ehdasrd

عقب ماندگی 9 درصدی صادرات خدمات در سال 95 نسبت به سال گذشته

عقب ماندگی 9 درصدی صادرات خدمات در سال 95 نسبت به سال گذشته

عقب ماندگی 9 درصدی صادرات خدمات در سال 95 نسبت به سال گذشته

برآورد وزارت صنعت این بود که در سال جاری به 18 میلیارد دلار در صادرات خدمات برسیم اما به گفته معاون سازمان توسعه تجارت شرایط نشان می‌دهد که تنها 10 میلیارد دلار از این پیش‌بینی محقق می‌شود. صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران که باوجود ظرفیت 25 میلیارد دلاری در سال 94 زیر یک میلیارد دلار صادرات داشته است، در 6 ماه اول سال جاری یک میلیارد و 650 میلیون دلار سهم از صادرات خدمات داشته است. سهمی که با انتظارات فعالان این بخش از ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی فاصله زیادی دارد.

صادرات خدمات یک از مهم‌ترین حوزه‌های تجاری ایران در سال‌های اخیر است و می‌توان از صادرات خدمات فنی و مهندسی به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین بخش‌های این تجارت یادکرد. پیمانکاران ایرانی باوجود محدودیت‌های ناشی از کمبود منابع مالی و تحریم‌ها توانستند خدمات مناسبی را به کشورهای همسایه ارائه کنند و ازاین‌جهت بازار مناسبی برای عرضه خدمات فنی و مهندسی ایران در کشورهای منطقه شکل‌گرفته است.

ظرفیت ایران در صادرات خدمات فنی و مهندسی 25 میلیارد دلار است اما به گفته انصاری، نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران، در سال 94 صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران زیر یک میلیارد دلار انجام‌شده است. خدمات فنی و مهندسی ایران در اوایل دهه هشتاد شمسی با اعطای جایزه صادراتی به صادرکنندگان با رشد 45 درصدی در سال مواجه شد اما در سال 87 با پرداخت ناقص جوایز و از سال 88 با قطع جوایز و تشدید تحریم‌ها علیه ایران به دوران افولش پا گذاشت. در سال 94 لغو تحریم‌ها و گشایش فضای بین‌المللی برای پاسخ به تقاضای جهانی، امید فعالان این حوزه به تقویت صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران را شدت بخشیده است.  

بر همین این اساس دولت یازدهم برنامه داشت تا در سال 95 عقب‌ماندگی‌ها در صادرات خدمات به‌ویژه خدمات فنی و مهندسی را جبران کند. پیش‌بینی وزارت صنعت این بود که در سال جاری به 18 میلیارد دلار صادرات خدمات برسیم اما به گفته معاون سازمان توسعه تجارت تنها 10 میلیارد دلار از رقم پیش‌بینی‌شده محقق می‌شود و صادرات خدمات فنی و مهندسی سهم یک میلیارد و 650 میلیون دلاری در صادرات خدمات را در شش ماه اول سال جاری داشته است.

محمدرضا مودودی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به اینکه در صادرات خدمات فنی و مهندسی از برنامه عقب هستیم گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی وابستگی شدیدی به منابع مالی و وضعیت کشورهای هدف دارد. پروژه‌های خدمات فنی و مهندسی برخی کشورهای هدف ایران به دلیل کمبود درآمد کاهش‌یافته است. عراق و افغانستان ازجمله کشورهایی هستند که به دلیل کاهش درآمدها این پروژه‌ها را کاهش داده‌اند. کشورهای آمریکای لاتین هم به دلیل برخی بحران‌ها پروژه‌های فنی و مهندسی خود را کاهش داده‌اند، این در حالی است که این کشورها یکی از اهداف صادرات خدمات فنی و مهندس ایران به شمار می‌روند.

مودودی با تأکید بر اینکه علیرغم این مشکلات بخش خصوصی در حال تلاش برای صادرات خدمات فنی و مهندسی است ادامه داد: به‌غیراز کشورهای مذکور کشورهای تاجیکستان، سریلانکا و قزاقستان جزء کشورهای هدف ما برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به شمار می‌روند که برای صادرات به آن‌ها در حال برنامه‌ریزی هستیم.

بر اساس دسته‌بندی سازمان توسعه تجارت از صادرات خدمات، ایران در حوزه گردشگری، ترانزیت و فناوری اطلاعات هم خدماتی را به دیگر کشورهای جهان عرضه می‌کند که در 6 ماهه اول سال جاری، سهم تمام بخش‌های خدمات از صادرات کشور به 6.5 میلیارد دلار رسیده است. مودودی دراین‌باره گفت: این رقم نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد نداشته است و  در مقایسه با سال گذشته در صادرات خدمات 9 درصد عقب‌ هستیم.  صادرات بخش فناوری اطلاعات به 75 میلیون دلار رسیده که نسبت به مدت مشابه 50 درصد افت داشته است. صادرات خدمات فنی و مهندسی به یک میلیارد و 650 میلیون دلار رسیده که نسبت به سال گذشته 45 درصد رشد داشته است و در حوزه گردشگری  3 میلیارد و 800 میلیون دلار صادرات انجام‌شده است.

گفتنی است ایران در بخش حمل‌ونقل هوایی، دریایی، جاده‌ای و ریلی هم خدماتی را صادر می‌کند که هرکدام از این بخش‌ها به ترتیب در 5 ماه اول سال جاری یک میلیارد و 400 میلیون دلار، 55 میلیون دلار، 813 میلیون دلار و 35 میلیون دلار از صادرات خدمات سهم داشته‌اند.

منبع:اتاق بازرگانی تهران

 

تعداد بازدید : 782
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما