ehdasrd

اما و اگرها براي گزينش رايزن‌هاي بازرگاني

اما و اگرها براي گزينش رايزن‌هاي بازرگاني

اما و اگرها براي گزينش رايزن‌هاي بازرگاني

رييس كميسيون تسهيل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران در گفت‌وگو با «تعادل» مطرح كرد:

عملكرد و نقش رايزن‌هاي تجاري براي تقويت ديپلماسي اقتصادي از جمله مواردي است كه در دستورالعمل‌ها و آيين‌نامه‌هاي حمايت از صادرات كشور آورده شده است. از اين‌رو يكي از مباحث مطرح در دوران پس از لغو تحريم‌هاي هسته‌يي، تقويت ديپلماسي اقتصادي و پر كردن خلأ عدم حضور چند ساله ايران در بازارهاي جهاني است. بنابراين پس از دوران برجام و طي يك‌ساله اخير نمايندگان بخش خصوصي به همراه دولتمردان گردهم آمده‌اند تا درباره چالش‌هاي موجود و چگونگي اعزام رايزن‌ها چانه‌زني كنند. در اين چانه‌زني‌ها نمايندگان بخش خصوصي از مواضع خود پايين بيا نيستند و بر اين باورند كه براي كاهش هزينه‌هاي دولت و توسعه بخش صادرات رايزن‌هاي بازرگاني بايد از بدنه و جنس پارلمان بخش خصوصي انتخاب شوند. در همين باره محسن بهرامي‌ارض‌اقدس، رييس كميسيون تسهيل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران در گفت‌وگو با «تعادل» درباره عملكرد رايزن‌هاي بازرگاني مي‌گويد: «نبايد فراموش كنيم كه ما يك سري قوانيني را در كشور داريم كه تاريخ مصرف آنها گذشته است و بنابراين، اين قوانين زائد را كه اگر مطابقتي با شرايط روز ندارد يا بايد حذف كنيم يا بايد درصدد اصلاح آنها برآييم. آيين‌نامه سازمان توسعه تجارت درباره اعزام رايزن‌ها همچنين شرايطي داشت كه ما به عنوان نماينده بخش خصوصي برخي بندها را مورد بازنگري قرار داديم و آيين‌نامه پيشنهادي اصلاح شده را تقديم دولت كرديم.»

   

آقاي بهرامي‌ارض‌اقدس چندي پيش كميسيون تسهيل و تجارت اتاق بازرگاني ايران يك نشست هم‌انديشي درباره وضعيت رايزن‌هاي بازرگاني با حضور رييس سازمان مركز توسعه تجارت و برخي كارشناسان بخش خصوصي برگزار كرد. حال اساسا در اين دورهمي نمايندگان دولتي وبخش خصوصي چه تصميماتي درباره اعزام رايزن‌هاي بازرگاني اتخاذ شده است؟

درباره عملكرد و چگونگي اعزام رايزن‌هاي بازرگاني هم نمايندگان دولت صحبت‌هاي خود را در راستاي اجراي برنامه‌ها مطرح كرده‌اند و هم نمايندگان بخش خصوصي درباره چگونگي اعزام رايزن‌ها، ويژگي اين افراد و همچنين چالش‌هاي موجود بر سر راه اعزام اين افراد صحبت‌هاي كارشناسي شده خود را گفته‌اند. بنده هم بارها در جلسات پياپي نمايندگان بخش خصوصي با سازمان توسعه تجارت و ديگر نمايندگان دولت اعلام كردم تا مادامي كه رايزن‌هاي بازرگاني براساس آيين‌نامه موجود قرار باشد از بين كاركنان سازمان توسعه تجارت انتخاب شوند، وضعيت بخش صادرات كالاهاي ما به همين روال باقي خواهد ماند.

با توجه به گفته‌هاي شما اساسا در زمينه اعزام رايزن‌ها ما با مشكل قانوني مواجه هستيم. در راستاي برطرف كردن ابهام‌هاي قانوني در بندهاي مختلف آيين‌نامه توسعه تجارت تا به امروز چه اقدامي انجام شده است؟

متاسفانه در زمينه اعزام رايزن‌هاي بازرگاني ما دچار نقص برخي قوانين و مقررات هستيم كه در اين باره در نشست هم‌انديشي با فعالان بازرگاني بخشي از بندهاي آيين‌نامه از سوي افراد مورد بازنگري قرار گرفت و در اين راستا نيز نمايندگان بخش خصوصي خواستار اصلاحيه بندهاي قانوني آيين‌نامه سازمان توسعه تجارت شدند. به واقع پيشنهادهاي لازم قانوني از سوي نمايندگان بخش خصوصي تقديم دولت شد.

طبق گفته‌هاي مطرح شده نمايندگان بخش خصوصي نسبت به قوانين درج شده قبلي نقدهايي را اعلام كردند. حال باتوجه به اينكه اصلاحيه به دليل ابهام‌هاي قانوني تقديم دولت شده تا به امروز چه نتايجي را به دنبال داشته است؟

به هرحال بحث‌هاي مطرح شده از سوي نمايندگان بخش خصوصي كاملا كارشناسي شده بود و در جلساتي كه دولتمردان در كنار بخش خصوصي حضور داشتند نمايندگان دولتي نيز خواستار اصلاح بخش قانون بودند.

 به عبارت ديگر بحث‌هاي مطرح شده نمايندگان بخش خصوصي در راستاي اجراي قوانين از سوي نمايندگان دولت رد نشده است و آنها نيز خواستار اصلاحيه بندهاي قانوني هستند. به هرحال بحث‌هاي ما هم در حد پيشنهاد بوده كه با تصويب اين نوع پيشنهادهاي قانوني از سوي دولت بي‌شك شرايط اعزام رايزن‌ها تسهيل و منطقي‌تر خواهد بود.

به گفته كارشناسان بخش خصوصي تا به امروز رايزن‌ها عملكرد قابل قبولي براي رونق بخش توليد و توسعه بخش صادرات نداشته‌اند. اساسا ويژگي يك رايزن بازرگاني چيست و عملكرد اين فعالان را تا به امروز در كشورهاي هدف چطور ارزيابي

مي‌كنيد؟

تعريف يك رايزن بازرگاني اين است كه حداقل ۱۰ سال سابقه كار در اين حوزه را داشته باشد و علاوه براينكه بايد به زبان انگليسي مسلط باشد و زبان كشور مقصد را هم به خوبي بداند؛ اين موضوع درحالي است كه ما تا به امروز چنين رايزن‌هايي را با اين ويژگي‌هاي مطرح شده در كشور نديده‌ايم و حتي در اين راستا و گزينش افراد به كشورهاي مختلف اروپايي و آسيايي ارزيابي دقيقي نيز انجام نگرفته است.

 به عقيده بنده رايزن‌ها به دليل عدم تسلط به زبان كشور مقصد تا به امروز نتوانسته‌اند در بخش‌هاي اقتصادي و توسعه بازارها نقش موثري را براي صنعتگران و فعالان اقتصادي كشورمان ايفا كنند. ما بايد به دنبال افرادي باشيم كه از مسائل روز اقتصاد، بخش خصوصي و سياست آگاهي كامل راداشته باشد و علاوه بر آن به زبان كشورهاي مقصد آشنا باشد تا بتوانند به توسعه بازار كالاهاي ايراني كمك كند. به واقع ما بايد شرايط حداقلي را همچون اينكه سابقه كار ۱۰ساله هر فرد و آشنايي به زبان كشور مقصد را در گزينش نيروهاي انساني رعايت كنيم.

يعني تا به امروز افراد اعزام شده از شرايط لازم برخوردار نبودند...

بي شك اگر شرايط حداقلي براي گزينش افراد رعايت مي‌شد ديگر اين موضوع‌ها در نشست نمايندگان بخش خصوصي به عنوان يك چالش يا مساله مطرح نبود. نبايد فراموش كنيم كه ما يك‌سري قوانيني را در كشور داريم كه تاريخ مصرف آنها گذشته است و بنابراين، اين قوانين زائد را كه اگر مطابقتي با شرايط روز ندارد يا بايد حذف كنيم يا بايد درصدد اصلاح آنها برآييم.

حال راه‌حل براي اعزام رايزن‌هاي بازرگاني خبره چيست؟

 راه‌حل اين است كه آيين‌نامه گزينش افراد بايد مورد بازبيني قرار گيرد و از سوي دولت نيز اصلاح شود. از سوي ديگر درهاي سازمان توسعه تجارت براي گزينش بهترين اشخاص باز شود. اين گفته بنده به معناي آن است كه باتوجه به اينكه ما دوران طلايي پسابرجام را پشت سر مي‌گذاريم در اين دوران بايد درصدد اخذ امتياز‌ها باشيم. به‌طوري كه از زمان اجراي برجام و عقد قراردادهاي بين‌المللي ميان گروه 1+5 ما شاهد رفت و آمد هيات‌هاي مختلف سياسي، اقتصادي و تجاري بوديم. بنابراين زمان كنوني بهترين فرصت است كه از نمايندگان خوشنام بخش خصوصي به عنوان رايزن بازرگاني استفاده كنيم. چرا كه اين افراد هم ارتباط نزديكي با بخش خصوصي كشورمان دارند و هم از موقعيت اقتصادي ايران آگاه هستند.

به عبارت ديگر، اين افراد در گذشته و زمان حال به دليل مناسبت‌هاي تجاري از شرايط جغرافيايي و چگونگي صادرات كالاها آگاه هستند و از سوي ديگر نيز اين افراد هم آشنا به مقررات كشورهاي هدف هستند و هم مسائل قانوني ايران را به خوبي مي‌دانند. بنابراين در توسعه روابط خارجي نمايندگان خوشنام بخش خصوصي مي‌توانند كمك بالقوه‌يي براي رونق توليد و توسعه صادرات كالاهاي ايراني داشته باشند. همچنين با گزينش و اعزام نمايندگان بخش خصوصي دولتمردان ديگر نبايد دغدغه منابع مالي راداشته باشند و اين افراد نيز بدون كمك‌هاي دولتي همچون اجاره مسكن و دفتر نيز مي‌توانند كمك موثري در زمينه توسعه روابط خارجي و تجارت داشته باشند. به واقع خواسته بخش خصوصي از دولتمردان اين است كه در گزينش افراد به عنوان رايزن بازرگاني دقت كنند و از افرادي همچون نمايندگان بخش خصوصي استفاده كنند؛ چرا كه اين افراد از ارتباط با پارلمان بخش خصوصي آگاهند و همچنين زبان آنها را هم مي‌دانند.

و اما حرف آخر...

دراين بازه زماني سازمان توسعه تجارت در زمينه اعزام رايزن‌ها دچار محدوديت شده است؛ چراكه متاسفانه با اعزام رايزن‌ها برخي مسائل سياسي در بخش‌هاي تجاري گره خورده و در برخي موارد نيز ديده شده كه رايزن‌ها در محل سفارت‌ها مستقر هستند و همين موضوع باعث شده تا اين نمايندگان اعزام شده به دليل برخي مسائل عجين شده سياسي نتوانند پتانسيل‌هاي لازم را جهت توسعه بخش تجارت به ارمغان آورند.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 1189
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما