ehdasrd

9 توصيه ديد‌بان جهان براي رونق كسب و كار

9 توصيه ديد‌بان جهان براي رونق كسب و كار

9 توصيه ديد‌بان جهان براي رونق كسب و كار

بررسي شاخص‌هاي كارآفرينان نوپا بر اساس مدل ديد‌بان جهاني كارآفريني نشان مي‌دهد، ايران وضعيت چندان مطلوبي در زمينه ايجاد كسب و كارهاي نوين در بين كشورهاي منتخب مورد مطالعه ندارد. براساس شاخص‌هاي بين‌المللي، تمايل به كارآفريني عموما متاثر از سه عامل «كارآفريني اجباري، فرصت‌گرا و فرصت‌گراي بهبود محور» است كه ايران در مقايسه با 10 كشور منتخب، در شاخص «كارآفريني نوپاي اجباري»، داراي امتياز حدود ۲۹ بوده كه در اين شاخص مصر بالاترين رتبه را از آن خود كرده است.

در شاخص «كارآفريني نوپاي فرصت‌گرا» ايران امتياز ۶۷ را كسب كرده، اما بيشترين رتبه در اين شاخص در اختيار سه كشور مالزي، امريكا و آلمان و بدترين رتبه مربوط به مصر است.

نكته قابل تامل در اينجا اين است كه الگوي كارآفريني فرصت‌گرا، با ميزان توسعه يافتگي اقتصادها تغيير مي‌كند، يعني هر اندازه اقتصادها توسعه‌يافته‌تر شوند، كارآفريني فرصت‌گرا در اين كشورها بيشتر رخ مي‌دهد. به‌طوري كه مطالعات نشان مي‌دهد، بهترين رتبه در شاخص كارآفريني فرصت‌گراي بهبودمحور در اختيار امريكاست و چهار كشور مالزي، آلمان، كره‌جنوبي و لبنان در رده‌هاي بعدي قرار دارند. اين در حالي است كه ايران در اين شاخص در جايگاه ششم قرار دارد. از طرفي در عرصه كارآفريني نوظهور، مالزي بيشترين و مصر، كمترين شاخص انگيزشي را به خود اختصاص داده‌اند و ايران رتبه هفتم را دارد.

از سوي ديگر، بررسي‌ها نشان مي‌دهد، در ارتباط با سطح نوآوري در كارآفريني، ايران در بين ۶۰ كشور دنيا رتبه مناسبي ندارد و جايگاه ايران 56 است و در مقابل كشورهاي هندوستان با رتبه ۲ و لبنان نيز با رتبه ۸ در بالاترين سطوح نوآوري محصولات و خدمات نوآورانه قرار دارند. از اين رو، با توجه به وضعيت نامناسب و نمره منفي ايران در شاخص‌هاي كارآفريني در كسب وكار، توجه به توسعه كارآفريني اهميتي دوچندان مي‌يابد، به حدي كه بايد در اولويت سياستي دولتمردان قرار گيرد. در همين راستا، ديد‌بان جهاني كارآفريني نيز در خصوص شتاب دادن به توسعه كارآفريني در ايران، اقدام به ارائه يك توصيه‌نامه 9‌بندي كرده است.

 

 شاخص‌هاي كسب و كار نوين

گزارش چندي پيش بانك جهاني از شاخص سهولت كسب‌وكار 2017 نشان داد كه رتبه ايران با سقوط دوپله‌يي نسبت به سال قبل، از ميان 190كشور، رتبه 120 را كسب كرده است. اگرچه كارشناسان در تحليل سقوط رتبه ايران، عملكرد خوب ساير كشورها را مطرح كردند، اما نبايد فراموش كرد كه كارآفرينان در ايران براي راه‌اندازي كسب و كارهاي نو و حتي ادامه فعاليت خود با موانع، قوانين سفت و سخت و دست‌اندازهاي زيادي روبه‌رو هستند.

از اين رو، به نظر مي‌رسد براي رفع مشكلات و ضعف‌هايي كه در محيط كسب وكار ايران وجود دارد، بايد اقدامات عاجلي صورت گيرد تا نه تنها وضعيت ايران در شاخص‌هاي كارآفريني نوپا بهبود يابد، بلكه به تبع آن رتبه ايران در شاخص كسب و كار جهاني افزايش يابد.

در همين راستا، «شاخص‌هاي كارآفرينان نوپا بر اساس مدل ديد‌بان جهاني كارآفريني»، شامل فعاليت‌هاي كارآفرينانه نوظهور و جديد در بين جمعيت ۱۸ تا ۶۴ سال در بين 11 كشور منتخب از جمله «ايران، لبنان، چين، قزاقستان، امريكا، مصر، هندوستان، ايتاليا، آلمان، كره جنوبي و مالزي» نيز مورد بررسي قرار گرفته است.

براساس شاخص‌هاي بين‌المللي، تمايل به كارآفريني عموما متاثر از سه عامل «كارآفريني اجباري، فرصت‌گرا و فرصت‌گراي بهبود محور» است.

در كارآفريني اجباري، فرد به دليل اينكه گزينه بهتري براي اشتغال ندارد، نسبت به راه‌اندازي كسب و كار مدنظر اقدام مي‌كند. اما در كارآفريني فرصت‌گرا، فرد به دليل تشخيص يك فرصت جديد وارد جرگه كارآفريني مي‌شود و «كارآفرينان فرصت‌گراي بهبود محور» نيز افرادي هستند كه كسب و كار خود را براي كسب سود و استقلال بيشتر توسعه مي‌دهند.

بررسي امتياز ايران در ارتباط با شاخص «كارآفريني نوپاي اجباري» نشان مي‌دهد، ايران داراي امتياز حدود ۲۹ بوده كه در اين شاخص مصر با امتياز ۴۲ بالاترين رتبه و رژيم اشتغالگر قدس با امتياز ۱۲ پايين‌ترين رتبه را در اين شاخص به خود اختصاص دادند.

همچنين ايران در شاخص «كارآفريني نوپاي فرصت‌گرا» داراي امتياز ۶۷ است كه بيشترين رتبه، در اختيار كشورهاي مالزي با رتبه ۸۶، امريكا با رتبه ۸۲ و آلمان با رتبه ۸۰ قرار دارد.

همچنين آمارها حاكي از اين است كه پايين‌ترين رتبه در اين شاخص به كشور مصر با رتبه ۵۷ اختصاص دارد. الگوي كارآفريني فرصت‌گرا با ميزان توسعه‌يافتگي اقتصادها تغيير مي‌كند و هر چه اقتصادها توسعه‌يافته‌تر مي‌شوند، كارآفريني فرصت‌گرا در اين كشورها بيشتر رخ مي‌دهد؛ چراكه به دليل وجود فرصت‌هاي كارآفريني طبيعتا افراد براي كارآفرين شدن تشويق مي‌شوند.

در عين حال در شاخص كارآفريني فرصت‌گراي بهبودمحور امريكا با امتياز ۶۹ در بالاترين رتبه و قزاقستان با امتياز ۲۴ در پايين‌ترين رده در بين ۱۱ كشور منتخب قرار دارد. از سوي ديگر، «شاخص انگيزشي» براي كارآفريني ديد مناسبي را براي درك ظرفيت كارآفريني كشورها ترسيم مي‌كند.

در بين كشورهاي منتخب دنيا در عرصه كارآفريني نوظهور، كشور مالزي با شاخص 4.9 بيشترين و كشور مصر با شاخص 0.8درصد شاخص‌انگيزي را به خود اختصاص داده‌اند. ايران با امتياز 1.7 در بين ۱۲ كشور جهان رتبه هفتم را به خود اختصاص داده است.

 كشورهاي منتخب كارآفريني ۲۰۱۵

براساس آمار اعلام شده، درصد كارآفرينان زن در جهان كمتر از مردان است، اما زماني كه زنان فعاليت‌هاي كارآفرينانه انجام مي‌دهند احتمال بيشتري دارد كه اين كار را از روي اجبار انجام داده باشند.

همچنين كارآفريني مردان در ايران (17.5درصد) دوبرابر كارآفريني زنان (8.5درصد) است. به‌طور كلي الگوي سني افراد كارآفرين در ميان ۲۵ تا ۳۴ و ۳۵ تا ۴۴ سال است.  در واقع اين افراد، كساني هستند كه در ابتدا يا ميانه دوره شغلي خود به كارآفريني روي مي‌آورند. در اين بازه سني افراد جوان به خصوص كساني كه تجربه‌يي اندوخته‌اند و داراي شبكه‌يي از افراد و منابع هستند، به كارآفريني روي مي‌آورند.

علاوه بر اين افراد در اين سن ممكن است در دوره كارآفريني خود باشند و به موقعيت‌هاي شغلي بالا و درآمدي كه آنها را به ماندن در كار كارمندي خود تشويق مي‌كند، علاقه نداشته باشند. اما بررسي‌ها نشان مي‌دهد افراد در گروه سني ۵۵ تا ۶۴ سال در كشورهاي كمتر توسعه يافته به دليل نياز آنها به درآمدزايي، بيشتر در فعاليت‌هاي كارآفرينانه شركت مي‌كنند. در بين 11كشور منتخب در حوزه كارآفريني، لبنان بيشترين ميزان فعاليت كارآفريني را به ويژه بين افراد در گروه سني ۳۵ تا ۴۴ سال دارد.

در ايران نيز بيشترين گروه‌هاي سني مشاركت‌كننده در فعاليت‌هاي كارآفريني نوپا ۲۵ تا ۳۴ سال و ۳۵ و ۴۴ سال هستند. در عين حال گروه سني ۵۵ تا ۶۴ سال و ۴۴ تا ۵۴ سال كمترين ميزان مشاركت را در فعاليت‌هاي كارآفرينانه نوپا دارند. اما در ارتباط با سطح نوآوري در كارآفريني، ايران در بين ۶۰ كشور دنيا رتبه مناسبي ندارد و جايگاه ايران بر اساس اين بررسي 56 است و در مقابل كشورهاي هندوستان با رتبه ۲ و لبنان نيز با رتبه ۸ در بالاترين سطوح نوآوري محصولات و خدمات نوآورانه قرار دارند. در سال ۲۰۱۵ از ميان افرادي كه در سه سال گذشته قصد كارآفريني داشتند ۱۷ درصد وارد مرحله كارآفريني نوپا شدند. از سوي ديگر از ميان كارآفرينان نوپاي ايراني كه در ۳سال گذشته وارد دنياي كارآفريني شدند ۷درصد به مرحله ثبات رسيدند؛ همچنين ۴ درصد در اين سال از كسب و كار خود خارج شدند.

بر اساس آنچه گفته شد، ديد‌بان جهاني كارآفريني در خصوص شتاب دادن به توسعه كارآفريني در ايران، اقدام به ارائه يك توصيه‌نامه 9‌بندي كرده است كه شامل مواردي چون «حمايت از قانون مالكيت فكري و تجاري‌سازي بهينه اختراعات، حمايت در جهت توسعه كارآفريني با رشد بالا و كشف پتانسيل‌هاي موجود با هدف افزايش اشتغال و ارزش افزوده، ايجاد شبكه ميان شركت‌ها با هدف برقراري رابط فعالان اقتصادي و كسب وكارهاي زنجيره خود، توجه جدي به كارآفريني جوانان از طريق ايجاد امكاناتي از قبيل آموزش مناسب كارآفريني و كمك و پشتيباني مالي، توسعه شركت‌هاي دانشگاهي و دانش‌بنيان از طريق ايجاد ارتباط دانشگاه با صنعت و تجاري‌سازي تحقيقات، اختصاص پارك‌هايي در سطح شهرها به بازارچه‌هاي كارآفريني جهت ايجاد شبكه براي كارآفرينان خانگي يا توليدكنندگان كوچك، برپايي بازارچه‌هاي كارآفريني در مدارس و دانشگاه‌ها جهت تشويق خلاقيت، نوآوري و كارآفريني عملي، برگزاري دوره‌هاي آموزشي راه‌اندازي كسب و كار در جهت خلق ايده و توانمندسازي افراد، اتخاذ برنامه‌هاي مناسب و عملياتي از سوي دولت در جهت تحق سياست‌هاي كلي تدوين شده» است.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 1027
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما