تر به پول خود دست يابند دادوستد آن را در معاملات آنلاين مسدود كرده‌اند.

امير تقوي معامله‌گر يكي از كارگزاري‌ها درخصوص اينكه فروش صندوق‌ها در برخي كارگزاري‌ها صورت نمي‌گيرد، به «تعادل» گفت: تسويه حساب مالي هميشه براي كارگزاري‌ها دغدغه داشته است؛ زيرا بسياري از سهامداران اقدام به خريد سهام يا صندوق‌ها مي‌كنند و چندين روز و حتي چند هفته بعد نيز اقدام به تسويه حساب نمي‌كنند كه اين براي كارگزاري‌ها مشكل‌ساز خواهد شد.

كامران قزل‌گل اما موضوع بهره را عامل اصلي مسدودي معامله صندوق‌ها در معاملات آنلاين دانسته و مي‌افزايد: در بورس اوراق بهادار روند تسويه به‌گونه‌يي است كه معامله‌گران تا 3روز براي هر خريد يا فروش فرصت دارند تا به دريافت و پرداخت خود اقدام كنند؛ اما براي صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري اين فرصت يك روزه است و براي همان روز معامله بايد دريافت و پرداخت را انجام دهند. زيرا كارگزاري‌ها نهايتا يك روز فرصت دارند تا با شركت سپرده‌گذاري سازمان بورس تسويه حساب كنند. به‌همين دليل بسياري از كارگزاري‌ها اقدام به بستن معاملات اين صندوق‌ها در آنلاين خود كردند كه اين نشان از ضعف كارگزاري‌ها نيز هست.  اين كارشناس بازار سرمايه در ادامه عنوان كرد: درواقع تسويه سهام t+3 (روز فروش=t) و تسويه اوراق و صندوق با درآمد ثابت و t+1 است. به همين جهت اگر از سوي مشتريان تسويه حساب طولاني شود بايد نرخ بهره محاسبه كنند، نكته قابل توجه اينكه بهره محاسبه شده روي خريدهاي با تسويه بلندمدت، حدود 28درصد بوده و مورد اعتراض سرمايه‌گذاران است. بر اين اساس معاملات برخي صندوق‌ها از ابتدا در سيستم آنلاين باز نبودند.

 بانك‌ها رقيبي براي صندوق‌هاي بورس

از طرف ديگر صندوق‌ها در بانك‌ها نيز مورد دادوستد قرار مي‌گيرند و سود آنها با سود موجود در بورس‌ها اندكي تفاوت دارند. تا به امروز نرخ سود اين صندوق‌ها 24درصد بود كه در حال كاهش و رسيدن به 18درصد هستند.

به گفته محمديوسف امين داور اين صندوق‌ها به نوعي ابزار براي بانك‌ها تبديل شده‌اند و نقش خود را در بازار مالي پيدا كرده‌اند. به‌دليل اينكه اين صندوق‌ها بازدهي ‌خوبي دارند و با جذب سود به سمت سپرده‌هاي درشت‌تر حركت مي‌كنند، البته صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري علاوه بر افزايش سهم در بازار سرمايه و بدهي، رقيب بازار سهام و بانك‌ها به‌شمار مي‌رود.

اين كارشناس بازار سرمايه بااشاره به انتشار اوراق مختلف در بازار سرمايه در گفت‌وگو با ايلنا تصريح كرد: با شكل‌گيري اوراق بدهي، اين صندوق‌ها مي‌توانند نقش پررنگ‌تري در بازار نيز داشته باشند. سال گذشته نيز 5هزار ميليارد تومان اوراق خزانه اسلامي به فروش رفت كه بخش اعظم اين اوراق از سوي همين صندوق‌ها به فروش رسيد.

بسياري از بانك‌ها هم‌اكنون اقدام به تاسيس صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري كرده‌اند كه اين صندوق‌ها در پوشش بازار سرمايه فعاليت مي‌كنند. باتوجه به اينكه قوانين حاكم بر اين صندوق‌ها مشمول بازار پول و قوانين بانكي نمي‌شود، بانك‌ها با نرخ‌هايي بالاتر از نرخ سود سپرده‌هاي يك ساله به سرمايه‌گذاران در اين صندوق سود پرداخت مي‌كنند.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 1227
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما