

حذف کاغذبازی از تجارت
حذف کاغذبازی از تجارت
در اواسط دی 95 بهدلیل وقوع برخی تخلفات در صادرات محصولات ترکیه به ایران، کمیسیون مشترک همکاری بین ایران و ترکیه تصمیم گرفت برای جلوگیری از ادامه تخلفات، صادرات محصولات مصرفی از ترکیه به ایران به تایید کنسولگری ایران در ترکیه برسد. گمرک ترکیه نیز متقابلا برای ورود محصولات پتروشیمی شرکتهای ایرانی به ترکیه، گواهی مبدا تاییدشده بهوسیله کنسولگری ترکیه در ایران را مطالبه کرد. گمرک جمهوری اسلامی ایران مهر 96طی ارسال نامهای به مركز واردات و امور مناطق ویژه گمرك جمهوری اسلامی ایران دستورات تازهای را به این مركز ابلاغ كرد. با توجه به توافقات اخیر گمركات دو كشور كه در جریان سفر رئیسجمهور تركیه به ایران روی داد، اسناد تجاری میان گمرک جمهوری اسلامی ایران و وزارت گمرک و تجارت ترکیه بهطور الکترونیکی مبادله خواهند شد. از این رو از تاریخ صدور نامه مذکور نیازی به تایید اسناد تجاری شرکتهای ترکیهای در سفارت و سرکنسولگریهای کشورمان در ترکیه نیست و لازم است مسئولان کنسولی کشورمان ضمن راهنمایی آنان از تایید اسناد مذکور خودداری کنند. مسعود دانشمند، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، در گفتوگو با «آرمان» میگوید: «در روابط تجاری امروزه حذف اسناد و مدارك بهصورت كاغذی و دریافت این اسناد بهروش الكترونیكی قدمی مثبت برای بهبود، آسانترشدن و نیز سرعتیافتن در فعالیتهای تجاری دو كشور است.»
باتوجه به توافقات اخیر گمركات ایران و تركیه كه در جریان سفر رئیسجمهور تركیه به ایران روی داد، اسناد تجاری میان گمرک جمهوری اسلامی ایران و وزارت گمرک و تجارت ترکیه بهطور الکترونیکی مبادله خواهند شد. نظر شما در مورد ازمیانبرداشتن چنین مانعی از سر راه روابط تجاری ایران و تركیه چیست؟
در روابط تجاری امروزه حذف اسناد و مدارك بهصورت كاغذی و دریافت این اسناد بهروش الكترونیكی قدمیمثبت برای بهبود، آسانترشدن و نیز سرعتیافتن فعالیتهای تجاری است. این موضوع درحالحاضر در پی سفر رئیسجمهور تركیه به ایران رخ داده است و این مبحث مهم میتواند در مورد سایر روابط تجاری بین سایر كشورها نیز صدق كند. امروزه دنیا بهسمت دولت الكترونیك پیش میرود و اگر ایران بخواهد از این قافله عقب نماند، اسناد باید كاملا الكترونیكی مبادله شود. در این راستا میتوان این شیوه را برای بارنامه، گواهی مقصد و امثال این مدارك نیز اجرا كرد. وقتی اسناد بهصورت الكترونیكی باشد، نیازی نیست كه سفارت ایران در تركیه اسناد را تایید كند. هر چه ایران بهسمت تجارت الكترونیكی پیش برود و اسناد را بیشتر بهشیوه الكترونیكی مبادله كند، تسریع در تجارت صورت میگیرد. این مساله مورد استقبال قرار خواهد گرفت، بهشرط اینكه اسناد الكترونیكی اعتبار لازم را داشته باشد. این اعتبار باعث میشود از اتلاف وقت و نامهنگاریهای بیش از حد جلوگیری شود. این مساله به روند تسریع تجارت بین كشورهای مختلف ازجمله ایران و تركیه كمك خواهد كرد.
سفر اخیر رئیسجمهور تركیه به ایران و توافق بر سر برداشتن چنین موانعی چه تاثیری بر روابط تجاری دو کشور دارد؟
ایران با تركیه همسایه است و تبادلات بازرگانی بسیار بالایی بهصورت رسمی و غیررسمی بین این دو كشور وجود دارد. حضور مسئولان تراز اول كشور تركیه در ایران، لازمه توسعه روابط تجاری است. چنین سفرهایی موجب بهبود در روابط تجاری ایران و تركیه خواهد شد و قطعا ایران استقبال خواهد كرد. در این رفتوآمدها مشكلات دو كشور شناسایی و حل میشود. در این راستا روابط تجاری دو كشور تسریع پیدا میکند. چنین سفرهایی توسط مسئولان درجهیك كشورها اگر بیشتر اتفاق بیفتد بهنفع فضای كسبوكار بین دو كشور خواهد شد.
روابط تجاری ایران و تركیه را چگونه ارزیابی میكنید؟
ایران و تركیه از گذشته تاكنون روابط تجاری سنتی با یكدیگر داشتهاند كه درحالحاضر درحال توسعه آن هستند. در توسعه این روابط، ایران كالاهایی با ارزش افزوده بالاتر از تركیه میخرد و منابعی را به این كشور میدهد كه این مساله به سود اقتصاد ایران نیست. در این راستا باید سیاست تجاری ایران تغییر و به سمتی حركت كند كه ایران كالاهایی با ارزش افزوده بالاتر به تركیه بدهد و در مقابل كالاهایی با ارزش افزوده بالا از آنها بگیرد. اگر ایران همواره بخواهد منابعی مانند نفت، سنگ آهن و امثال این موارد را به تركیه بدهد و در مقابل كالاهای ساختهشده آنها را بگیرد، چنین تجارتی منصفانه نخواهد بود و بهسود اقتصاد ایران پیش نمیرود.
موانع و مشكلاتی كه بر سر راه تجارت ایران و تركیه قرار دارد، چه مواردی میتواند باشد؟
درحالحاضر مانع خاصی بر سر راه روابط ایران و تركیه وجود ندارد، بهویژه طی سفر اخیر رئیسجمهور تركیه به ایران روابط محكمتر شده و موانع و مشكلات تا حدودی مورد بررسی قرار گرفته است. تبادلات مالی كه بین ایران و تركیه وجود دارد، در حال حاضر شاید یكی از موارد نادر در روابط تجاری باشد. همانطور كه گفته شد، ایران نفت به تركیه میدهد و در عوض كالا دریافت میكند كه این سیاست بسیار ناكارآمد و نادرست است و نیاز به اصلاح دارد. ایران باید این توانایی را داشته باشد تا در مقابل دریافت كالا از تركیه بتواند كالاهای ساخت ایران را با ارزش افزوده بالا به تركیه صادر كند. انجام چنین سیاستی توازنی منطقی را بین روابط تجاری دو كشور ایجاد خواهد كرد؛ در غیراین صورت روابط منصفانه نخواهد بود. امكان تغییر چنین روابط تجاری وجود دارد، چرا كه تركیه نیاز شدیدی به بازارهای ایران دارد. بنابراین باید بر مبنای منافع ملی دو طرف گفتوگو و برنامه جدیدی را برای روابط تجاری دو كشور ترسیم كرد.
منبع:آرمان امروز
یک نظر اضافه کنید
شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*
امتیاز شما