ehdasrd

پايان موج نخست اثر تصميم اوپك بر نفت

پايان موج نخست اثر تصميم اوپك بر نفت

پايان موج نخست اثر تصميم اوپك بر نفت

ديروز سه‌شنبه 6 دسامبر، تابع صعودي قيمت نفت متوقف شده و قيمت‌هاي معاملاتي آتي، با كاهش روبه‌رو شدند. 7 روز گذشته در واقع نخستين «موج» اثرگذاري تصميم اوپك بر قيمت‌هاي جهاني طلاي سياه به حساب مي‌آمد كه عملا انتظار چنداني براي تدوام طولاني‌مدت آن وجود نداشت. تصميم اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت خام پس از 8سال براي كاهش سطح توليد، براي بازار خبري بسيار مهم بود و توانست قيمت‌ها را در يك هفته با 15درصد افزايش روبه‌رو كند، اما اين اتفاق به اين معنا نيست كه خبرهاي مربوط به عرضه ديگر نمي‌توانند بر قيمت اثر بگذارند. ديروز انتشار آمار افزايشي توليد اوپك و روسيه در ماه نوامبر، نفس روند افزايشي را بريد و قيمت‌ها را به‌طور متوسط در حدود كمتر از 5درصد كاهش داد.

درحالي كه 4روز تا برگزاري نشست مشترك ميان اوپك و 14 كشور غيراوپكي كه شامل كنگو، مصر، قزاقستان، مكزيك، ازبكستان، ‌ترينيدادوتوباگو، عمان، روسيه، تركمنستان، آذربايجان، بحرين، بوليوي، بروني و كلميبا باقي مانده است، رويترز نوشته است كه توليد نفت خام روسيه در ماه نوامبر به 11ميليون و 210هزار بشكه در روز رسيده كه بالاترين سطح در 30سال گذشته تلقي مي‌شود. از سوي ديگر، اوپك نيز يك هفته ديگر گزارش ماهانه خود را منتشر مي‌كند كه از توليد ماه نوامبر اعضاي سازمان حاكي خواهد بود. در چنين روزهايي تقريبا آمار توليد كشورهاي عضو سازمان مشخص شده است و رويترز نيز ديروز در گزارش خود با استناد به آمارهاي اختصاصي‌اش نوشت كه توليد نفت سازمان از 33ميليون و 820هزار بشكه در ماه اكتبر به 34ميليون 190هزار بشكه در ماه نوامبر و درست قبل از برگزاري نشست 171 سازمان رسيده است.

در اين بين برخي اعتقاد دارند كه كشورهاي عضو اوپك، ماه نوامبر را به عنوان آخرين ماه براي توليد حداكثري در نظر داشته‌اند و افزايش چشمگير سطح توليد سازمان در اين ماه نيز به همين واسطه صورت گرفته است. اوپكي‌ها در نشست 171 تصميم گرفتند سطح توليد خود را به 32ميليون و 500هزار بشكه در روز برسانند. تصميمي كه به معناي كاهش يك‌ميليون و 690هزار بشكه‌يي نسبت به سطح توليد ماه نوامبر خواهد بود. سطح توليد ماه نوامبر طبق ادعاي رويترز 370هزار بشكه بيشتر از سطح توليد ماه اكتبر سازمان بيشتر بوده است.

ديروز ماركت واچ در گزارشي نوشت كه قيمت نفت خام WTI براي تحويل در ماه ژانويه با 24سنت و معادل 0.4درصد كاهش به 51.57دلار در هر بشكه رسيد و نفت برنت نيز با 5سنت كاهش نرخ 54.90دلار را تجربه كرد. اين درحالي است كه قيمت نفت خام در روزهاي پس از توافق نفتي اوپك 15درصد افزايش يافته و سطح قيمت را به بالاترين حد در 16ماه گذشته رساند. رويترز نيز در گزارش خود، اتفاق روز گذشته را «لغزشي» در روند صعودي قيمت‌ها خوانده و نوشت كه انتشار آمار افزايشي توليد نفت خام در روز گذشته كه مربوط به اعضاي آفريقايي عضو اوپك است، اين ترس سرمايه‌گذاران كه مازاد عرضه موجود در بازار به سال 2017 نيز كشيده شود، تحريك كرده و باعث توقف روند صعودي و كاهش قيمت‌هاي جهاني نفت خام شد.

رويترز نوشت كه معاملات آتي برنت در ساعت 0935 جي‌ام‌تي با 30سنت كاهش به 54.64دلار در هر بشكه رسيد و WTI نيز با 40سنت كاهش با 51دلار و 39سنت معامله شد. آماري كه نسبت به آمار ماركت واچ عقب‌تر بوده و در ادامه طبق گزارش ماركت واچ تشديد شد. رويترز در بخشي از گزارش خود نوشت كه معامله‌گران و تحليلگران بازار نفت خام معتقد هستند كه در پي انتشار آمار توليد اوپك و روسيه، رشد بازار بر اثر تصميم اوپك در روز چهارشنبه، در حال كمرنگ و ضعيف شدن است.

از سوي ديگر، ديدگاه‌هاي متفاوت نسبت به تصميم اوپك نيز بر خروج معاملات از وضعيت احساسي و ورود به وضعيت بيشتر منطقي دامن زده است. درحالي كه در ابتدا بسياري تصميم اوپك را «آتش‌بس» تلقي كردند، واقعيت‌ها و نشانه‌هاي موجود در بازار از روي ديگر سكه خبر مي‌دهند. براي مثال عربستان قيمت نفت خود براي تحويل در ماه ژانويه به مشتريان آسيايي را يك دلار و 20سنت در هر بشكه كاهش داد، اتفاقي كه به استنباط رويترز از اين حكايت مي‌كند كه جنگ بر سر سهم از بازار تمام نشده و همچنان ادامه دارد.

با نزديك شدن به نشست اوپك و غيراوپك در وين، تحليل‌ها در مورد عملكرد روسيه نيز ابعاد جديد‌تري پيدا مي‌كند. آمار منتشر شده درباره توليد نفت خام روسيه در ماه نوامبر از افزايش و رسيدن به سطوح تاريخي حكايت مي‌كرد. شايد به همين دليل است كه آناس الحاجي تحليلگر بازار نفت خام و مديرعامل سابق موسسه مديريت سرمايه انرژي NGP در گفت‌وگويي با خبرگزاري عربي ارگام معتقد است كه هرگونه كاهش توليدي در روسيه، نه داوطلبانه بلكه به دلايل فني و تكنيكي صورت خواهد گرفت.

آناس الحاجي در اين گفت‌وگو همچنين به ابعادي از تصميم اوپك نيز پرداخته و مدعي مي‌شود كه هدف عربستان از سال 2014 تا 2016 نابودي نفت شيل نبوده بلكه آنها مي‌خواستند توليد امريكا قابل كنترل شده و به سهم بازار اوپكي‌ها صدمه نزند. سرمايه‌گذار سرشناس نفت خام همچنين با بيان اينكه ايران و عربستان هر كدام به ترتيب معادل 4ميليون دلار و 10ميليون دلار از هر يك دلار افزايش قيمت نفت خام سود مي‌برند، عنوان مي‌كند كه نمي‌توان يك كشور را برنده قطعي اين تصميم معرفي كرد.

درحالي كه ديروز نخستين نشانه شكنندگي موج فعلي افزايش قيمت‌ها پديدار شد، اين پرسش كه كف قيمتي نفت خام در چنين وضعيتي كجاست؟ پرسشي مهم به حساب مي‌آيد؛ چراكه توافق اوپكي‌ها از ژانويه عملي خواهد شد و به اين ترتيب بازار نفت خام تا اواسط فوريه و انتشار آمار رسمي درباره توليد كشورها در ماه نخست ميلادي، در برزخي قرار خواهد گرفت كه از ديدگاه تحليلگران در بازه‌يي مشخص حركت خواهد كرد. مت استنلي از معامله‌گران بازار نفت خام ديروز در اين رابطه به رويترز گفت كه با توجه به توافق اوپك در روز چهارشنبه 30نوامبر و نشستي كه روز 10دسامبر ميان اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت خام و 14كشور غيرعضو برگزار خواهد شد، بعيد است قيمت‌ها ديگر به زير 45دلار در هر بشكه برسند. او از سوي ديگر اعتقاد دارد كه قيمت‌ها بيشتر از اينكه به سمت 55دلار در هر بشكه متمايل باشند به سمت قيمت 50دلاري تمايل دارند.

در كنار آمار افزايشي توليد روسيه و اوپك در روز گذشته كه موجب نگراني‌هايي در بازار شده است، از ابتداي توافق اوپك در روز 30نوامبر اين پرسش وجود داشت كه توليد‌كنندگان امريكا تا چه حد از اين توافق منتفع خواهند شد؟ آناس الحاجي در اين باره به ارگام مي‌گويد: «اگر قيمت نفت خام زير 55دلار در هر بشكه باشد، دكل‌هاي حفاري فقط در غرب تگزاس افزايش خواهند يافت، اما اگر قيمت‌ها به بالاي 60دلار در هر بشكه بروند، مناطقي مانند ايگل فورد و بيكن نيز امكان افزايش دكل خواهند يافت.» طبق آمار منتشر شده از سوي ماركت واچ، پيش‌بيني‌ها نشان مي‌دهد كه ذخاير نفت خام امريكا در هفته گذشته معادل يك‌ميليون و 700هزار بشكه در روز كاهش يافته است.

از سوي ديگر در ميان انتشار آمار افزايش توليد نفت خام كشورهاي توليد‌كننده، خبري نيز در مورد ذخاير نفتي ايران در شناورهاي خود منتشر شد. طبق اين خبر كه سمير مداني خبرنگار كويتي نفت در توييتر خود منتشر كرد، حركت يك شناور ذخيره نفت خام ايراني با يك‌ميليون و 240هزار بشكه نفت خام به سوي كانال سوئز گزارش شده است. اين خبرنگار نوشت كه ايران در ماه‌هاي گذشته ماهانه 260هزار بشكه از ذخاير خود را كاهش داده است. او ميزان فعلي ذخاير نفتي ايران در شناورها را 29ميليون و 700هزار بشكه در روز اعلام كرد. پيش از آغاز تحريم‌ها، رسانه‌هاي خارجي با استناد به نشرياتي همچون آرگوس مدعي بودند كه ايران 30ميليون بشكه ذخاير نفت خام دارد و مي‌تواند با برداشته شدن تحريم‌ها، مقدار زيادي نفت خام را روانه بازارهاي جهاني كند.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 909
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما