ehdasrd

نرخ بهره‌وري ٢ واحد درصد عقب‌ماندگي دارد

نرخ بهره‌وري ٢ واحد درصد عقب‌ماندگي دارد

نرخ بهره‌وري ٢ واحد درصد عقب‌ماندگي دارد

نرخ بهره‌وري ٢واحد درصد عقب‌تر از هدف‌گذاري است. در برنامه ششم توسعه پيش‌بيني شد سالانه ٨/٢ درصد بهره‌وري كل عوامل توليد افزايش يابد. اين نرخ در واقع ٣٥ درصد از نرخ رشد اقتصاد ٨ درصدي در برنامه را سهم‌گيري مي‌كند. اين اهداف اما از آنجا كه در سال‌هاي گذشته و به ويژه در برنامه پنجم توسعه به‌طور متوسط مساوي صفر بود در سال‌هاي اخير همزمان با رشد منفي اقتصاد، نرخ بهره‌وري نيز رو به سراشيبي رفت. هرچند در سال گذشته نرخ رشد بهره‌وري مثبت ٩ شد اما در پنج سال گذشته يعني از سال ١٣٩١ تا ١٣٩٥ به‌طور متوسط نرخ بهره‌وري كل عوامل توليد ٧٤/٠-درصد بوده است.
آمارهاي وزارت اقتصاد و دارايي نشان مي‌دهد متوسط رشد بهره‌وري كل عوامل توليد در ١٠ ساله ١٣٥٨ تا ١٣٦٨ يعني سال‌هايي كه ايران درگير جنگ با عراق بود برابر با ٣٧/٣- درصد بوده است. درواقع بي‌ثباتي‌هاي اقتصادي و سياسي ناشي از جنگ تحميلي، كاهش درآمدهاي ارزي و همچنين تخريب و فرسودگي بخشي از سرمايه‌هاي فيزيكي دليل اصلي اين رشد منفي بود. با شروع اجراي برنامه‌هاي توسعه‌اي از سال ١٣٦٨ روند تحولات بهره‌وري كل عوامل توليد نيز تغيير يافته و متوسط رشد بهره‌وري كل عوامل در سال‌هاي متناظر با دوره برنامه اول توسعه يعني در خلال سال‌هاي ١٣٦٨ تا ١٣٧٣، برنامه دوم توسعه بين سال‌هاي ١٣٧٤ تا ١٣٧٨ و برنامه سوم توسعه بين سال‌هاي ١٣٧٩ تا ١٣٨٣ به ترتيب معادل ٦٧/٣، ٠٢/٠-، ٣٦/١ درصد به دست آمده است. همچنين در سال‌هاي متناظر با دوره برنامه چهارم توسعه عمراني يعني سال‌هاي ١٣٨٤ تا ١٣٨٨ با وجود افزايش شديد درآمدهاي نفتي، بهره‌وري كل عوامل با رشد متوسط سالانه معادل ٩/٠درصد يعني به ميزان ناچيزي افزايش يافته است. شاخص بهره‌وري كل عوامل توليد در سال ١٣٨٩ با رشدي معادل ٨/٤ درصد نسبت به سال گذشته، به اوج خود رسيده و طي سال‌هاي ١٣٩٠ تا ١٣٩٢ به دليل ركود حاكم بر فضاي اقتصادي كشور با رشد منفي ٤درصد وارد روند نزولي مي‌شود. مسير اقتصاد كشور پس از ٨ فصل پياپي ركود و رشد منفي در سال‌هاي ١٣٩١ و ١٣٩٢، تغيير جهت داده و در سال ١٣٩٣ با رشد اقتصادي مثبت ٣ درصد همراه شده است. همچنين شاخص بهره‌وري كل عوامل توليد نيز در سال ١٣٩٣ پس از دو دوره رشد منفي به رشد مثبت ٥/١ درصد مي‌رسد.
نبود ثبات اقتصاد كلان با فراهم كردن فضايي بدون اطمينان و نبود اطلاعات دقيق از قيمت‌هاي نسبي باعث مي‌شود محاسبه بازدهي سرمايه‌گذاري سخت شود بنابراين منابع به صورت ناكارآمد تخصيص پيدا كند. تحليلگران معتقدند يكي از عوامل موثر بر بي‌ثباتي اقتصادي، تورم و نوسان آن است. در وضعيت بي‌ثباتي تورمي، خانوارها و بنگاه‌ها، تقاضا براي دارايي‌هاي غيرمولد را تنها براي حفظ ارزش پول خود افزايش داده و ميزان سرمايه‌گذاري‌هاي مولد در كل اقتصاد كاهش مي‌يابد. از سوي ديگر نوسانات تورمي، كارايي علامت‌دهي قيمت‌ها به شيوه صحيح را براي تخصيص بهينه منابع كاهش مي‌دهد. اين شرايط باعث مي‌شود كارگزاران اقتصادي نتوانند به صورت كارآ عمل كنند؛ لذا بهره‌وري كل كاهش مي‌يابد. علاوه بر اين با افزايش قيمت‌ها، هزينه‌هاي توليد افزايش يافته و سرمايه‌گذاري كاهش مي‌يابد. نوسانات تورمي بهره‌وري كل عوامل توليد را به‌طور منفي تحت تاثير قرار مي‌دهد. همچنين افزايش نوسانات تورم ضمن تشديد فضاي نااطميناني در اقتصاد، امنيت اقتصادي و فضاي كسب و كار را در جامعه بدتر كرده و انگيزه كار و كوشش و سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي مولد را كاهش مي‌دهد.
از سوي ديگر بي‌ثباتي مالي نيز در نرخ بهره‌وري كل تاثير قابل ملاحظه‌اي دارد به اين صورت كه در شرايط بي‌ثباتي مالي واسطه‌گران مالي تمايل كمتري براي ارايه دادن وام‌هاي بلندمدت كه تامين‌كننده هزينه انجام فعاليت‌هاي ارتقا‌دهنده بهره‌وري كل است از خود نشان مي‌دهند و روي وام‌هاي كوتاه‌مدت متمركز مي‌شوند. از طرف ديگر بنگاه‌ها نيز تقاضاي خود براي اعتبارات را كاهش مي‌دهند و اين امر منجر به كاهش سرمايه‌گذاري‌هاي جديد مي‌شود. در اين شرايط عاملان اقتصادي به استفاده از منابع داخلي جهت تامين مالي سرمايه‌گذاري‌هاي خود، تمايل بيشتري نشان مي‌دهند در نتيجه كمتر از منابع يا وام خارجي براي تامين مالي پروژه‌هاي خود استفاده مي‌كنند. اين امر نشان مي‌دهد كه سرمايه‌گذاري بيشتر به پروژه‌هايي با كارايي كمتر تخصيص مي‌يابد و پيشرفت بهره‌وري در هر سطح از سرمايه‌گذاري پايين‌تر خواهد بود.
به غير از موارد فوق در اقتصاد ايران درآمدهاي نفتي نقش مهمي را ايفا مي‌كنند. با توجه به اينكه صادرات نفت به عنوان منبع اصلي درآمدهاي ارزي كشور مطرح است؛ نوسان‌هاي مثبت و منفي آن، تاثير در خور توجهي بر نرخ انباشت سرمايه فيزيكي و بهره‌وري كل عوامل كشور مي‌گذارد. از يك طرف اين درآمد مي‌تواند تامين‌كننده نيازهاي ضروري وارداتي توليدي كشور و از طرف ديگر تامين‌كننده نيازهاي مالي دولت جهت اجراي سياست‌هاي مالي و پولي باشد. بدين‌ترتيب هر تغييري در درآمدهاي نفتي كشور مي‌تواند به تغيير در شدت رشد بهره‌وري عوامل از طريق واردات كالاهاي واسطه‌اي و به ويژه سرمايه‌اي يا فناوري توليد بينجامد. در كنار اثري كه قيمت نفت بر بهره‌وري دارد، نرخ ارز واقعي نيز مي‌تواند بر اين متغير موثر باشد. يكي از ساز‌‌‌و‌كارهاي تاثير نرخ ارز واقعي بر بهره‌وري به طرف تقاضا مربوط مي‌شود. افزايش نرخ ارز به‌طور معمول به افزايش صادرات و كاهش واردات، افزايش توليد و در پايان استفاده بهتر و بيشتر از ظرفيت‌هاي اقتصادي مي‌انجامد. اگر اختلافات بين‌المللي بهره‌وري در توليد كالاهاي قابل تجارت نسبت به توليد كالاهاي غيرقابل تجارت بزرگ‌تر از داخل باشد؛ با توجه به اين فرض كه سطح دستمزد در بخش قابل تجارت از تغييرات بهره‌وري ناشي مي‌شود؛ دستمزدها در اين بخش افزايش يافته و با توجه به تحرك نيروي كار و رقابتي بودن اين بازار، دستمزد در بخش غيرتجاري و در نتيجه قيمت در اين بخش افزايش مي‌يابد. از آنجايي كه قيمت كالاهاي تجاري در بازارهاي جهاني تعيين مي‌شود؛ قيمت نسبي كالاهاي غيرتجاري و بالطبع قيمت كل در كشورهاي خارجي افزايش يافته و منجر به افزايش نرخ ارز حقيقي در داخل مي‌شود. در كشورهاي صادركننده نفت با افزايش قيمت حقيقي نفت، نرخ ارز حقيقي در اين كشورها تقويت مي‌شود و در مقابل در كشورهاي واردكننده نفت، نرخ ارز حقيقي تضعيف مي‌شود.
افزايش نرخ ارز حقيقي از چند طريق موجب ارتقاي بهره‌وري مي‌شود. يكي از پيامدهاي افزايش نرخ ارز واقعي، پايين آمدن قيمت نسبي سرمايه و افزايش در شدت سرمايه ‌است. در نتيجه كارايي فني افزايش يافته و منجر به بازسازماندهي ساختار توليد بنگاه‌ها، افزايش سرمايه فيزيكي وارداتي و افزايش بهره‌وري نيروي كار مي‌شود. از طرف ديگر افزايش نرخ ارز واقعي، دستمزد واقعي نيروي كار را افزايش مي‌دهد. در حقيقت افزايش دستمزد واقعي كارگران منجر به افزايش درآمد كارگران شده و در نتيجه امكان مراقبت بهتر و رسيدگي بيشتر به خود را براي آنها فراهم كرده و به‌طوركلي افزايش رضايتمندي آنان را در پي خواهد داشت. بدين‌ترتيب كارگران انگيزه بيشتري براي فعاليت پيدا مي‌كنند. همچنين افزايش دستمزد واقعي ناشي از افزايش نرخ ارز واقعي فرار مغزها را كاهش مي‌دهد زيرا كارگران ماهر به ماندن در كشورشان تشويق مي‌شوند. اين موضوع به نتيجه‌گيري افزايش در بهره‌وري كارگران و جذب بيشتر نوآوري‌ها مي‌انجامد.

منبع:اعتماد

تعداد بازدید : 609
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما