ehdasrd

3 پارازيت براي اقتصاد ايران

3 پارازيت براي اقتصاد ايران

3 پارازيت براي اقتصاد ايران

بهرام شهرياري

دولت يازدهم در حالي آخرين روزهاي فعاليت خود را مي‌گذراند كه در طول چهار سال گذشته اقدامات گسترده‌يي در كشور انجام داده است. گروهي بر اين باورند تا دستاوردهاي دولت در حوزه برجام را زير سوال برده و آن را در مجموعه اقتصادي بي‌اهميت و حتي بي‌تاثيرجلوه دهند و اين در حالي است كه عده‌يي ديگر با تاكيد بر موفقيت‌هايي كه دولت در زمينه فروش نفت، كنترل تورم و رشد اقتصادي مطرح مي‌كند مي‌گويند دولت روحاني كارنامه بسيار خوبي از خود بر جاي نهاده است.

در اين راستا بهرام شهرياري با اشاره به اينكه عملكرد دولت در حوزه اقتصاد را نمي‌توان به تنهايي مورد بررسي قرارداد، گفت: اگر چه دولت طي سال‌هاي گذشته تلاش‌هاي فراواني براي كشور انجام داده است اما به سه دليل نمي‌توان ارزيابي كامل و جامعي در حوزه اقتصاد داشت. نخست اينكه اقتصاد ما يك اقتصاد دولتي است. دليل ديگر آن است كه اقتصاد ايران به تنهايي زيرنظر دولت نيست وسازمان‌هاي حكومتي كه زيرنظر دولت نيستند در اقتصاد و تصميمات اقتصادي دخيل هستند.

وي ادامه داد: هر چند تيم اقتصادي دولت با تمام مشكلات و چالش‌ها توانسته بسترسازي مناسبي براي رشد و توسعه اقتصادي و همچنين امور زيربنايي انجام دهد. از جمله اين امور مواردي است كه بارها و بارها گفته شده و حتي رييس‌جمهور نيز در گفته‌هايشان به اين موارد تاكيد داشته‌اند، همچون خودكفايي در گندم، كاهش نرخ تورم، امضاي برجام و... از جمله دستاوردهاي مثبت دولت يازدهم محسوب مي‌شود.

نايب‌رييس سابق كميسيون اقتصاد كلان اتاق ايران افزود: در شرايطي كه روحاني به پيروزي رسيد، اصلي‌ترين مشكل جامعه و ساختار سياسي ايران را تحريم‌هاي اقتصادي شكل داده بود. در دولت گذشته درهاي ارتباطي ما با دنيا بسته شده بود و با گذشت زمان به ايزوله شدن هرچه بيشتر ايران و تعميق تحريم‌هاي بين‌المللي عليه ايران ختم مي‌شد. در چنين شرايطي بود كه دولت يازدهم براي بازسازي فرآيندهاي سياست خارجي ايران، تصميم به پايان دادن تحريم‌هاي فلج‌كننده اجتماعي و اقتصادي جامعه ايران دادند.

به گفته شهرياري برگرداندن شرايط به قبل از تحريم‌ها بسيار سخت و زمانبر است. به عنوان نمونه ساختمان پلاسكو در مدت كوتاهي فرو ريخت و ويران شد اما بايد ديد بازسازي آن چند سال طول مي‌كشد. وي اضافه كرد: گرچه با كليات روند دولت يازدهم موافق هستم اما بايد اذعان داشت تيم اقتصادي دولت نتوانسته كاملا موفق باشد اما چراهاي آن را بايد جويا شد.

وي تصريح كرد: با به فرجام رسيدن برجام بخش عمده‌يي از مشكلات آتي پيش رو پيشگيري شده و از سقوط قطعي اقتصاد جلوگيري شد كما اينكه اگر نيم نگاهي بر ونزوئلا بيندازيم متوجه عمق فاجعه خواهيم شد. فعالان اقتصادي موافق فقط رشد اقتصاد نفتي نيستند و قطعا به دنبال توسعه غيرنفتي نيز هستند اما بعد از برجام با افزايش فروش نفت و مشتقات آن و رشد صادرات غيرنفتي دولت موفق به مهار تورم و مهم‌تر از آن رفع ركود اقتصادي شد اين به منزله شكوفايي اقتصاد نيست بلكه حركت به سمت آن را مي‌رساند.

وي افزود: پر واضح است ساخت بناي جديد بر بستر مخروبه‌هاي گذشته امكان‌پذير نبوده و زمان بازسازي بسيار بيشتر از تخريب است. اما در عين حال دولت در برخي از مناطق حركت‌هاي زيربنايي و آينده‌گرانه داشته كه شايد امروز ملموس مردم و تاثير مستقيم در اقتصاد نداشته باشد كه در آينده نزديك به بهره‌برداري خواهد رسيد.

شهرياري افزود: نكته دوم و لازم آنكه ديگر دستگاه‌هاي نظامي و غيرنظامي غيردولتي در راستاي انجام آن اهداف براساس قانون اساسي كه در زمان صلح ‌بايد تمام اركان در خدمت دولت باشند در جهت تامين اهداف حركت كنند و از گسترش اقتصاد غيررسمي پرهيز و در تصميم‌گيري كلان كشور غير از تاييد دولت و اذن رهبري پرهيز كنند.

وي در ادامه گفت: در اين صورت امنيت سرمايه‌گذاري چه براي سرمايه‌گذاران داخلي و چه براي سرمايه‌گذاران خارجي ابدا وابستگي به نيروهاي خارجي نبوده و چشم در گرو فعاليت آنها داشتن نيست. بلكه فراهم كردن وقعيت‌هاي مناسب و كوتاه كردن راه براي دستيابي و بومي كردن صنايع مورد هدف بوده و باز كردن بازار غير ايراني به روي محصولات ايراني است.

به گفته وي دولت طي اين چهار سال گام‌هاي مثبتي برداشته و در دوره ديگر مي‌تواند اقدامات انجام شده خود را به نتيجه برساند و آنچه را كاشته به محصول تبديل كند، در واقع اين فرصتي است كه بايد در اختيار دولت قرار داد تا به نتيجه برسد و در اين راستا نيازمند حمايت آحاد جامعه است.

نايب‌رييس سابق كميسيون اقتصاد كلان اتاق ايران با اشاره به عملكرد دولت در حوزه تسهيلات‌دهي گفت: آمارهاي بانك‌ها حاكي از آن است كه قفل‌ها كنار رفته و ارتباط پولي و بانكي ما با ساير كشورها سهل‌تر شده است، اما ما با يك پل شكسته مواجهيم كه تا بازسازي شود زمان مي‌برد.

وي ادامه داد: در اين بين دولت با اجراي سياست كاهش نرخ بهره جهت انتقال پول از بازار پولي به بازار سرمايه درصدد رونق صنايع و همچنين جريان پول در اين بازار است. اگر پول انباشته شده در بانك‌ها به بازار سرمايه ورود پيدا كند و صرف خريد و فروش سهام شود و در صنايع يا حوزه‌هاي بازرگاني و ساختمان هزينه شود، شاهد اتفاق‌هاي خوشايندي خواهيم بود.

شهرياري با اشاره به عملكرد دولت در بازارهاي جديد مثل اروپا گفت: ايران داراي بازار نيم ميلياردي بالقوه‌يي است كه بايد هر چه زودتر بالفعل شود. اگر وسيع‌تر نگاه كنيم ايران در بين كشورهاي جنگ زده احاطه شده است و از آنجايي‌كه از يك بازار بالقوه در سطح خليج‌فارس برخوردار است بايد هر چه سريع‌تر جايگاه مناسبي در بازارهاي اطراف كسب كند.

وي ادامه داد: در حال حاضر بايد به كمك دانش فني، مديريتي و تكنولوژي، پتانسيل‌ها و ظرفيت‌هاي خوبي كه داريم محصولاتي را توليد كنيم كه در ساير بازارها قابل رقابت و باكيفيت باشد. در اين صورت است كه مي‌توانيم به بازارها نفوذ و حضور پيدا كنيم. بنابراين حوزه نفوذ ما در ساير كشورها مي‌تواند به واسطه جذب سرمايه، استفاده از دانش و تكنولوژي مدرن صورت بگيرد.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 1047
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما