ehdasrd

همه چیز درباره بسته ارزی جدید بانک مرکزی

همه چیز درباره بسته ارزی جدید بانک مرکزی

همه چیز درباره بسته ارزی جدید بانک مرکزی

با تصویب هیات وزیران عملا از بسته جدید ارزی دولت رونمایی شد، مصوبات ارزی که به گفته عبدالناصر همتی رئیس کل جدید بانک مرکزی از فردا (سه شنبه) خواهد شد. طبق مصوبه دولت:« ارز کلیه کالاهای اساسی و دارو به نرخ رسمی 4200 تومان تأمین می شود و وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف شد فهرست کالاهای اساسی را بازنگری و به روز رسانی کند و نظارت لازم را به منظور حصول اطمینان از توزیع کالاهای اساسی و دارو بر مبنای نرخ رسمی از زمان ورود کالا تا عرضه آن در شبکه خرده فروشی (از تأمین، پخش، توزیع و رسیدن به دست مصرف کننده) به عمل آورد.»

همچنین یکی دیگر از مصوبات هیات وزیران به فعالیت مجدد صرافی ها مرتبط بود. طبق سیاستگذاری قبلی دولت که روز 20 فرودین ماه ابلاغ شده بود؛ خرید و فروش ارز اقدامی قاچاق محسوب می شد و صرافی ها اجازه هیچگونه فعالیتی را در این زمینه نداشتند. اما طبق مصوبه جدید هیات وزیران:« کلیه صرافی‌های مجاز می‌توانند در چارچوب انجام معاملات خرد نسبت به خرید ارز به صورت اسکناس با رعایت مقررات ارزی، به ویژه مقررات مبارزه با پولشویی اقدام کنند. فروش ارز توسط صرافی‌های مجاز صرفاً بابت مصارف خدماتی و مسافرتی مطابق مقررات ارزی بانک مرکزی با ثبت مدارک و مستندات لازم امکان پذیر خواهد بود.»

علاوه براین ها هیات وزیران مصوب کرده است:« ورود ارز به صورت اسکناس و طلا به داخل کشور بدون محدودیت مطابق با ضوابط و مقررات بانک مرکزی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مجاز است و واردات طلا به صورت خام طبق ضوابط بانک مرکزی از کلیه حقوق، عوارض قانونی و مالیات بر ارزش افزوده معاف می شوند. تأمین ارز برای واردات بقیه کالاها در بازار دوم ارز از محل ارز حاصل از صادرات کلیه کالاهای غیرنفتی (به ویژه فرآورده‌های نفتی، گاز طبیعی، پتروشیمی، محصولات فولادی و فلزات رنگی) و خدمات تأمین می شود. معاملات در این بازار بین صادرکنندگان و وارد کنندگان از طریق بانک‌ها و صرافی‌های مجاز صورت می‌گیرد و نرخ ارز در این بازار براساس عرضه و تقاضا به دست می‌آید. این نرخ، به نحو مناسب، به عنوان نرخ آزاد ارز اطلاع‌رسانی می‌شود. صادرکنندگان باید تعهد لازم را برای برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور بسپارند.» هیات وزیران تصویب کرد:« دریافت سپرده ارزی (به صورت اسکناس) از اشخاص حقیقی و حقوقی به واسطه بانک های عامل انجام شود.»

رئیس کل بانک مرکزی درباره بسته توضیح می دهد

بعد از تصویب بسته ارزی جدید از سوی هیات وزیران که رئیس کل جدید بانک مرکزی عبدالناصر همتی آن را پیشنهاد داده است؛ او با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری شبکه دو نکات مهمی را در توضیح این بسته ارائه داد:

1-از نظر تراز ارزی، تراز مثبت است و مشکلی برای اقتصاد کشور پیش نیامده است، پس اکنون که تراز ارزی خوب است اشکالی ندارد که بازار ارز را باز کرده و اجازه دهیم که فعالان اقتصادی با هم آزادانه کار کرده و بازار ارز را عمق بخشند و شفاف کنند.

2- دغدغه عمومی مقام معظم رهبری و رئیس جمهور و سایر مسئولان نظام این است که کالاهای اساسی و ضروری و دارو، تجهیزات پزشکی به قیمت ثابت و بدون افزایش نرخ، به دست مردم برسد، بنابراین وزارتخانه های صمت، جهاد و بهداشت مکلف شده اند که فهرست کالاهای ضروری یعنی حتی بالاتر از کالاهای اساسی را بازنگری کرده و دارو و تجهیزات پزشکی نیز در گروه اول قرار گرفته اند.

3- نرخ کالاهای اساسی تا پایان فروردین ۹۸ بدون تغییر باقی خواهد ماند و البته ارز هم تا همان زمان به نرخ ۴۲۰۰ تومانی در اختیار آنها قرار می‌گیرد.

4- در گذشته قرار بر این بود که بیست درصد از صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را به بازار ثانویه ارایه کنند، که البته این بازار به صورت کامل شکل نگرفت، اما غیر از کالاهای اساسی، اکنون همه کالاها باید از این بازار تامین ارز شوند، بر این اساس تمامی واردکنندگان بر اساس برنامه ریزی که وزارت صمت خواهد داشت و بر مبنای ثبت سفارشی که برای کشور و کارخانجات ضروری است، از این بازار تامین خواهد شد.

5- پتروشیمی‌ها، فولادی‌ها، گاز، میعانات گازی و فرآورده های نفتی مجموعا به عنوان عرضه کنندگان ارز در بازار ثانویه عمل خواهند کرد و قیمت هم بر اساس عرضه و تقاضا است، البته عرضه و تقاضا این طور نیست که رها باشد، اگرچه معتقدیم که بازار بهترین کار را خواهد کرد، اما ما در نرخ دخالت نمی کنیم، اما ارز پرقدرت بانک مرکزی نیز حضور خواهد شد و در مواقع ضروری، بازار را هدایت خواهد کرد، پس نرخ شناور مدیریت شده خواهد بود.

6- صادرکنندگان اگر ارز خود را در مدت زمان تعیین شده به بازار ثانویه ارایه نکرده باشند، باید مابه التفاوت را با نرخ بازار آزادی که شکل خواهد گرفت، به حساب خزانه واریز کنند.

7- دولت راجع به نرخ دخالت نمی کند و این نرخ را اعلام نمی کند و نخواهد کرد، بنابراین بازار آزاد قیمت را شکل خواهد داد، ضمن اینکه مطمئن باشید که نرخی که در این بازار شکل می‌گیرد، به خاطر عمق زیاد بازار ثانویه جدید، حتما نرخ بهینه ای خواهد داشت.

8- آن دسته از کالاهایی که در وزارت صمت ثبت سفارش خواهند شد، از بازار ثانویه تامین ارز خواهند کرد؛ پس اولویت بندی دو و سه نیز نخواهیم داشت.

9- اگر از مصرف کنندگان حمایت کنیم، به طور خود به خودی تولیدکنندگان نیز حمایت خواهند شد. این در حالی است که نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی به دست تولیدکنندگان نمی‌رسید؛ این در حالی است که نرخ دستوری حتما رانت و فساد خواهد داشت.

10-  تصمیم دولت بر این شد که خرید و فروش ارز در صرافی ها مجاز باشد، همه صرافی ها خرید و فروش ارز را خواهند داشت و برای سفر خارجی و خدمات نیز تامین اسکناس خواهند کرد. امیدواریم صرافی‌ها که مدتی است فعالیتشان تعطیل بوده است، به دولت و مردم کمک کنند تا این بازار شفاف شود و نیازهای واقعی مردم را با نرخ ارزی که در بازار ثانویه شکل گرفته است، تامین کنیم.

11-  بازار صرافی ها، خرید و فروش خرد انجام می دهند، خرید و فروش تا ده هزار دلار نیز مجاز است. باید در بازار ثانوی، تسویه ارز صرافی ها نیز صورت می گیرد. در این میان صادرات غیرنفتی غیر از پتروشیمی ها و مواردی از این دست، می توانند تامین کنندگان ارز صرافی ها باشند. اگر این روند صادرات پتروشیمی پیش رود، به ۴۰ میلیارد دلار در سال جاری خواهیم رسید؛ چراکه در ۴ ماهه ابتدای سال جاری، ۱۵ میلیارد دلار صادرات پتروشیمی داشتیم.

12- اختلاف اسکناس و حواله در بازار تا حد معقولی قابل قبول است؛ نرخ بازار از ادغام بازار ثانویه و سامانه نیما به دست می‌آید.

13- با کنترلی که خواهیم داشت اجازه خروج سرمایه را نخواهیم داد، ما ورود ارز به کشور را از سوی صرافی ها مجاز اعلام کرده ایم که هم طلا و هم اسکناس می توانند وارد کنند.البته اشخاص حقیقی نیز می توانند ارز و طلا وارد کنند؛ این در حالی است که این کار البته در تخصص صرافی ها است.

14-  ارز مسافرتی از این به بعد آزاد است و ارز مسافرتی به کسی داده نخواهد شد البته افرادی که بلیت تهیه کرده اند برای روزهای پیش رو، حتما ارز خود را به نرخ قبلی دریافت خواهند کرد. این در حالی است که از این پس ارز مسافرتی معنا نخواهد داشت.

15- بانک مرکزی وظیفه دارد تا ارزش پول ملی را حفظ و تورم را کنترل کند. این در حالی است که بانک ها باید ضوابط جدی را رعایت کرده و از خلق پول جلوگیری کنند. پس از ساماندهی بازار ارز، به بانک ها خواهیم پرداخت.

منبع:اتاق بازرگانی تهران

تعداد بازدید : 750
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما