ehdasrd

كاهش اقبال به چيني‌ها با حضور پررنگ اروپايي‌ها

كاهش اقبال به چيني‌ها با حضور پررنگ اروپايي‌ها

كاهش اقبال به چيني‌ها با حضور پررنگ اروپايي‌ها

بيست‌‌ودومين دوره از نمايشگاه بين‌المللي نفت ايران وارد دومين روز برگزاري خود شد. گشت‌وگذار در غرفه‌هاي مختلف اين نمايشگاه حاكي از رونق بيشتر گفت‌وگوها و جدي‌تر شدن مذاكرات خصوصا با شركت‌هاي خارجي بود، به نحوي كه در هر ساعت از برگزاري نمايشگاه كمتر غرفه‌يي را مي‌شد مشاهده كرد كه در آن عده‌يي از مديران دور يك ميز مشغول ارائه پيشنهادها و چانه‌زني‌هاي خود نباشند. در اين ميان غرفه‌ شركت‌هاي اروپايي از رونق بيشتري برخوردار بود و گفت‌وگو با نمايندگان آنها نشان مي‌داد كه عمدتا از فضاي برگزاري نمايشگاه راضي هستند و جو آن را حتي بسيار مثبت‌تر از ديگر نمايشگاه‌هايي كه در منطقه برگزار مي‌شود، قلمداد مي‌كنند. نماينده يك شركت هلندي كه براي نخستين‌بار در اين نمايشگاه حضور مي‌يافت در گفت‌وگو با «تعادل»، جو سالن‌ها را «شگفت‌انگيز» توصيف و عنوان كرد كه در ديگر نمايشگاه‌هاي منطقه چنين تنوعي از شركت‌كنندگان وجود ندارد.

شايد همين مساله سبب شده كه امسال مراجعه به شركت‌هاي چيني كمتر شده‌ باشد؛ شركت‌هايي كه در يك‌ دهه گذشته و به واسطه محدوديت‌هاي ايجاد شده براي ورود شركت‌هاي غربي به ايران، يكه‌تاز اين بازار بودند و صد البته اغلب مشتريان خود را ناراضي كرده‌ بودند. خلوت‌تر شدن غرفه‌هاي چيني‌ها علاوه بر مشاهده ميداني، در گفت‌وگو با نمايندگان شركت‌هاي‌شان نيز مشخص بود. يكي از مديران چيني در گفت‌وگو با «تعادل» به صراحت اعلام كرد كه تعداد بازديدكنندگان و خريداران آنها نسبت به سال گذشته «بسيار بسيار» كمتر شده است. البته او تلاش داشت كه اين كاهش استقبال را به كل نمايشگاه تعميم دهد و آن را ناشي از نوسانات قيمت نفت بداند.

همچنين در حاشيه برگزاري اين نمايشگاه، شاهد برگزاري نشست‌هاي خبري برخي معاونان و مديران نفتي دولت نيز بوديم. محمد مشكين‌فام مديرعامل شركت نفت ‌و گاز پارس و عباس كاظمي مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورد‌ه‌هاي نفتي ازجمله اين مديران بودند. مشكين‌فام كه نام شركت تحت مديريتش به افتتاح فازهاي مختلف پارس‌جنوبي در دولت يازدهم گره‌ خورده است، وضعيت اين پروژه ملي را در دولت قبل به كلاف سردرگمي تشبيه كرده ‌بود كه ناشي از عدم انسجام مديريتي و تصميمات شتاب‌زده بود.

كاظمي نيز در جريان نشست خبري روز گذشته خود، به وعده انتخاباتي برخي نامزدها در رابطه با افزايش يارانه‌ها طعنه زد و عنوان كرد كساني كه چنين وعده‌هايي را مي‌دهند گنج پيدا كرده‌اند و مشخص نيست براي تامين منابع اجراي اين وعده، قيمت بنزين به چه ميزان افزايش پيدا خواهد كرد.»

گزارش «تعادل» از دومين روز نمايشگاه بين‌المللي نفت 1396 را در ادامه مي‌خوانيد.

 

قسمت جنوبي نمايشگاه‌ بين‌المللي تهران اين روزها غرق شركت‌هاي بين‌المللي نفتي است؛ شركت‌هايي كه چند روزي به ايران آمده‌اند تا عرصه‌يي براي عرضه و فروش محصولات خود يا قراردادهاي مشترك توليد امضا كنند. اما امسال مي‌شد حس كرد كه وضعيت همه شركت‌ها يكسان نيست و اقبال مشتريان به برخي كشورها بيشتر و به برخي ديگر كمتر است. چيني‌ها امسال نيز مثل هميشه با توپ پري به نمايشگاه نفت تهران آمده‌‌اند اما به نظر مي‌رسد اوضاع آنچنان بر وفق مراد آنها نيست. مدير يك شركت چيني توليدكننده تجهيزات حفاري كه شركتش را برادر ساينوپك معرفي كرد در گفت‌وگو با «تعادل» اظهار كرد: «ما براي چهارمين‌بار در اين نمايشگاه حضور پيدا مي‌كنيم. وضعيت برگزاري نمايشگاه خصوصا بعد از توافق هسته‌يي و برداشته ‌شدن تحريم‌ها خوب است. البته نمايشگاه امسال خلوت‌تر است و تعداد مشتريان كم شده است. نمي‌دانم چرا اين اتفاق افتاده است. اين مساله تنها مربوط به ايران نيست و در ساير نقاط دنيا هم وضعيت به همين شكل است. شايد علت اصلي اين مساله به قيمت جهاني نفت بازمي‌گردد كه سبب شده شركت‌هاي نفتي پول كافي براي خريد تجهيزات را نداشته ‌باشند.»

نماينده يكي ديگر از شركت‌هاي چيني نيز كه امسال براي نخستين‌بار در اين نمايشگاه حضور پيدا كرده ‌بود، مشابه همين صحبت‌ها را عنوان كرد: «شركت ما براي نخستين‌بار است كه در اين نمايشگاه حضور پيدا كرده اما دوستان ما كه سابقه حضور در اين رويداد را داشته‌اند، مي‌گويند كه استقبال مشتريان از آنها كم شده است.»

البته اين اظهارنظر چيني‌ها از سوي اروپايي‌ها تاييد نمي‌شود و اكثر آنها از وضعيت برگزاري نمايشگاه رضايت دارند. به عنوان مثال نماينده يك شركت ارائه‌دهنده خدمات فني و مهندسي هلندي كه براي نخستين‌بار در ايران‌اويل‌شو حضور پيدا كرده‌ بود به «تعادل» گفت: «نمايشگاه نفت ايران در مقياسي بسيار بزرگ و عالي برگزار مي‌شود. نكته‌يي كه مرا شگفت‌زده كرد حضور بخش‌هاي مختلف و متنوع صنعت نفت ‌و گاز در اين نمايشگاه است. مساله‌يي كه در ديگر نمايشگاه‌هاي منطقه كمتر مشاهده مي‌شود. من واقعا انتظار كمتري از اين نمايشگاه داشتم اما اكنون نگاه من بسيار مثبت است.» وي در پاسخ به اينكه برخي غرفه‌داران عنوان مي‌كنند كه تعداد بازديدكنندگان نسبت به سال گذشته كاهش پيدا كرده است، بيان كرد: «البته من سال گذشته در اين نمايشگاه حضور نداشتم كه بتوانم مقايسه‌يي انجام بدهم اما آنچه مشاهده مي‌كنم اين است كه نمايشگاه بسيار فعال و پوياست.» وي به نماينده يكي از شركت‌هاي ايراني كه در خلال گفت‌وگوي وي با «تعادل» در غرفه حضور داشت، اشاره كرد و گفت: «شما همين الان مي‌بينيد كه در اين غرفه مشغول مذاكره هستيم و مشابه اين مذاكرات از روز اول ديده مي‌شد.» گپ‌وگفت با مسوول غرفه يك شركت مهندسي ايتاليايي كه حوزه فعاليت آن در زمينه مهندسي و ايمني تاسيسات است، مويد ديگري در رابطه با رضايت نسبي اروپايي‌هاست. او عنوان كرد: «به نظر من نمايشگاه نفت ايران در مقايسه با ديگر نمايشگاه‌هاي خاورميانه از فضاي مثبت‌تري برخوردار است و مي‌توان در اين نمايشگاه احساس كرد كه صنعت نفت در حال رونق گرفتن مجدد است. هنگامي كه با مشتريان ايراني خود صحبت مي‌كنيم متوجه مي‌شويم كه بسياري از آنها توليدات خود را مجددا از سر گرفته‌اند و اين نشانه خوبي است.»

هرچند وي نتوانست از مشكلات موجود بر سر راه معامله با ايراني‌ها چشم‌پوشي كند و گفت: «ما مشكلات زيادي در حوزه بانكي داريم. به عنوان مثال هنگامي كه بانك‌هاي دوبي متوجه مي‌شوند ما مي‌خواهيم با ايراني‌ها معامله كنيم اعلام مي‌كنند كه در اين زمينه با مشكل مواجه هستند. بعد از توافق هسته‌يي و لغو تحريم‌ها هنوز تغيير محسوسي در اين زمينه مشاهده نكرده‌ايم.»

هرچند وي كماكان نگاه مثبتي به وضعيت بازار ايران داشت و بيان كرد: «ببينيد ايران اكنون در نقطه بازگشت قرار دارد و در ماه‌هاي آينده شاهد اين خواهيم بود كه از مشكلات كاسته شود.»

 

 در پارس‌جنوبي يك كلاف سردرگم

را تحويل گرفتيم

نمايشگاه بين‌المللي نفت علاوه بر زمينه‌يي كه براي شكل گرفتن مذاكرات، اشتراك دستاوردها و تضارب آرا بين شركت‌هاي خصوصي داخلي و خارجي ايجاد كرده، فرصتي براي مديران دولتي نفتي نيز فراهم آورده تا در حضور اصحاب رسانه به ارائه دستاوردهاي خود بپردازند. در اين راستا صبح روز يك‌شنبه، محمد مشكين‌فام مديرعامل شركت نفت و گاز پارس، در نشست خبري خود ميزبان خبرنگاران مستقر در نمايشگاه بود.

مهم‌ترين محور صحبت‌هاي مشكين‌فام مربوط به بزرگ‌ترين دستاورد دولت يازدهم در حوزه نفت ‌و گاز، يعني بهره‌برداري از فازهاي متعدد پارس‌جنوبي و افزايش توليد گاز اختصاص داشت. وي به وضعيت اجراي اين پروژه در دولت گذشته و در شرايط تحريم اشاره كرد و از مشكلات آن دوران گفت: «در شرايط تحريم مجبور بوديم هر چيزي كه به دست‌مان مي‌رسد را مورد استفاده قرار دهيم. از سوي ديگر در خريد تجهيزات با محدوديت مواجه بوديم و هنگامي كه پيمانكاران براي خريد تجهيزات اقدام مي‌كردند با بن‌بست مواجه مي‌شدند.»

به گفته مشكين‌فام، تحريم‌ تنها موانع پيشرفت اين طرح‌ها نبود و مانع مهم ديگر، آشفتگي مديريتي و موازي‌كاري‌هاي فراوان بود. وي عنوان كرد: «در سال‌هاي گذشته مديريت منسجم نبود و آشفتگي‌هاي زيادي وجود داشت. همچنين در برخي قسمت‌ها دوباره كاري صورت مي‌گرفت و خريدها چند برابر و تكراري مي‌شد. تاخير در بهره‌برداري از فازهاي ۱۷، ۱۸، ۱۵ و ۱۶ به دليل اين مسائل بود. در آن زمان مديريت پويايي كه مسائل را دنبال كند ديده نمي‌شد. حتي موردي وجود داشت كه ۱۲دفعه مديرعامل يكي از زيرمجموعه‌ها تغيير كرد.»

مشكين‌فام در ادامه صحبت‌هاي خود به تغييرات صورت گرفته در اين پروژه با روي كار آمدن دولت يازدهم اشاره كرد و گفت: «نخستين كاري كه انجام شد، لوله‌كشي مجدد بود و بخشي از انرژي پيمانكار بعد از سال ۱۳۹۲ به اين كار اختصاص داشت. از سوي ديگر شركت‌هاي خارجي پول را گرفته بودند اما كاري در قبال آن انجام نشده ‌بود. دولت يازدهم، فازهاي پارس جنوبي را با مشقت و تدبير جمع‌ و جور كرد. در واقع در پارس‌جنوبي به ما يك كلاف سردرگم تحويل داده بودند كه سر و تهي نداشت.»

مشكين‌فام تاكيد كرد: «همان‌طور كه وزير نفت گفتند پارس جنوبي را پول نساخت بلكه تدبير و عشق ساخت.»

در ادامه اين نشست، مديرعامل شركت نفت و گاز پارس در رابطه با نحوه توسعه ميدان فرزادبي و نقش شركت پتروپارس در آن تصريح كرد: «شركت پتروپارس مشاور توسعه اين ميدان نيست بلكه به صورت MC (مديريت طرح) كمك مي‌كند. ميدان فرزاد شبيه به پارس جنوبي نيست و بايد در مورد آن طراحي پايه انجام شود. گزينه‌هاي مختلفي براي گاز خروجي ميدان فرزاد است كه گاز اين ميدان به شبكه منتقل شود يا تبديل به LNG شود. همه اين موارد بايد مورد بررسي قرار بگيرد تا بهترين گزينه انتخاب شود. در ابتدا با شركت پتروپارس قرارداد MC را امضا مي‌كنيم سپس شركت‌هاي بين‌المللي كه در زمينه توليد گاز فعاليت كردند را انتخاب مي‌كنيم و بعد توسعه اين ميدان به صورت پكيج‌هاي EPCF به بازار ارائه مي‌شود.

وي همچنين در رابطه با جمع‌آوري گازهاي همراه از پالايشگاه‌هاي پارس‌جنوبي گفت: «اخيرا نخستين قرارداد براي جمع‌آوري گازهاي همراه در پالايشگاه‌هاي فاز ۲ و ۳ امضا شده است. به‌طور كلي هشت پالايشگاه داريم كه سه پالايشگاه اخيرا وارد مدار شده است. فلرينگ پنج پالايشگاه‌ قبلي جزو موارد اضطراري نرمال است. ساير پالايشگاه‌هاي فازهاي ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۲۰ و ۲۱ در مراحل راه‌اندازي قرار دارد و به همين دليل فلرينگ آنها كمي زياد است. گازهاي همراه اين پالايشگاه‌ها نيز اواسط سال به بهره‌بردار تحويل داده مي‌شود و به‌طور عمده فلرينگ در عسلويه كاهش داده مي‌شود.»

 

 آنها كه وعده افزايش يارانه مي‌دهند، گنج پيدا كرده‌اند

همزماني برگزاري نمايشگاه نفت با روزهاي تبليغات كانديداهاي رياست‌جمهوري سبب شده تا هرازگاهي اظهارنظرهايي در رابطه با برخي وعده‌هاي تبليغاتي، از سوي برخي مديران دولتي شنيده ‌شود. يكي از پر سروصداترين وعده‌هاي انتخاباتي امسال، موضوع افزايش يارانه است كه با انتقادهاي فراوان و هشدارهاي كارشناسان اقتصادي در رابطه با تاثير سوء اين مساله بر افزايش قيمت‌ها مواجه شده است. به نظر مي‌رسد براي اجراي چنين وعده‌يي راهكاري جز افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي و فرآورده‌هاي نفتي براي تامين منابع افزايش يارانه وجود ندارد. اتفاقي كه در دولت محمود احمدي‌نژاد نيز به وقوع پيوست.

در اين رابطه روز گذشته عباس كاظمي مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي در نشست خبري خود به موضع‌گيري عليه اين وعده انتخاباتي پرداخت و اظهار كرد كه چنين پول‌هايي در كشور وجود ندارد. كاظمي گفت: « قيمت بنزين را دولت تعيين مي‌كند و معلوم نيست براي يارانه ۱۵۰ هزار توماني قيمت بنزين چقدر شود. اما همان‌طور كه رييس مجلس گفت چنين پول‌هايي در كشور وجود ندارد مگر آنكه افرادي كه چنين قول‌هايي مي‌دهند، گنج پيدا كرده باشند.»

وي در ادامه صحبت‌هاي خود به افزايش ۴۵۰هزار بشكه در صادرات روزانه فرآورده‌هاي نفتي در سال 95 اشاره‌ كرد و بيان داشت: «اين ميزان از صادرات براي نخستين‌بار تحقق پيدا كرد و عمده محصولات مازوت، نفت‌گاز، نفت سفيد و LPG بود. دليل اين حجم از صادرات نيز توسعه شبكه گاز است.» كاظمي وعده داد كه ميزان صادرات فرآورده‌هاي نفتي در سال جاري باز هم با افزايش روبه‌رو شود.

 

 نقش برجام در راه‌اندازي ستاره‌خليج‌فارس

مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي با اشاره به نقش برجام در توسعه پالايشگاه‌هاي كشور گفت: «بعد از رفع تحريم، تجهيزات اصلي توسعه پالايشگاه‌ها به كشور وارد شد. عمده اين تجهيزات مربوط به پالايشگاه ستاره خليج‌فارس بود. همچنين علاوه بر پروژه ستاره خليج‌فارس، فاز يك توسعه بنزين‌سازي بندرعباس و لاوان در سرويس قرار گرفت.»

همچنين مراوداتي با شركت‌هاي خارجي در زمينه اصلاح كيفيت پالايشگاه‌هاي بندرعباس، تهران، اصفهان و تبريز داشته‌ايم. وي با تاكيد بر اينكه پالايشگاه‌هاي كشور قديمي هستند، اظهار كرد: «پالايشگاه‌هاي كشور به ميزان زيادي مازوت توليد مي‌كنند و از آنجايي كه قيمت مازوت كمتر از نفت خام است، بر اساس قانون سال 1389 مجلس شوراي اسلامي، دولت موظف شده ميزان مازوت را به كمتر از ۱۰درصد برساند. اين در حالي است كه اكنون ميزان مازوت پالايشگاه‌ها ۲۵درصد است.»

 

 بنزين در مرز خودكفايي

خودكفا شدن يا نشدن ايران در توليد بنزين موضوعي است كه در روزهاي اخير محل بحث بوده است. خصوصا اظهارنظر وزير نفت در رابطه با تكذيب انتساب ادعاي خودكفايي بنزين به وي بر اين حاشيه‌ها افزود. در اين رابطه كاظمي ديروز با ارائه آمار و ارقام دقيق‌تري به تشريح وضعيت توليد بنزين در ايران پرداخت: «با راه‌اندازي پالايشگاه‌ ستاره خليج‌فارس و همچنين بنزين‌سازي بندرعباس و لاوان، ۱۶ميليون ليتر بنزين به كشور اضافه شد و در مرز خودكفايي قرار گرفتيم. اگر اين ۱۶ميليون را به ۲۴ميليون ليتر بنزين توليدي در كشور اضافه كنيم به ميزان ۴۰ميليون ليتر مي‌رسد. سعي مي‌شود كه به شهرهاي بيشتري بنزين يورو ۴ توزيع كنيم. به‌طور كلي براي توسعه پالايشگاه‌ها به ۱۴ميليارد دلار سرمايه نياز داريم كه 3ميليارد دلار پالايشگاه آبادان و 2ميليارد دلار پالايشگاه‌هاي اصفهان محقق شده است.»

مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي با بيان اينكه ۶۰ تا ۶۵درصد تجهيزات پالايشگاه‌ها در داخل كشور توليد مي‌شود، افزود: «در حال حاضر ۷۰ تا ۸۰درصد كاتاليز واحدهاي پالايشي نفتي داخل كشور تامين مي‌شود.»

مديرعامل شركت ملي پالايش و پخش فرآورده‌هاي نفتي با اشاره به خريد تجهيزات در زمان تحريم گفت: «با برداشته‌شدن تحريم‌ها، اجناس مورد نياز خود را يك‌سوم قيمتي كه در زمان تحريم از چين مي‌خريديم، وارد كرديم. برخي مي‌گويند بعد از تحريم چيزي در سفره ما نيامد در حالي كه كل تحريم‌هاي سه‌گانه برداشته شد.»

 

 در شهرهاي بزرگ با كمبود جايگاه روبه‌رو هستيم

كاظمي در ادامه با بيان اينكه سياست جديد شركت ملي پالايش و پخش برندسازي جايگاه‌هاست، توضيح داد: در شهرهاي بزرگ با كمبود جايگاه روبه‌رو هستيم. به همين دليل برند را پيشنهاد كرديم. ما نمي‌خواهيم به تجارت كسي ضربه بزنيم و پيشنهاد مي‌كنيم جايگاهداران در جهت برندسازي گام بردارند.

 

 توليد ۵۰۰هزار ليتري بنزين توسط پالايشگاه بوعلي

وي با بيان اينكه همه مردم تقاضاي بنزين يورو ۴ و يورو ۵ را دارند، افزود: برخي پتروشيمي‌ها خواستار توليد بنزين هستند. در حالي كه بنزيني‌ كه پتروشيمي‌ها توليد مي‌كنند، ۱۰درصد بنزن دارد. با توجه به قانون رفع آلودگي هوا، بايد بنزين يورو ۴ توليد كنيم. پالايشگاه بوعلي در سال گذشته ادعا كرد بنزين يورو ۴ توليد مي‌كند و با تغيير فرآيندها و خوراك‌ها در حال حاضر ۵۰۰هزار ليتر بنزين توليد مي‌كند.»

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 921
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما