ehdasrd

سنگ بزرگ اتاق ايران به هدف مي‌خورد؟

سنگ بزرگ اتاق ايران به هدف مي‌خورد؟

سنگ بزرگ اتاق ايران به هدف مي‌خورد؟

اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران براي نخستين‌بار در كنار بودجه اقدام به انتشار برنامه‌يي كرد. انتقادهاي سال قبل از بودجه‌هاي بدون برنامه بالاخره جواب داد و امسال براساس برنامه‌يي مصوب هيات رييسه شاهد تخصيص بودجه هستيم. اين برنامه علاوه بر اينكه سياست‌هاي اتاق در سال 96 را به نمايش مي‌گذارد بخش زيادي از كارهاي 97 را هم مشخص كرده است و به همين دليل مي‌توان بر اساس اين برنامه پيش‌بيني كرد كه تا پايان دوره هشتم چه كارهايي قرار است در اتاق بازرگاني صورت گيرد. اين برنامه داراي اهداف زيادي است و بايد پرسيد آيا تمام اين اهداف امكان تحقق حتي تا پايان دوره و نه فقط سال 96 را دارند؟ در اين گزارش نگاهي به كليات اين برنامه شده است.

 

 برنامه‌نويسي به سبك اتاق تهران

سبك نگارش و نحوه تنظيم برنامه اتاق ايران شباهت زيادي به برنامه‌يي دارد كه سال گذشته در اتاق بازرگاني تهران به تصويب رسيد. در هر دو برنامه عملا مجموعه‌يي از اهداف با مشخص كردن مسوول هر بخش طبقه‌بندي شده بود بدون آنكه اصول كلي برنامه‌نويسي رعايت شود. با وجود اين مي‌توان از اين برنامه خطوط كلي ديدگاه‌هاي اتاق بازرگاني در سال 96 را برداشت كرد. همچنين در برنامه درصد تحقق اكثريت اهداف در سال 96 حدود 50 درصد برآورد شده است كه با اين حساب قرار است همين برنامه در سال 97 يعني پايان دوره هشتم هم اجرايي شود.  در بخش اقدامات راهبردي نخستين موضوع به طرح توسعه ساختمان اتاق ايران اشاره شده است. در سال‌هاي اخير هزينه زيادي بابت ساختمان جديد اتاق ايران مطرح شد كه به نظر نمي‌رسد اين هزينه‌ها هيچ‌وقت به پايان برسد و در سال جديد هم هزينه‌ها براي پاركينگ و سال همايش‌ها در نظر گرفته شده است.  دومين بخش از اقدامات راهبردي اصلاح ايرادات در قانون اتاق و مطالعه قانون اتاق ساير كشورها در دستور كار قرار گرفته است. پس از آن بحث راه‌اندازي مركز آمار و اطلاعات اتاق ايران قرار است در بهار رونمايي شود. همچنين مركز ملي رتبه‌بندي قرار است جايگزين مساله رتبه‌بندي به روش فعالي شود كه در سال گذشته انتقادهاي فراواني را به همراه داشت. از جمله كارهاي ديگر اتاق ايجاد تشكل‌هاي بانوان و حضور پررنگ‌تر آنها در اتاق است. كارهايي همچون اصلاح تركيب درآمدي اتاق، ايجاد همگرايي ميان اتاق تعاون، اصناف و اتاق بازرگاني، تقويت مركز مطالعات اتاق ايران و اجراي نقشه تقسيم كار فراگير از ديگر كارهاي مدنظر در اين بخش است. در نهايت شايد مهم‌ترين كار در اين بخش تهيه و تصويب مانيفست بخش خصوصي باشد.

  اقدامات ساختاري

در بخش دوم به اقدامات ساختاري در اتاق پرداخته شده است. بعد از چندين سال تجربه ناموفق اعزام و پذيرش هيات بالاخره در برنامه سال آينده موضوع هدفمندسازي پذيرش و اعزام هيات‌ها مدنظر قرار گرفته شده است. راه‌اندازي واحد پايش مقررات و بخشنامه‌ها براي اطلاع‌رساني و پيگيري از ديگر خواسته‌هاي فعالان بود كه سال 96 قرار است اجرايي شود. بازنگري در چارت سازماني اتاق هم همين شرايط را دارد.  در سال 96 قرار است استانداردها براي دريافت استاندارد ايزو در اتاق، گرفتن ايزو براي برنامه‌هاي مسووليت‌هاي اجتماعي اتاق، سوق دادن كميسيون‌ها به سمت رويكرد پايش و حل مشكلات بخش خصوصي و اصلاح و يكسان‌سازي آيين نامه روابط سازماني اتاق با اتاق ساير كشورها اجرايي شود.

 

 اتاق‌هاي شهرستان و تقويت به سبك اتاق ايران

در سال 96 قرار است اتاق ايران برنامه‌هاي گسترده‌يي در اتاق‌هاي استاني اجرا كند. استقرار نظام بودجه‌بندي اتاق‌هاي استاني به صورت مكانيزه، برخورداري كليه اتاق‌هاي استاني از ساختمان متعلق به خود، توسعه و ارتقاي كيفيت مباحث شوراهاي گفت‌وگوي استان‌ها، تفويض برخي از امور اتاق ايران به اتاق‌هاي شهرستان، ساماندهي برخي فعاليت‌هاي بين‌المللي اتاق‌ها مانند پذيرش هيات‌هاي خارجي بر اساس طرح منطقه‌بندي اتاق‌ها از جمله طرح‌ها در اين بخش است. همچنين قرار است در زمينه ترازسنجي عملكرد اتاق‌هاي استاني كارهايي صورت پذيرد و بخش‌هاي آموزشي در زمينه‌هاي مختلف به ويژه براي فعال‌سازي حضور اتاق‌ها در كميسيون‌هاي رفع اختلاف مالياتي، تامين اجتماعي، گمركي و مانند آن در دستور كار است.

 

 تشكل‌ها در سال 96

در بخش تشكل‌ها نيز موضوعات مختلفي در دستور كار قرار گرفته شده است. اجراي طرح پروژه رتبه‌بندي تشكل‌ها در سال 96 قرار است بالاخره اجرايي شود. همچنين با ايجاد بانك اطلاعات يكپارچه قرار است تشكل‌هاي استاني نيز مشخص و ساماندهي شوند. در نقشه كار فراگير نيز قرار است مسووليت‌ها و اختيارات كارها به تشكل‌ها تفويض شود و موضوع ثبت متمركز تشكل‌هاي بخش خصوصي در اتاق ايران در دستور كار است.  از ديگر كارهاي بخش تشكل‌ها مي‌توان به ايجاد ظرفيت ارتباطات بين‌المللي اتاق با تشكل‌هاي بين‌المللي، تشكيل و توسعه تشكل‌هاي بالادستي و ايجاد نظام فدراسيوني و امكان سنجي واگذاري تصديگري‌هاي دولت به تشكل‌ها اشاره كرد. موضوع آموزش نيز يكي از مهم‌ترين برنامه‌هاي بخش تشكل‌ها در سال آتي خواهد بود.  پس از تشكل‌ها بحث اتاق‌ها و شوراهاي مشترك مطرح شده است. موضوع تقسيم كار بين معاونت بين‌الملل و اتاق‌هاي مشترك به عنوان نخستين موضوع درنظر گرفته شده است. همچنين بالاخره نقشه راه براي ايجاد اتاق‌ها و شوراهاي مورد نياز و پرهيز از انفعال در تاسيس اتاق‌ها و شوراهاي جديد در دستور كار است. موضوع ارزيابي عملكرد شوراها و اتاق‌هاي مشترك از دستورات اين بخش محسوب مي‌شود. در نهايت بحث ترويج عضويت در اتاق‌ها و شوراهاي مشترك با هدف حضور حداكثري اعضا در اين اتاق‌ها و شوراها از برنامه‌هاي سال 9ف است.

 

 بهبود محيط كسب و كار به سبك اتاق بازرگاني

در برنامه‌هاي سال 96 براي محيط كسب و كار برنامه‌هاي متعددي در نظر گرفته شده است. موضوع اصلاح قانون ماليات بر ارزش افزوده نخستين موضوع است. پس از آن بحث اصلاح قانون بيمه

تامين اجتماعي و مقررات مربوطه، اصلاح قانون امور گمركي و آيين‌نامه‌هاي آن، حل مشكلات واحدهاي توليدي در شهرك‌هاي صنعتي، مقابله با فساد اداري از طريق شناسايي مقررات فسادزا، پيگيري اصلاح نظام تامين مالي كشور و تلاش براي بهبود رتبه ايران در گزارش جهاني انجام كسب و كار بخشي از برنامه‌هاي اتاق ايران در اين بخش است.  همچنين قرار است شاهد تدوين شاخص‌هاي ملي سنجش محيط كسب و كار از سوي اتاق ايران، تلاش براي اصلاح مسير خصوصي‌سازي براي افزايش سهم بخش خصوصي در اقتصاد، استفاده از ظرفيت‌هاي شوراي گفت‌وگو و كميته ماده 76 و كميسيون مقررات زدايي براي حل مشكلات فعالان اقتصادي و اجراي قانون بهبود مستمر محيط كسب و كار باشيم.  در بخش مطالعات و پژوهش‌ها نيز پروژه‌هاي پژوهشي فراواني در نظر گرفته شده است كه اكثرا آنها مربوط به بخش آب و كشاورزي است. از جمله آنها مي‌توان به مطالعات سياست‌هاي آب و كشاورزي كشورهاي اسپانيا، مراكش، فرانسه، استراليا، مكزيك، پاكستان، كره‌جنوبي، مطالعه تعيين مناسب‌ترين نحوه مشاركت بخش خصوصي در مديريت آب، آمايش سرزميني براي استقرار مناسب فعاليت‌هاي صنعتي باتوجه ظرفيت آب، برآورد و تعيين آب مجازي كشاورزي و صنعت و خدمات و تببين پيشنهاد و سياست‌هاي مناسب آب مجازي در محصولات صادراتي مهم اشاره كرد. البته چند طرح تحقيقاتي در زمينه‌هاي ديگر نيز تعريف شده است.  درنهايت برنامه به صورت گسترده براي هر كميسيون نيز مجموعه از وظايف را مشخص كرده است. در حقيقت هر كميسيون موظف است كه برنامه‌هاي مشخصي را در اين دوره اجرايي كند. اين كار ليست بلند بالايي از برنامه‌ها در زمينه‌هاي مختلف اقتصادي را ايجاد كرده است.

 

 سنگ بزرگ اتاق ايران

نگاهي به برنامه‌هاي اتاق ايران براي سال 96 نشان مي‌دهد كه عملا هر موضوعي كه باعث انتقاد از اتاق ايران بود در برنامه‌هاي سال 96 ديده شده است. اما واقعيت اين است كه اصولا برنامه‌ريزي براي مشخص كردن اولويت‌ها در زماني است كه امكان اجراي همه كار به صورت همزمان وجود ندارد. بسياري از برنامه‌هايي كه در مصوبه هيات رييسه قرار است در سال 96 اجرايي شود براي سال‌ها بلاتكيف باقي مانده است. اين بسيار خوب است كه اتاق ايران مي‌خواهد بسياري از برنامه‌ها را به اجرا درآورد اما واقعيت اين است كه اگر اين برنامه‌ها مطرح شود اما درصد تحقق برنامه كمتر از 50 درصد باشد طبيعتا دلسردي ناشي از آن بيشتر خواهد بود. همچنين نيازي نبود برنامه‌هايي كه حتي 50 درصد آن نيز قرار نيست در سال 96 اجرايي شود در مجموعه برنامه‌هاي سال 96 گنجانده شود.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 671
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما