ehdasrd

550 هزار میلیارد تومان تسهیلات در سال 95

550 هزار میلیارد تومان تسهیلات در سال 95

550 هزار میلیارد تومان تسهیلات در سال 95
 

افزایش بیش از 31 درصدی تسهیلات پرداختی در حالی رقم خورد که آنطور که انتظار می‌رفت رونق به اقتصاد بازنگشت و همچنان بسیاری از بنگاه‌های تولیدی با کمبود تامین سرمایه در گردش دست و پنجه نرم می‌کنند.
با این حال رییس کل بانک مرکزی می‌گوید اقتصاد ایران با موفقیت از رکود خارج شده و با توجه به غیرتورمی بودن دستاوردهای اقتصادی، سلامت در روند رشد اقتصادی کشور آغاز شده است. سیف سهم بالای شبکه بانکی در تامین مالی فعالیت‌های مختلف اقتصادی را یکی از شاخص‌های مهم عملکرد سیستم بانکی می‌داند چراکه به اعتقاد وی با وجود تنگناهای مالی و مشکلات ساختاری شبکه بانکی پرداخت تسهیلات 5483 هزار میلیارد ریالی در سال گذشته برای نجات اقتصاد ایران بسیار کارساز بوده است.بر همین اساس شبکه بانکی سال گذشته حدود۵۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است؛ رقمی که ضمن رکوردشکنی نسبت به سال‌های گذشته بار دیگر بر کمرنگ بودن سهم بازارهایی همچون سرمایه برای تامین مالی اقتصاد تاکید دارد.
تازه‌ترین آماری که بانک مرکزی ارائه کرده، نشان می‌دهد پرونده تسهیلات‌دهی بانک‌ها در سال ۱۳۹۵ با مجموع رقم ۵۴۸ هزار میلیارد تومان بسته شده است. این رقم در مقایسه با سال ۱۳۹۴ که در کانال ۴۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد، نزدیک به ۱۳۰ هزار میلیارد تومان افزایش دارد و رشدی بیش از ۳۱ درصد را ثبت کرده است.
این در حالی است که با وجود انتقاداتی که نسبت به سهم بالای شبکه بانکی در مقایسه با دیگر بازارها از جمله سرمایه و بیمه مطرح می‌شود، همچنان سهم بانک‌ها قابل تامل است به طوری که در حال حاضر بالغ بر ۸۰ درصد منابع مورد نیاز اقتصادی از طریق شبکه بانکی تامین می‌شود. این موضوعی است که البته مقامات بانک مرکزی نیز بارها به آن پرداخته و خواستار ورود بیشتر و جدی‌تر بازار سرمایه به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم در تامین مالی طرح‌های اقتصادی شده‌اند.
نبود منابع کافی به ویژه در شرایطی که حجم بالایی از نقدینگی بانک‌ها قفل شده می‌تواند عاملی باشد که در صورت فشار بر بانک‌ها برای تسهیلات‌دهی بالاتر آنها به سمت اضافه برداشت از بانک مرکزی حرکت کنند؛ موضوعی که به خوبی در صورت‌های مالی آنها و در قالب افزایش بدهی به بانک مرکزی نمایان است.
بر این اساس همان‌طور که پیشتر مدیران بانکی تاکید داشته‌اند در این شرایط ضروری است با در نظر گرفتن ملاحظات تورمی بانک‌ها به سمت تامین مالی از طریق افزایش سرمایه و کفایت سرمایه، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی، افزایش بهره‌وری در تامین سرمایه در گردش و پرهیز از فشارهای مضاعف و دارایی بانک‌ها حرکت کند. از سوی دیگر ترغیب بنگاه‌های تولیدی به بازار سرمایه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
این در شرایطی است که از رقم ۵۵۰ هزار میلیارد تومانی که بانک‌ها در سال گذشته تسهیلات پرداخت کرده‌اند حدود ۶۴ درصد یعنی رقمی بیش از ۳۵۱ هزار میلیارد تومان به تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی اختصاص پیدا کرده است. این رقم در مقایسه با سال ۱۳۹۴ حدود ۸۸ هزار میلیارد تومان معادل ۳۳ درصد رشد دارد.اما از حدود هشت میلیون و ۸۰۰ هزار فقره تسهیلاتی که در مجموع سال گذشته پرداخت شده حدود ۳۲۵ هزار فقره به بخش صنعت و معدن اختصاص دارد که رقمی بالغ بر ۱۶۰ هزار میلیارد تومان را در برمی‌گیرد. صنعت و معدن در سالی که گذشت حدود ۱۳۲ هزار میلیارد تومان از منابع دریافتی را در سرمایه در گردش خرج کرده است که بیش از ۸۲ درصد منابع این حوزه را در برمی‌گیرد.اما در بخش‌های دیگر در حوزه کشاورزی حدود ۴۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در یک میلیون و ۷۷۰ هزار فقره، ۵۰ هزار میلیارد تومان و در قالب یک میلیون و ۱۰۰ هزار فقره در بخش مسکن و ساختمان، ۷۲ هزار میلیارد تومان و در یک میلیون و ۱۲۵ هزار فقره در حوزه بازرگانی و همچنین ۲۱۷ هزار میلیارد تومان و در چهار میلیون و ۴۶۰ هزار فقره تسهیلات در حوزه بازرگانی ارائه شده است.با این اوصاف همچنان باید در تداوم مسیر جاری ملاحظات مربوط به کنترل تورم را نیز در نظر گرفت و همواره مراقب قدرت گرفتن پتانسیل تورمی ناشی از فشار تقاضای کل در اقتصاد نیز بود. بر این اساس ضروری است به افزایش توان مالی بانک‌ها از طریق افزایش سرمایه و بهبود کفایت سرمایه بانک‌ها، کاهش تسهیلات غیرجاری و بازگرداندن آنها به مسیر صحیح اعتباردهی بانک‌ها، افزایش بهره‌وری بانک‌ها در تامین سرمایه در گردش تولیدی، پرهیز از فشارهای مضاعف بر دارایی بانک‌ها و ترغیب بنگاه‌های تولیدی به سمت بازار سرمایه به‌عنوان ابزار مهم درتامین مالی طرح‌های اقتصادی (ایجادی) توجه ویژه‌ای کرد.
رشد نقدینگی کند شد
در همین حال ولی‌الله سیف با تاکید بر اینکه کنترل رشد نقدینگی و تامین مالی مناسب تولید؛ موفقیتی دیگر برای نظام بانکی کشور است، گفت: اقتصاد ایران سال گذشته با موفقیت‌های قابل توجهی به لحاظ ثبات در بازار ارز، تداوم روند کاهشی نرخ تورم و دستیابی به نرخ تورم تک‌رقمی و حصول همزمان رشد اقتصادی دو رقمی در 9 ماهه سال ۱۳۹۵ همراه بوده که جملگی نشانه‌هایی امیدوارکننده از روند آتی تحولات اقتصاد ایران را به دست می‌دهند.
وی اظهار کرد: آخرین اطلاعات پردازش شده در خصوص رشد نقدینگی و عملکرد تسهیلات پرداختی در سال ١٣٩۵ نیز تکمیل‌کننده موفقیت‌های مزبور است. بر اساس آخرین اطلاعات موجود، رشد نقدینگی در سال ١٣٩۵ به رقم ٢٣/٢ درصد رسید که با توجه به کاهش معنی‌دار آن نسبت به رقم مشابه سال قبل (٣٠ درصد) و نیز پایین‌تر بودن آن نسبت به روند بلندمدت رشد نقدینگی، اطمینان‌خاطر بیشتری را درخصوص کنترل نرخ تورم و صیانت از توفیقات حاصله در این خصوص به دست می‌دهد.
سیگنال‌های اقتصاد ایران برای سرمایه‌گذاران
رییس کل بانک مرکزی گفت: بی‌شک لحاظ داده‌های جدید در خصوص رشد اقتصادی و نیز عملکرد مناسب رشد نقدینگی در سال ١٣٩۵ و سایر مولفه‌های اقتصادی، چشم‌انداز روشن‌تری از اقتصاد ایران را در مجامع بین‌المللی به نمایش گذاشته و جذابیت‌های اقتصادی کشور برای سرمایه‌گذاران خارجی را افزایش خواهد داد.‌
سیف افزود: با وجود کاهش رشد نقدینگی، حجم تسهیلات پرداختی شبکه بانکی کشور در سال ١٣٩۵ به رقم ۵۴٨٣ هزار میلیارد ریال بالغ شده که نسبت به رقم مشابه سال ١٣٩۴ (2/4173 هزار میلیارد ریال) به میزان 8/139 هزار میلیارد ریال (4/31 درصد) افزایش نشان می‌دهد. واضح است که با وجود تنگنای مالی و مشکلات ساختاری در شبکه بانکی، این میزان تسهیلات پرداختی نشان عزم و سهم بالای شبکه بانکی در تامین مالی فعالیت‌های مختلف اقتصادی است که به‌عنوان یکی از شاخص‌های مهم عملکرد سیستم بانکی قابل طرح است.
وی گفت : قطعا حصول این موفقیت‌ها بدون حمایت‌های دولت و مجلس شورای اسلامی و معاضدت مدیران و بدنه اجرایی بانک‌ها غیرممکن است. در همین جا لازم است از همکاران خادم، پرتلاش و صدوق شبکه بانکی تقدیر و تشکر کنم که با وجود وجود بسیاری از مشکلات و تحمل انتقادات غیرمنصفانه، نهایت تلاش خود را در جهت تامین مالی سالم اقتصاد انجام و انجام وظیفه و رسالت اصلی خود را مقدم بر هر موضوع حاشیه‌ای دیگر قرار داده‌اند.
رییس کل بانک مرکزی بیان کرد: مجموعه تحولات صورت گرفته درخصوص متغیرهای واقعی و اسمی اقتصاد در سال ١٣٩۵، این پیام امیدوارکننده را تداعی می‌کند که اقتصاد کشور با موفقیت از رکود خارج شده و با توجه به غیرتورمی بودن این دستاورد، پویایی و سلامت در روند رشد اقتصادی کشور آغاز شده است.سیف اظهار کرد: توفیقات حاصله در شرایطی به‌دست‌آمده که بسیاری از کشورها از جمله کشورهای منطقه با شرایط نامناسب اقتصادی روبه‌رو هستند و به تبع آن دستیابی به چنین موفقیت‌هایی در کشور از اهمیت بیشتری نسبت به شرایط عادی برخوردار است. متاسفانه با وجود توفیقات قابل توجه ذکر شده در مدیریت اقتصادی کشور، کماکان انتقادات مغرضانه و غیرکارشناسی که از جهت‌گیری‌های سیاسی نسبت به عملکرد دولت یازدهم ناشی شده و به‌طور عمده با هدف تخریب دولت در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری صورت می‌گیرد همچنان و با شدت بیشتر ادامه دارد.وی افزود: هرچند بانک مرکزی از انتقادات سالم، کارشناسی و دلسوزانه در کمک به بهبود شرایط اقتصادی کشور استقبال می‌کند اما رویکردهای انتقادی مبتنی بر تخریب، نه‌تنها آثار مثبتی به همراه ندارد بلکه با انتشار و گسترش جو بدبینی، نتیجه‌ای جز ایجاد ناامیدی در آحاد مختلف جامعه به همراه نخواهد داشت.سیف گفت: در این برهه زمانی و با توجه به نتایج و تحولات مثبت اقتصادی کشور، شایسته و بایسته است که جناح‌های سیاسی با خروج از فضای تخریب، پتانسیل‌های اجتماعی و سیاسی جامعه را در جهت بهره‌برداری هرچه بهتر از فرصت‌ها و موفقیت‌های پیش‌آمده بسیج کنند تا از مسیر آن زمینه لازم برای حل‌وفصل مشکلات دیرینه و ساختاری اقتصاد کشور به ویژه رفع دغدغه مقام معظم رهبری در خصوص ایجاد فرصت‌های شغلی جدید برای جوانان فراهم آید.

 

منبع:جهان صنعت

تعداد بازدید : 715
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما