ehdasrd

55 تا 65 دلار، نوسان قیمت نفت در سال آینده

55 تا 65 دلار، نوسان قیمت نفت در سال آینده

55 تا 65 دلار، نوسان قیمت نفت در سال آینده

رضا پدیدار

میزان نفت خامی که سال گذشته در کل جهان مصرف شده است، حدود 92 میلیون بشکه در روز بوده است. این میزان در سال 1396 بین 94 تا 95 میلیون بشکه در نوسان است.

 سازمان های بین المللی معتقدند عصر نفت رو به پایان است. شاید نتوان برای یکی دوسال آینده پیش بینی دقیقی برای قیمت نفت و میزان تقاضا داشت، اما می توان گفت که برای سال 2040 حتما نفت هم به عصر زغال سنگ می پیوندد. حالا درکنار پیش بینی برای چندین سال آینده، رضا پدیدار قیمت نفت در سال آینده را هم ارزیابی کرده است. او در گفتگو با سایت خبری اتاق تهران می گوید: پیش بینی من این است که قیمت در دامنه در بدترین حالت شکست طرح فریز نفتی 55 دلار است، و در بهترین شرایط 65 دلار خواهد بود.

*با توجه به بودجه سال 97، وضعیت نفت در سال آینده چگونه خواهد بود؟

آینده نفت را باید یکی براساس برنامه هایی که در داخل کشور وجود دارد و خاص محدوده جغرافیایی خودمان است و دیگری نقش نفت را روی تاثیرات اقتصاد و اجتماعی و سیاسی درعرصه بین المللی ارزیابی کرد. در بخش داخلی در لایحه 97، قیمت هر بشکه 55 دلار دیده شده است که البته به نظر من خیلی محافظه کارانه است. به این دلیل که براساس شاخص هایی که الان وجود دارد و میزان عرضه نفت در طرح فریز نفتی که توافق اوپک و غیراوپکی هاست و قاعدتا در 6 ماه اول سال 97 هم ادامه خواهد داشت و هنوز کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت که شامل عربستان و روسیه می شود، وسوسه نشده اند فریز نفتی را بشکنند و میزان تولیدشان را افزایش دهند. بنابراین قیمت ها کاهش پیدا نخواهد کرد و احتمالا آنها به فریز نفتی پایبند خواهند ماند. به همین دلیل هم اگر نگاه کلان داشته باشیم می توانیم بگوییم برای میزان نفت خامی که تولید می کنیم و در بازارهای جهانی می فروشیم، تقاضا وجود خواهد داشت.

*بنابراین قیمت 55 دلار در بودجه محقق خواهد شد؟

بله، کف قیمت 55 دلار برای شش ماه اول سال 97 حتما متصور خواهد بود و شاید به طور میانگین بیشتر هم باشد. در صورت افزایش قیمت نفت، مابه تفاوت دریافتی نسبت به بودجه به صندوق توسعه ملی و یا سایر مصارف می رود که می تواند برای کشور نقطه امیدی باشد. برنامه ریزی استفاده از مازاد منابع نفتی بحث بسیار مهمی است که باید در زیرساخت ها مصرف شود، نه در هزینه های جاری دولت. در پیشنهاداتی که اتاق به کمیسیون تلفیق داده، اعلام کرده میزان منابع مازاد دریافتی صرف پروژه های عمرانی و توسعه ای شود. با وجود تعداد همسایه ها، کشورهای شمال آفریقا و مشتری های سنتی نفت ایران، مشکلی در این عرصه برای کسب درآمد ایجاد نخواهد شد.

*کاهش مصرف سوخت های هیدروکربنی و تغییرات آب و هوایی در بازار نفت تاثیر ندارد؟

میزان نفت خامی که سال گذشته در کل جهان مصرف شده است، حدود 92 میلیون بشکه در روز بوده است. این میزان در سال 1396 بین 94 تا 95 میلیون بشکه در نوسان است. موسسه بین المللی انرژی مطالعاتی درباره تقاضای نفت در جهان انجام داده است. طبق این مطالعه علی رغم رشد سوخت های تجدیدپذیر و روند رو به رشد سالم سازی و حذف منابع هیدروکربنی در سوخت ها، تغییرات آب و هوایی پیش بینی شده است که میزان تقاضای مصرف انرژی هیدروکربنی 2.6 درصد رشد خواهد داشت.

*چرا؟

علتش رشد جمعیت جهانی و رفاه طلبی است. همچنین هنوز هم سوخت های تجدید پذیر نتوانسته اند کامل پیش بروند تا بتوانند جایگزین سوخت های هیدروکربنی شوند. یکسری اطلاعات و آماری داده می شود که خودروهای هیبریدی تولید می شود و سوخت های خورشیدی و بادی افزایش یافته است، اما نسبت رشد آنها به نسبت رشد مصرف و جمعیت به تناسب نرسیده است تا بتواند آن را خنثی کند. براساس گزارش موسسه بین المللی انرژی که دسامبر سال گذشته منتشر شد، مصرف حدود 95 میلیون بشکه نفت خام به 97 تا 97.2 افزایش پیدا می کند. پس هرچه به سمت افزایش مصرف برویم، یعنی افزایش تقاضای خرید داریم. افزایش تقاضا هم به معنای حفظ سطح فعلی قیمت ها خواهد بود.

* اما عصر نفت رو به پایان است.

من تصور می کنم تا سال 2040 وابستگی به سوخت هیدروکربنی در بیشتر نقاط دنیا باقی خواهد ماند. به این دلیل که قیمت تمام شده این محصولات با قیمت تمام شده انرژی های تجدیدپذیر قابل مقایسه نیست. همچنین خیلی از کشورها به دلیل اشتغال زایی که سوخت های هیدروکربنی در کشورشان ایجاد کرده، خیلی هم علاقه ای به کنار گذاشتن این سوخت و روآوردن به نوآوری جدید ندارند. حالا هوا آلوده می شود و آنها می گویند در نهایت یک روز اعلام می کنیم خودروها بیرون نیایند. پیش بینی من این است که قیمت در دامنه در بدترین حالت شکست طرح فریز نفتی 55 دلار است، و در بهترین شرایط 65 دلار خواهد بود.

*اگر قیمت نفت به 65 دلار برسد، دکل های نفتی امریکا بیشتر نمی شود؟

اگر امریکا بخواهد دکل های نفتی اش را برای نفت شیل افزایش دهد باید شرایط ویژه ایجاد شود. قیمت تولید هر بشکه نفت شیل در حال حاضر حدود 40 دلار برای امریکا تمام می شود. بنابراین مارجینی که به دست می آورد آنقدر نیست که برایش به صرفه باشد. اما اگر قیمت هربشکه نفت به 80 دلار برسد، آن زمان است که برایش به صرفه خواهد بود و می تواند دکل های نفتی اش را افزایش دهد.

منبع:اتاق بازرگانی تهران

تعداد بازدید : 795
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما