ehdasrd

کاهش 15 میلیون تنی گازهای گلخانه ای در ایران

کاهش 15 میلیون تنی گازهای گلخانه ای در ایران

کاهش 15 میلیون تنی گازهای گلخانه ای در ایران

محدود بودن منابع انرژی فسیلی و مشکلات ناشی از انتشار‌ گازهای گلخانه‌ای، توجه بیش از پیش به انرژی‌های تجدیدپذیر را بر همگان روشن و ضروری کرده است.
با توجه به برخورداری از پتانسیل مطلوب و مناسب انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور، توسعه منطقی این منابع ارزشمند و خدادادی موجه به نظر می‌رسد‌ چرا‌که از این طریق می‌توان در جهت اهداف توسعه پایدار نیز گام برداشت.ایران به دلیل شرایط جغرافیایی خاص، ظرفیت‌های زیادی برای استفاده از انرژی‌های برقابی، بادی، خورشیدی، زمین‌گرمایی و زیست‌توده دارد و در صورت سرمایه‌گذاری‌های تازه می‌توان از این نعمت خدادادی به بهترین شکل بهره‌مند شد.کشورمان در منطقه‌ای واقع شده که با داشتن حدود ٣٠٠ روز آفتابی از نظر دریافت انرژی خورشیدی میان نقاط مختلف جهان در بالاترین رده‌ها قرار دارد‌ بنابراین استفاده از انرژی‌های خورشیدی و بادی به دلایل مختلفی مانند دسترسی آسان و سهولت تبدیل شدن به انرژی الکتریکی، سازگاری با محیط‌زیست و تجدیدپذیری، از مطلوبیت زیادی برخوردار است.از همین رو برنامه ششم توسعه با در نظر گرفتن سهم پنج هزار مگاواتی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور، بر لزوم تغییر رویکرد از تولید انرژی از سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های نو صحه گذاشته، موضوعی که با اجرایی شدن برجام سرعت آن افزایش یافته است‌.


بر همین اساس اولین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی پایدار روز گذشته در سالن همایش‌های وزارت نیرو آغاز به کار کرد.
این همایش با محوریت انرژی‌های تجدیدپذیر با حضور مسوولان صنعت برق و انرژی کشور و نمایندگان کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا و آژانس‌ بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر برگزار شد.
حمید چیت‌چیان در این گردهمایی ضمن بیان اینکه برگزاری این نشست نشان‌دهنده اهتمام ویژه نهادها و سیاستگذاران اتحادیه اروپا و ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای است، گفت: متاسفانه ایران از جمله کشورهای قربانی تغییر اقلیم بوده و از نشانه‌های آن در ایران می‌توان به خشکی تالاب‌ها، کاهش سطح ایستابی منابع آب زیرزمینی، شیوع ریزگردها و... اشاره کرد.
وزیر نیرو افزود: از زمان انعقاد توافقنامه پاریس تقریبا همه کشورهای جهان از جمله ایران متعهد شدند برای جلوگیری از به خطر افتادن حیات انسانی همگام و هم‌راستا با هم سه امر انطباق با شرایط جدید، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، مشارکت و همکاری‌های بین‌المللی را پیش برده و به مدیریت مصرف انرژی بپردازد.
وی تصریح کرد: مدیریت مصرف انرژی، کاهش شدت انرژی و بهینه‌سازی مصرف آن از مسایل مهمی است که در سال‌های اخیر در دستور کار وزارت نیرو بوده است.


افزایش راندمان نیروگاه‌ها
وزیر نیرو تاکید کرد: از جمله اقدامات وزارت نیرو در راستای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مدیریت مصرف انرژی تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی و استفاده از توربین‌های کلاس F و H برای افزایش راندمان نیروگاهی از ۳۸ به حدود ۶۰ درصد بوده است.
وی خاطرنشان کرد: از جمله اقدامات دیگر وزارت نیرو در این عرصه هوشمندسازی شبکه توزیع برق کشور است که این باعث شده کنترل بیشتری بر نحوه و ‌اندازه مصرف برق در کشور در بخش‌های مختلف اعمال شود.


کاهش ۲۹ درصدی مصرف مازوت در نیروگاه‌های کشور
به گفته این عضو کابینه دولت یازدهم، در ابتدای شروع کار این دولت میزان مصرف مازوت و گازوییل در نیروگاه‌های حرارتی ۴۳ درصد بود در حالی که این میزان پس از گذشت سه سال و نیم در سال ۹۵ به میزان ۱۴ درصد کاهش یافته است. به این ترتیب ۱۵ میلیون تن از انتشار گازهای گلخانه‌ای از سال ۹۲ تا ۹۵ کاسته شده است.
وی در ادامه با اعلام اینکه مجموعه ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های کشور ۷۶ هزار مگاوات است، گفت: از این میزان ۱۵ درصد آن معادل ۱۱ هزار و ۶۰۰ مگاوات از طریق نیروگاه‌هایی که با استفاده از انرژی تجدید‌پذیر تولید برق دارند، تولید شده است.وزیر نیرو اظهار داشت: نیروگاه‌های بادی و خورشیدی سال ۱۳۹۵ در مقایسه با سال ۱۳۹۴حدود هفت برابر رشد داشته است و نصب نیروگاه‌های خورشیدی و بادی از ۱۴۰ مگاوات در سه سال پیش به ۳۰۰ مگاوات افزایش پیدا کرده است.
وی با اشاره به افزایش تعداد واحدهای فعال تولیدی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: سه سال قبل سه واحد تولیدی انرژی‌های نو در کشور وجود داشت اما امروز تعداد این واحدها به ۴۹۰ عدد رسیده است.چیت‌چیان خاطرنشان کرد: وزارت نیرو حمایت‌های خوبی در سال‌های اخیر برای توسعه انرژی‌های نو در کشور انجام داده است از جمله این اقدامات خرید تضمینی ۲۰ ساله برق از تولید‌کنندگان انرژی‌های نو به قیمت متوسط ۱۱ سنت برای هر کیلووات ساعت است این در حالی است که قیمت فروش ما حدود دو سنت است.وی تاکید کرد: همچنین وزارت نیرو به شرطی که سرمایه‌گذاران قطعات و تکنولوژی نیروگاه خود را از شرکت‌های داخلی تامین کنند، تا ۳۰ درصد برق انرژی‌های نو را گران‌تر می‌خرد.چیت‌چیان گفت: ایران در کنفرانس پاریس تعهد کرده تا حدود چهار درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهد و ما بنا داریم تا چند سال آینده میزان ظرفیت انرژی‌های نو کشور را در راستای انجام این تعهد به حدود ۷۵۰۰ مگاوات برسانیم.
وزیر نیرو با اعلام اینکه میزان سرمایه‌گذاری خارجی در زمینه تولید برق از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر رقمی معادل سه میلیارد و ۶۰۰ دلار را به خود اختصاص می‌دهد، گفت: شرایط و قوانین استواری برای حمایت از سرمایه خارجی در ایران وجود دارد. این در حالی است که به صورت تاریخی از طریق اتصال و صادرات برق به ترکیه نقش بسزایی در تامین انرژی اتحادیه اروپا ‌داشته است.


پتانسیل صادرات گاز و برق به اروپا
وزیر نیرو همچنین در جمع خبرنگاران با بیان اینکه برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و جلب مشارکت بخش‌خصوصی شیوه جدیدی انتخاب شده که به زودی رونمایی خواهد شد، گفت: تا پنج سال آینده ایران باید پنج هزار مگاوات نیروگاه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور نصب و راه‌اندازی کند.چیت‌چیان در حاشیه اولین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی‌های پایدار با بیان اینکه ایران شیوه‌های مشخصی برای اینکه به اهداف مورد نظر در حوزه‌های انرژی تجدیدپذیر دست پیدا کند اتخاذ کرده است، گفت: برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر اولین اقدام این است که وزارت نیرو و دولت ایران یک نظام تشویق‌کننده برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر را تدوین و آن را از بخش‌خصوصی خریداری کند.
وی افزود: تجربه دنیا نشان داده است که این سیاست می‌خواهد میزان توجه سرمایه‌گذاران به این بخش را افزایش دهد،بنابراین مدت زمان خرید تضمینی برق از انرژی‌های تجدیدپذیر به 20 سال افزایش یافته است.چیت‌چیان ادامه داد: قیمت خرید تضمینی برق از انرژی‌های تجدیدپذیر بسته به نوع انرژی و تکنولوژی متفاوت است، اما متوسط قیمت خرید تضمینی برق 11 سنت است.
وزیر نیرو اضافه کرد: دومین روش برای حمایت از خرید تضمینی برق از انرژی تجدیدپذیر و توسعه آن مساعد کردن زمینه سرمایه‌گذاری خارجی است، چرا‌که ایران دارای قانون حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی است و ضمانت لازم را می‌پذیرد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر بیشترین تمایل از سوی شرکت‌های بخش‌خصوصی در خصوص انرژی‌های تجدیدپذیر است،گفت: رقم درخواست ثبت شده تاکنون 6/3 میلیارد دلار است، بنابراین علاوه بر این دو روش، روش جدیدی در حال انجام است که به زودی اعلام خواهد شد.
وزیر نیرو ادامه داد: برای توسعه انرژی تجدیدپذیر قرار است مناقصه احداث نیروگاه تجدیدپذیر بیش از 100 مگاوات برگزار شود و هر سرمایه‌گذاری که کمترین رقم فروش برق را ارائه کند آن را انتخاب خواهیم کرد.
چیت‌چیان افزود: این قوانین حکم می‌کند که تا پنج سال آینده ایران پنج هزار مگاوات نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر نصب و راه‌اندازی کند.
وی در پاسخ به این سوال که قرار بود برق ایران از طریق ترکیه به اتحادیه اروپا وصل شود، گفت: ایران به صورت سنتی در تامین برق اروپا نقش داشته و الان هم یکی از تامین‌کنندگان نفت و گاز اروپا است.
وی افزود: اخیرا ایران تصمیم گرفته سرمایه‌گذاری لازم در حوزه LNG هم داشته باشد بنابراین یکی از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های بالقوه برای همکاری بین ایران و اروپا تامین گاز و سپس برق خواهد بود.
وزیر نیرو اضافه کرد: مسلما مبنای فروش گاز به اروپا مذاکرات میان کمیسیونر انجمن انرژی اتحادیه اروپا و وزیر نفت خواهد بود اما درخصوص برق پیشنهاد کردم که این موضوع مورد گفت‌وگو و بحث دوطرف قرار گیرد.
چیت‌چیان خاطرنشان کرد: در حال حاضر ایران با هفت کشور همسایه خود ارتباط الکتریکی دارد و به زودی نیز با کشورهای گرجستان و روسیه این ارتباط الکتریکی انجام خواهد شد.
وزیر نیرو ادامه داد: پس ادامه این اتصال شبکه به اروپا نیز انجام خواهد شد به خصوص به ترکیه که در حال حاضر از ایران برق خریداری می‌کند.


سهم ۷۵۰۰ مگاواتی انرژی‌های نو در سبد انرژی
سید محمد صادق‌زاده در نخستین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا با بیان اینکه طی سال‌های اخیر شاهد تغییرات اقلیمی بوده‌ایم که ایران نیز از این تغییرات مستثنا نبوده است، گفت: با رشد تکنولوژی ساخت دست بشر که موجب آلودگی زیست‌محیطی شده شرایط آب و هوایی و اقلیمی تغییرات زیادی کرده که منجر به ایجاد خشکسالی در ایران شده است.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: با وجود اینکه ایران سابقه افزایش انتشار آلایندگی ندارد اما در نشست پاریس که به منظور کاهش انتشار آلایندگی برگزار شده بود پذیرفت‌ میزان آلایندگی صنایع خود را تا ۱۲ درصد کاهش دهد. طی این گردهمایی تلاش شده راهکارهایی برای کاهش و جلوگیری از افزایش آلایندگی ارائه شود.
رییس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر با اعلام اینکه تا سال ۲۰۳۰ میلادی باید میزان تولید برق نیروگاه‌هایی که با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر فعالیت می‌کنند به ۷۵۰۰ مگاوات برسد، گفت: پیش‌بینی می‌شود از این میزان تا پایان سال‌جاری هزار مگاوات از تولیدات نیروگاه‌های تجدیدپذیر را به بهره‌برداری برسانیم.او ادامه داد: از آنجایی این توافق، یک توافق بشر‌دوستانه است تمامی کشورها و دولت‌ها تلاش می‌کنند حضور گسترده‌ای در این برنامه داشته باشند. در این میان دو علت می‌تواند پایه‌های این توافق را سست کند؛ نخست عدم عمل بعضی از کشورهای پیوسته یک کنوانسیون است. به این معنی که چند گروه عضو این کنوانسیون هستند که باید هرساله میزان انتشار گازهای آلاینده خود را به نسبت سال گذشته کاهش دهند. این در حالی است که در این میان ممکن است برخی از کشورها به این توافق پایبند نباشند. علت دیگری که می‌تواند زمینه‌ساز سستی این توافقنامه شود عدم نگاه تجارتی و درآمدزایی به کاهش آلایندگی‌هاست. برای جلوگیری از ایجاد چنین نگاهی نیاز به توسعه، تجهیزات و فناوری‌هایی در راستای کاهش آلایندگی داریم.صادق‌زاده ادامه داد: در صورتی که فناوری‌های مورد نیاز برای کاهش آلایندگی‌ها در اختیار کشورهای خاصی قرار گیرد ممکن است نگاهی سودجویانه برای سایر کشورها ایجاد شود. به این منظور که کشورهای صاحب فناوری با احتکار این فناوری‌ها بخواهند برای سایر کشورهایی که به این فناوری‌ها نیاز دارند هزینه‌تراشی کرده و آنها را دچار دردسر کنند. البته براساس قوانین صندوق اقلیم سبز بخش قابل توجهی از منابع این صندوق به خرید تکنولوژی‌های مورد نیاز برای کاهش آلایندگی از دارندگان این فناوری‌ها تخصیص می‌یابد. به این ترتیب ضمن حفظ مالکیت معنوی این فناوری‌ها در اختیار متقاضیان آن قرار می‌گیرد.


کاهش 45 درصدی هزینه تولید انرژی
در همین راستا عدنان امین نیز با اعلام اینکه در تلاشیم استفاده از انرژی تجدید‌پذیر را در دنیا گسترش دهیم، گفت حضور شرکت‌های خصوصی در این گردهمایی نشان از تمایل عمومی برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر به جای انرژی‌های فسیلی است.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتحادیه اروپا همچنین با اشاره به بازدید اخیر خود از روسیه و عربستان به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکنندگان جهانی نفت ادامه داد: طی بررسی‌های انجام‌شده در این دو کشور متوجه شدیم که هر دو آنها با وجود منابع غنی هیدروکربنیک مایل به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر هستند که میزان پتانسیل روسیه در توسعه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر رقمی معادل ۳۰۰ درصد است که رقمی قابل توجه است. این درحالی است که عربستان سعودی نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار در راستای سرمایه‌گذاری برای گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر در نظر گرفته است.
این مقام مسوول تصریح کرد: از آنجایی که انرژی‌های تجدیدپذیر هزینه‌ها را کاهش می‌دهد و موجب افزایش درآمد می‌شوند، می‌توان آنها را در زمره فعالیت‌های تجاری قرار داد. پیش‌بینی می‌شود از آنجا که قیمت نفت و سهم نفت و گاز در سبد انرژی نسبت به سال گذشته کاهش داشته پیش‌بینی می‌شود انرژی‌های تجدید‌پذیر این فقدان را پر کرده و سهم ۶۰ درصدی سبد انرژی را به خود اختصاص دهند.
به گفته عدنان امین انرژی خورشیدی می‌تواند تا ۴۵ درصد از هزینه تولید انرژی را کاهش دهد. گفتنی است میزان تولید انرژی تجدیدپذیر از طریق منابع تجدیدپذیر ۱۶۰ گیگاوات بوده است.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتحادیه اروپا با بیان اینکه ۹۰ کشور دنیا متحد شدند تا صددرصد انرژی مورد نیاز خود را از طریق منابع تجدیدپذیر تامین کنند، گفت‌: بسیاری از غول‌های مصرف‌کننده انرژی دنیا همچون شرکت فیس‌بوک، گوگل، توتال و... در تلاشند عمده نیاز خود به انرژی را از طریق منابع تجدیدپذیر تامین کنند.


افزایش 79 درصدی تجارت اتحادیه اروپا با ایران
همچنین کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا گفت: ایران و اروپا در زمینه امنیت انرژی و توسعه انرژی‌های پاک می‌توانند شرکای خوبی برای یکدیگر باشند و ما حاضریم در بخش انتقال تجربه و سرمایه‌گذاری در توسعه انرژی‌های نو با ایران همکاری تنگاتنگ‌تری داشته باشیم.‌
‌میگل آریاس کانیته اظهارداشت: توافق هسته‌ای در ژانویه 2016 زمینه همکاری‌های تنگاتنگ میان ایران و اتحادیه اروپا را در زمینه‌های گوناگون فراهم کرده است.
وی افزود: اتحادیه اروپا از برجام حمایت می‌کند و خوشبختانه بین ایران و اروپا در این زمینه همکاری‌های خوبی تاکنون وجود داشته است.
کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا تصریح کرد: بر اساس آمارهای اعلام‌شده برجام باعث افزایش 79 درصدی تجارت ایران با اتحادیه اروپا شده و به طور کلی نیز صادرات ایران حدود 300 درصد افزایش پیدا کرده است.
وی تاکید کرد: ایران و اروپا در زمینه امنیت انرژی و توسعه انرژی‌های پاک می‌توانند شرکای خوبی برای یکدیگر باشند و ما حاضریم در بخش انتقال تجربه و سرمایه‌گذاری در توسعه انرژی‌های نو با ایران همکاری تنگاتنگ‌تری داشته باشیم.
کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: استراتژی آینده اتحادیه اروپا توسعه اقتصاد بدون نفت است و بنا داریم تا سال 2030 متوسط تولید انرژی‌های پاک را در اتحادیه اروپا به 30 درصد کل انرژی تولیدی این اتحادیه برسانیم.


سرمایه‌گذاری 6/3 میلیارد دلاری در ایران
این در حالی است که مدیرکل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران گفت: طی فعالیت دولت یازدهم ۴۸ پروژه در زمینه تولید الکتریسیته و برق از طریق انرژی‌های نو تصویب شده و مجوز هم صادر شده است.محمد خزاعی، معاون وزیر اقتصاد و مدیرکل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران در نخستین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی پایدار با تاکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی خود است، گفت: پس از برجام تاکنون 6/3 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در حوزه نیرو از سوی اتحادیه اروپا در ایران انجام شده است. طی فعالیت دولت یازدهم ۴۸ پروژه در زمینه تولید الکتریسیته و برق از طریق انرژی‌های نو تصویب شده و مجوز هم صادر شده است.
او ادامه داد: وزارت نیرو خرید تضمینی ۲۰ ساله انرژی‌های تجدیدپذیر را ضمانت کرده است. این در حالی است که نیروگاه‌هایی که از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر به تولید برق می‌پردازند از معافیت‌های مالیاتی برای پنج تا ۱۳ سال برخوردار می‌شوند تا سرمایه‌گذاری در این حوزه رشد کند.
به گفته خزاعی یکی از نتایج امضای توافقنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران این است که می‌توانیم در زمینه تامین انرژی پاک موردنیاز کشور سرمایه‌گذاری و از مواهب انرژی هسته‌ای استفاده کنیم.

منبع:جهان صنعت

تعداد بازدید : 638
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما