ehdasrd

ششمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان در ایران افتتاح می‌شود

ششمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان در ایران افتتاح می‌شود

ششمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان در ایران افتتاح می‌شود

محدودبودن منابع انرژی فسیلی و اتمام انرژی‌هایی چون نفت و گاز، توجه به سایر انرژی‌های تجدیدپذیر را در سراسر جهان پررنگ كرده است. انرژی‌های فسیلی تجدیدناپذیرند و ایران جزو كشورهایی محسوب می‌شود كه به استفاده از این انرژی‌ها بسیار تكیه کرده است. با توجه به ظرفیت مطلوب و مناسب انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور، توسعه این منابع ارزشمند موجه به‌نظر می‌رسد، چرا که از این طریق می‌توان در جهت اهداف توسعه پایدار نیز گام برداشت.


ایران با وجود 300روز آفتابی در سال در بیش از دوسوم مساحت خود و متوسط تابش 5/4 تا 5/5کیلووات ساعت بر مترمربع یکی از کشورهایی است كه ظرفیت بالایی در زمینه انرژی خورشیدی دارد. کشور ما در سال96 با كلنگ‌زنی یك نیروگاه 10مگاواتی خورشیدی در اصفهان و یك نیروگاه 100مگاواتی خورشیدی در كرمان توسعه استفاده از انرژی‌های پاك را دنبال كرده است. در این راستا به‌تازگی توافقنامه‌ای بین وزارت نیرو و شركت كوركس انگلیس به‌منظور احداث یك نیروگاه 600مگاواتی خورشیدی در ایران بسته شد. این توافقنامه که در ادامه تفاهمنامه 24تیر95 توسط دو طرف به امضا رسید، در صورت رسیدن به قرارداد، منجر به احداث ششمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان در ایران می‌شود.

ظرفیت‌‌های ایران در انرژی‌های خورشیدی

یكی از اولویت‌های امروز كشورهای توسعه‌یافته استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و روش‌های سازگار با محیط‌زیست برای تولید برق است. در حال حاضر انرژی‌ خورشیدی دارای بزرگ‌ترین قابلیت برآوردن نیاز جهان به‌عنوان یك منبع تجدیدپذیر در آینده است. ایران به‌دلیل شرایط ویژه جغرافیایی، ظرفیت‌های زیادی برای استفاده از انرژی‌های برقابی، بادی، خورشیدی، زمین‌گرمایی و زیست‌توده دارد و در صورت سرمایه‌گذاری‌های تازه می‌توان از این نعمت خدادادی به بهترین شکل بهره‌مند شد. ایران در منطقه‌ای قرار گرفته كه با داشتن 300روز آفتابی از نظر دریافت انرژی خورشیدی در بالاترین رده‌ها قرار دارد. استفاده از انرژی‌های خورشیدی و بادی به دلایل مختلفی مانند دسترسی آسان و سهولت در تبدیل‌شدن به انرژی الکتریکی، سازگاری با محیط‌زیست و نیز تجدیدپذیری، از مطلوبیت زیادی برخوردار است. پروژه‌های امکان‌سنجی نشان می‌دهند سایر عناصر لازم برای این کار نیز در کشور ما وجود دارد. به‌عنوان مثال می‌توان از دسترسی به منابع غنی سیلیکون در ۹۰‌درصد از زمین‌های کشور یاد کرد. سیلیکون همان ماده خامی است که برای تولید سلول‌های فتوولتائیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. منظور از فتوولتائیک پدیده‌ای است که در اثر آن انرژی تابشی مستقیما به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود. یک فاکتور مهم دیگر امکان دسترسی به زمین‌هایی است که عملا هیچ‌کاربری خاصی ندارند و می‌توانند به‌راحتی برای نصب و استقرار سیستم‌های خورشیدی مورد استفاده قرار گیرند. کارشناسان انرژی باور دارند که جایگزینی تدریجی انرژی‌های پاک، بالاخص انرژی خورشیدی، با سوخت‌های فسیلی برای ایران به‌دلیل ارزش‌های افزوده‌ای که به‌همراه دارد، اقدامی موثر و درعین‌حال ضروری است. ایران می‌تواند امنیت انرژی خود را در درازمدت افزایش دهد و برای رسیدن به این هدف لازم است مسیر خود را از انرژی‌های فسیلی به سمت انرژی‌های پاك و تجدیدپذیر تغییر دهد.

تفاوت كشور‌های توسعه‌یافته و توسعه‌نیافته

تفاوت میان کشورهای توسعه‌یافته و کشورهای درحال‌توسعه را انرژی تعیین می‌کند. اصل تفاوت در نوع منابع انرژی و متوسط سرانه مصرف انرژی است. ظرفیت فناورانه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشورهای روبه‌توسعه بالاست. در این راستا موفقیت تکنولوژیک در صورت وجود استانداردهای فنی و کیفی برای فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر به دست می‌آید که دولت یا بخش‌خصوصی نیز می‌تواند آن را تثبیت کنند. فناوری‌های انرژی تجدیدپذیر باید با نیازها و پس‌زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی کاربران سازگار باشد. کشورهای ‌توسعه‌یافته هنوز مهم‌ترین مصرف‌کنندگان سوخت‌های فسیلی جهانند، اما نیم‌نگاه آنها به انرژی‌های تجدیدپذیر در عمل خیلی جدی‌تر از کشورهای درحال‌توسعه است. درحال‌حاضر رویکرد کشورهای توسعه‌یافته از این نظر در حال تغییر است. ایالات متحده آمریکا بزرگ‌ترین مصرف‌کننده انرژی و آب در کل جهان است. جمعیت این کشور تنها 6/4‌درصد کل جمعیت دنیاست، اما بیش از ۲۵‌درصد انرژی تجاری جهانی را مصرف می‌کند و از این میزان بالای 90‌درصد منابع تجدیدناپذیر است، در حالی که در مقابل، کشوری مانند هند با 6/16‌درصد جمعیت دنیا تنها سه‌درصد از انرژی تجاری جهانی را مصرف می‌کند. مزایای كاربرد انرژی‌های تجدیدپذیر شامل افزایش امنیت عرضه انرژی، كاهش میزان گرمایش جهانی، تحریك رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال، افزایش میزان در‏آمد سرانه، افزایش عدالت اجتماعی وحفاظت محیط‌زیست در تمام زمینه‌ها و بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر است.

اشتغال‌زایی توسط نیروگاه‌های خورشیدی

میزان اشتغالی که از توسعه مجموعه‌های تولیدی برق با انرژی‌های تجدیدپذیر حاصل می‌شود، بسیار زیاد است. در این‌گونه طرح‌ها مشارکت بخش‌خصوصی بیشتر می‌شود. بر این اساس افراد زیادی به‌طور مستقیم و غیرمستقیم وارد عرصه كار می‌شوند. انرژی خورشیدی، باد، جریان آب‌های گرم زیرزمینی و زباله‌ها می‌توانند به بهترین منابع تولید برق کشور تبدیل شوند. زباله‌ها می‌توانند در زمینه تولید برق و کاهش معضلات زیست‌محیطی نقش بسزایی داشته باشد. منابع انرژی‌های تجدیدپذیر معمولا در مناطق دوردست و كمترتوسعه‌یافته قرار دارند كه به‌طور عمومی درگیر نرخ بالای بیكاری هستند. در این راستا با استفاده از منابع انرژی‌های تجدیدپذیر می‌توان فرصت‌های شغلی مناسبی ایجاد كرد. همچنین تعداد شغل ایجادشده به‌ازای یك مگاوات برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر تقریبا دو برابر تعداد شغل‌های ایجادشده در نیروگاه‌های متعارف است. با توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر می‌توان میزان شغل بیشتری در قبال سرمایه‏گذاری معین ایجاد كرد.

از ظرفیت بخش‌خصوصی استفاده شود

یك عضو كمیسیون انرژی مجلس در گفت‌و‌گو با «آرمان» می‌گوید: منابع انرژی از مهم‌ترین عوامل و عناصر توسعه‌پایدار است. داشتن انرژی مناسب عمده‌ترین عامل اقتصادی جوامع صنعتی است، چرا که انرژی نیاز اساسی برای استمرار توسعه اقتصادی، رفاه اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی و امنیت جامعه است. وزارت نیرو از دو سال پیش رویكرد جدیدی را نسبت به توسعه بهره‌وری انرژی‌های پاك در پیش گرفت. بر این اساس بخش‌خصوصی نیز برای سرمایه‌گذاری در این راستا علاقه نشان داد. می‌توان از ظرفیت بخش‌خصوصی در زمینه احداث نیروگاه‌های انرژی پاك استفاده كرد. كوروش كرم‌پور حقیقی می‌افزاید: ایران در راستای ایجاد نیروگاه خورشیدی دارای ظرفیت بالایی است. در زمینه سلول‌های خورشیدی نیز خوشبختانه پروژه‌هایی در دست اقدام است. باید به این نكته اشاره كرد كه علوم و فناوری‌های مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر عمدتا جدید بوده و با سرعت بسیار بالایی در حال رشد و ارتقا هستند. برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، سازمان‌های متولی احتیاج به افرادی متخصص در زمینه برنامه‌ریزی، مدیریت و نظارت بر پروژه تجدیدپذیر دارند. او ادامه می‌دهد: به‌تازگی توافقنامه ساخت ششمین نیروگاه بزرگ خورشیدی جهان در ایران بین وزارت نیرو با انگلستان بسته شد. بر اساس آن قرار است ایران در 10سال اول برق تولیدی این نیروگاه را به‌صورت تضمینی خریداری کرده و طی 10سال دوم نیز قیمت برق بر اساس نرخ بازار بورس انرژی تعیین شود. كرم‌پور می‌افزاید: در این تفاهمنامه تاكید شده است که انگلستان باید ظرف سه‌سال این نیروگاه خورشیدی را به بهره‌برداری برساند. او اظهار می‌دارد: سرمایه‌گذاری در صنعت برق خورشیدی، سرمایه‌گذاری برای استقلال انرژی است و کشورهایی که بتوانند زیرساخت‌های انرژی خورشیدی و شبکه برق خود را سریع‌تر گسترش دهند، در رقابت برای تولید برق و توسعه اقتصادی، یک گام جلوتر از رقیبانشان خواهند بود‎.

منبع:آرمان امروز

تعداد بازدید : 809
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما