ehdasrd

مشتریان جدید نفت در ایران

مشتریان جدید نفت در ایران

مشتریان جدید نفت در ایران

با وجود اینکه ایران یکی از مهم‌ترین ثمرات و نتایج احتمالی لغو تحریم‌ها را افزایش فروش و به تبع آن رشد درآمد نفتی کشور تصور می‌کرد، عربستان سعودی سیاست خصمانه‌ای را علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد تا با کاهش قیمت نفت در بازار‌های جهانی ایران نتواند با افزایش صادرات نفت‌خام و میعانات گازی خود به درآمد‌های نفتی قبل از تحریم‌ها دست یابد.
اما همزمان با لغو تحریم‌ها و افت شدید قیمت نفت تا مرز 20 دلار ایران در دوره پسابرجام یک سیاست جدید به منظور توسعه تجارت نفت‌خام خود را در دستور کار قرار داد و به دنبال متنوع‌سازی بازارهای صادراتی خود در آسیا، اروپا و حتی آفریقا و آمریکای جنوبی رفت.
براساس این استراتژی جدید در مدت زمان حدود شش ماهه لغو تحریم‌ها، ایران نه‌تنها حجم فروش و صادرات نفت‌خام خود را به بازارهای سنتی همچون هند، چین، ژاپن، کره‌جنوبی و ترکیه افزایش داده که در کنار از سرگیری فروش نفت به برخی از مشتریان سابق خود در اروپا همچون توتال فرانسه، ساراس ایتالیا، شل و بی‌پی انگلیس، سپسا و رپسول اسپانیا، هلنیک پترولیوم یونان، لوک اویل روسیه و ویتول سوییس، حالا حضور در بازارهای نوظهوری در شرق اروپا را در دستور کار قرار داده است.
در شرایط فعلی حجم تولید نفت‌خام به حدود سه میلیون و ۸۰۰ و تولید میعانات گازی ایران به حدود ۴۵۰ هزار بشکه در روز، صادرات روزانه نفت به حدود دو میلیون بشکه افزایش یافته است و به استناد اظهارات اخیر علی کاردر، مدیرعامل جدید شرکت نفت قرار است تولید نفت ایران تا شهریورماه به حدود چهار میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
علاوه بر این مطابق با اهداف برنامه ششم توسعه حجم صادرات نفت‌خام ایران باید به دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه افزایش یابد که با توجه به ثابت بودن عرضه و تقاضا در بازارهای سنتی، حالا ایران قصد دارد افزایش تولید و صادرات نفت‌خام خود را روانه بازارهای جدیدی همچون کشورهای بلوک شرق اروپا کند.
به گزارش مهر، براساس یک قانون نانوشته و به صورت سنتی بازارهای نفت و گاز جهان میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان تقسیم شده است و اگر در بازار نفت آسیا عربستان سعودی قدرت نمایی می‌کند اما بخش عمده‌ای از بازارهای نفت اروپا در سیطره روس‌ها قرار دارد.
از این رو درحالی از کشورهایی همچون لهستان، رومانی، بوسنی و هرزگوین، اسلوونی، مجارستان، سوییس، جمهوری چک، کرواسی، بلغارستان، صربستان و لیتوانی به‌عنوان بازار جدید نفت ایران یاد می‌شود که عربستان سعودی از مدت‌ها قبل در این بازارها حضور داشته است.
پس از بالا گرفتن جنگ قیمت نفت بین ایران و عربستان سعودی به ویژه در بازارهای آسیایی، حالا شرکت ملی نفت ایران با فروش یک محموله نفت‌خام به «لوتوس» لهستان وارد بازار نفت بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت اوپک شده است.
ماجرا از این قرار است که عربستان سعودی پاییز سال گذشته چندین محموله نفت‌خام به بندر «گاندسک» لهستان ارسال کرد که این محموله‌های نفت‌خام توسط پالایشگاه‌های «پی کی ان» و لوتوس این کشور اروپایی خریداری شد و همزمان با صادرات نفت عربستان، ایران تیرماه سال‌جاری یک محموله دو میلیون بشکه‌ای نفت‌خام به لوتوس لهستان فروخته است.
این درحالی است که گفته می‌شود مذاکراتی بین شرکت نفت ایران و «پی کی ان» لهستان برای فروش میعانات گازی آغاز شده و پیش‌بینی می‌شود در صورت توافق امحموله‌های میعانات گازی ایران در یک پالایشگاه «پی کی ان» در لیتوانی مورد استفاده قرار بگیرد.
علاوه بر این مهرماه سال گذشته همزمان با سفر یانوش پیخوچنسکی، معاون نخست‌وزیر و وزیر اقتصاد لهستان به تهران مذاکراتی به منظور فروش نفت‌خام ایران به پالایشگاه‌های لهستانی انجام شده بود.
روس‌ها نفت ایران را به بوسنی می‌برند
در کنار لهستان، بوسنی و هرزگوین به جدیدترین مشتری نفت‌خام ایران تبدیل شده است به طوری که مذاکرات مقدماتی برای صادرات نفت ایران به این کشور اروپایی بین شرکت نفت و «زاروبژنفت» آغاز شده است.
علی کاردر، مدیرعامل شرکت نفت و معاون وزیر نفت هفته جاری در حاشیه امضای تفاهمنامه با این شرکت روسی، گفته است: «زاروبژنفت» روسیه، صاحب پالایشگاهی در بوسنی و هرزگوین بوده که مذاکراتی برای تامین نفت این پالایشگاه آغاز شده است.
تولید بنزین از نفت ایران در پتروتل رومانی
شرکت‌های روسی این روزها به مشتریان پای ثابت نفت‌خام ایران تبدیل شده‌اند به طوری که در کنار مذاکرات با «زاروبژنفت»، «روس نفت»، شرکت لوک اویل روسیه اولین شرکت اروپایی بود که بهمن‌ماه سال گذشته با لغو تحریم‌ها خرید نفت‌خام از ایران را آغاز کرد.
نکته قابل توجه در قرارداد فروش نفت بین شرکت نفت ایران و لوک اویل آن است که اولین محموله نفت توسط شرکت لیتاسکو روانه پالایشگاهی در رومانی شده است.
از این رو یک محموله یک میلیون بشکه‌ای نفت ایران پس از تخلیه در بندر «کنستانتا» رومانی به پالایشگاه «پتروتل» در شهر جنوبی پلویستی رومانی منتقل و پالایش شده تا رومانی هم عملا به یکی از بازارهای جدید نفت ایران در شرق اروپا تبدیل شود.
آمادگی مجارستان برای واردات نفت از ایران
«او‌ام‌ال» مجارستان از دیگر مشتریان جدید نفت ایران در شرق اروپا به شمار می‌رود و این شرکت مجاری خواستار امضای قرارداد خرید روزانه ۳۰ تا ۴۰ هزار بشکه نفت‌خام از ایران بوده اما به دلیل درخواست خاص او‌ام‌ال تاکنون توافق نهایی برای امضای قرارداد نفت حاصل نشده است.
سیدمحسن قمصری، مدیر امور بین‌الملل شرکت نفت اخیرا با اشاره به درخواست «او‌ام‌ال» مجارستان برای واردات نفت سبک از ایران، اعلام کرد: هم‌اکنون آمادگی صادرات نفت سبک به این شرکت مجارستانی را نداریم با این وجود مذاکرات با این شرکت اروپایی در حال انجام است.
اسلوونی هم مشتری نفت ایران شد
بعد از بوسنی، رومانی، لهستان، لیتوانی و مجارستان از اسلوونی باید به عنوان یکی دیگر از مشتریان نوظهور نفت ایران در دوره پسابرجام یاد کرد و تاکنون هیات‌هایی از این کشور اروپایی برای مذاکرات خرید نفت‌خام و فرآورده‌های نفتی به تهران سفر کرده‌اند.
در همین حال امیرحسین زمانی‌نیا، معاون وزیر نفت پیشتر از گشایش و راه‌اندازی دفتر اولین شرکت نفت و گاز اسلوونی در تهران خبر داده که بازگشایی دفاتر شرکت‌های جدید نفتی در شرق اروپا می‌تواند در تسهیل و تسریع تجارت نفت و فرآورده‌های نفتی با ایران تاثیرگذار باشد. علاوه بر این شرکت‌های دیگر نفتی از سوییس همچون «گلنکور»، «ویتول»، «ترافیگورا»، «او‌ام‌وی» اتریش، یک پالایشگاه نفتی در جمهوری چک، اسلوونی، بلغارستان و صربستان هم مذاکراتی را برای امضای قراردادهای تک‌محموله و بلندمدت نفت از ایران آغاز کرده‌اند.

منبع:جهان صنعت

تعداد بازدید : 1131
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما