

موشكهاي ایران در شوراي امنيت
موشكهاي ایران در شوراي امنيت
رزمایش موشکی «اقتدار ولایت» که هفته گذشته انجام شد، یکبار دیگر ایران را به موضوع بررسی در شورای امنیت سازمان ملل بدل کرده است. آزمایش موشکهای بالستیکی که سبب شد مقامات غربی یکبار دیگر نگران نقض قطعنامه ٢٢٣١ شوند و واکنش نشان دهند. واکنشهایی که اکنون از مرحله اظهارنظر گذشته و امروز در جلسه شورای امنیت بررسی میشود. این همان قطعنامهای است که شورای امنیت پس از بهنتیجهرسیدن گفتوگوهای ١٢ساله ایران و اعضای گروه ١+٥، درباره فعالیتهای هستهای کشورمان صادر و براساس آن تحریمهای وسیع درباره موضوع هستهای را لغو کرد. در همین قطعنامه از ایران خواسته شده در هشت سال بعد از اجرای برجام، از هرگونه فعالیت مربوط به موشکهای بالستیکی که قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارند اجتناب کند و تکنولوژی مربوط به این موشکها را به کار نگیرد. سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، در روز رزمایش گفته بود: «علت اینکه موشکهای دو هزار کیلومتری طراحی کردیم، برای هدفقراردادن دورترین دشمن؛ یعنی رژیم صهیونیستی است». این اظهارات سبب شد جو بایدن، معاون اوباما، در جریان سفر خود به اسرائیل با تأکيد بر اینکه ایران هستهای قطعا تهدیدی نپذیرفتنی برای اسرائیل، منطقه و آمریکاست، بگوید: «هنوز مطمئن نیستیم، اما در صورتی که توافق هستهای برجام از سوی ایران نقض شده باشد، ما اقدام لازم را انجام خواهیم داد». سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه نیز با تأکید بر اینکه توان موشکی ایران خیلی بیش از اینهاست، گفته بود: «ما همه تجربیات و دستاوردهای عملیاتی و علمی و تاکتیکی و استراتژیک خود را به برادارنمان در جهان اسلام و جبهه مقاومت علیه آمریکا و اسرائیل و متحدان منطقهای آنها منتقل میکنیم». سامانتا پاور، سفیر دائم آمریکا در سازمان ملل که خبر نشست امروز را به رسانهها اعلام کرد، با طرح ادعاي «تحریکآمیز و بیثباتکننده»بودن آزمايشهاي موشكي اخير، گفت: «ما چنین تهدید آشکاری علیه یک عضو دیگر سازمان ملل متحد و یکی از نزدیکترین متحدانمان را محکوم میکنیم». گفتنی است بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژيم اسرائیل نیز نسبت به این آزمایشها بیتفاوت نماند و خواستار اتخاذ فوری اقدامات تنبیهی قدرتهای جهانی علیه ایران شد. در بیانیه منتشرشده از سوی دفتر او ادعا شده است به دنبال رزمایش اخیر موشکی سپاه پاسداران و تخلف دوباره ایران از قطعنامه شورای امنیت، قدرتهای جهانی باید بهسرعت اقدامات تنبیهی لازم را علیه ایران اتخاذ کنند، چراکه این یک آزمون برای توانایی قدرتهای جهانی در زمینه اجرائیکردن توافق هستهای ایران خواهد بود.
ناگفته نماند که مقامات ایرانی در دستگاه دیپلماسی تاکنون چندینبار اعلام کردهاند این آزمایشها در راستای تقویت توان دفاعی ایران است. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، چهارشنبه گذشته در واکنش به انتقادهای طرحشده از سوی غربیها، گفت: «این آزمایشها در تضاد با قطعنامه سازمان ملل و توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی نیست». حسین جابریانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز گفته بود: «رزمایش اخیر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سلاحهای به کار گرفتهشده در آن، نهتنها در تعارض با تعهدات ایران تحت برجام نیست، بلکه حتی خلاف قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت هم نيست». علاوه بر این در بیانیه ایران پس از تصویب قطعنامه ٢٢٣١ به صراحت تأکید شده است: «جمهوری اسلامی ایران تدابیر لازم برای تقویت توانمندیهای دفاعی خود بهمنظور حراست از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی خویش در مقابل هرگونه تجاوز و همچنین مقابله با تهدید تروریسم در منطقه را ادامه خواهد داد. در این چارچوب، توانمندیهای نظامی ایران از جمله موشکهای بالستیک، منحصرا برای دفاع مشروع هستند. این تجهیزات برای قابلیت حمل سلاحهای هستهای طراحی نشدهاند و بنابراین خارج از حیطه یا صلاحیت قطعنامه شورای امنیت و پیوستهای آن هستند».
به هر ترتیب این ماجرا سبب شده است بعد از توافق هستهای، یکبار دیگر موضوعِ بحث و بررسی در شورای امنیت سازمان ملل شویم و ١٥ عضو آن در جلسهای که امروز بعدازظهر پشت درهای بسته برگزار میشود، در این باره گفتوگو کنند. گذشته از اینکه تمرکز دوباره بر فعالیتهای ایران در شورای امنیت موضوعی حائز اهمیت است، باید منتظر ماند و دید نتیجه بررسیهای امروز چه خواهد بود. حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه، اعتقاد دارد اعضای این شورا درباره تأثیرات آن بر اجرای قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت اختلاف نظر دارند. او در کانال تلگرامی خود نوشت: «از مواضع اعلامشده کشورهای عضو دائم شورای امنیت برمیآید که در بین آنها درباره آزمایشهای موشکی ایران و تأثیر آن بر اجرای قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت اتفاق نظر وجود ندارد». نتیجه بررسیهای شورای امنیت عصر امروز (دوشنبه) مشخص خواهد شد، اما فرانسویها از دیروز از احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه ایران صحبت میکردند. «ژان مارک آیرو»، وزیر خارجه فرانسه، گفته بود در صورت نیاز ممکن است تحریمهایی علیه ایران اعمال شود. آمریکا و آلمان نیز هفته گذشته از ضرورت بررسی و گفتوگوی بیشتر در این باره گفته بودند، بنابراین اکنون باید منتظر ماند و دید نتیجه گفتوگوی آنها با چین، روسیه و انگلستان چه خواهد شد.
ر آن بر اجرای قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت اتفاق نظر وجود ندارد». نتیجه بررسیهای شورای امنیت عصر امروز (دوشنبه) مشخص خواهد شد، اما فرانسویها از دیروز از احتمال اعمال تحریمهای جدید علیه ایران صحبت میکردند. «ژان مارک آیرو»، وزیر خارجه فرانسه، گفته بود در صورت نیاز ممکن است تحریمهایی علیه ایران اعمال شود. آمریکا و آلمان نیز هفته گذشته از ضرورت بررسی و گفتوگوی بیشتر در این باره گفته بودند، بنابراین اکنون باید منتظر ماند و دید نتیجه گفتوگوی آنها با چین، روسیه و انگلستان چه خواهد شد.
منبع:شرق
یک نظر اضافه کنید
شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*
امتیاز شما