ehdasrd

بی تأثیری تصمیم ترامپ در اجلاس بانک جهانی

بی تأثیری تصمیم ترامپ در اجلاس بانک جهانی

بی تأثیری تصمیم ترامپ در اجلاس بانک جهانی

ایران همواره از ابعاد مختلفی از جمله ابعاد اقتصادی تحت فشار و تحریم‌های وضع شده از سوی غرب بوده است و این امر باعث شده فعالیت‌های پولی و بانکی کشور در طول این سال‌ها، میزان سرمایه‌گذاری‌های خارجی و مراودات بین‌المللی تا حدودی با محدودیت‌هایی مواجه شود. هرچند به نظر می‌رسد با گذر زمان ورق در حال برگشتن است و کشور‌های آسیایی و اروپایی متوجه شده‌اند که منافع اقتصادی آنها ایجاب می‌کند مستقل فکر کنند و تحت تاثیر سیاست‌های خصمانه ایالات متحده آمریکا تصمیم‌گیری نکنند‌ تا به این طریق امکان ایجاد روابط دوجانبه بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای دارای اقتصاد پیشرفته و جلب اعتماد طرفین و استفاده از پتانسیل‌های اقتصادی موجود فراهم شود.
این در حالی است که دونالد ترامپ رییس‌جمهور آمریکا، به دشمنی‌های خود با ایران همچنان ادامه می‌دهد و چندی پیش دستور داده بود که اعضای این کشوردر صندوق بین‌المللی پول به درخواست‌‌ وام ایران رای منفی دهند تا به این طریق اقتصاد ایران را تحت فشار قرار دهد و عملکرد بانک‌ها و نهاد‌های مالی بین‌المللی را به ویژه در رابطه با اعطای وام به ایران، خدشه‌دار سازد؛ رییس‌جمهور آمریکا در ادامه با زیر سوال بردن برجام و تلاش برای عدم تداوم آن قصد دارد فشار‌های اقتصادی خود بر ایران را بیشتر کند و از طریق روش‌های مداخله‌گرانه به دنبال محدود کردن فعالیت‌های اقتصادی کشور در مجامع بین‌المللی است که از جمله آن می‌توان به نفوذ و فشار بر بانک جهانی و موسسات مالی بین‌المللی اشاره کرد.
هرچند بانک جهانی همچون سازمان ملل و سایر موسسات بین‌المللی، موسسه‌ای است که بیش از ۱۹۰ کشور عضو آن هستند و برخی کشورها و قدرت‌ها می‌توانند از حق رای یا نفوذی که دارند در بعضی از تصمیم‌گیری‌ها تاثیر‌گذار باشند‌ اما در روند برگزاری اجلاس و دیدارها هیچ تاثیری ندارند.
در نتیجه به نظر می‌رسد اقدامات ترامپ علیه ایران، از سوی کشور‌های دارای اقتصاد پیشرفته مردود خوانده شده و رفته رفته اعتماد این کشور‌ها به ایران افزایش خواهد یافت که یکی از شواهد آن تصویب ۲۲ میلیارد دلار سرمایه خارجی و جذب ۱۴ میلیارد دلار از این منابع در کشور در طول سال‌های اخیر بوده است.
افزایش اعتماد بین‌المللی به ایران
در همین رابطه محمد خزاعی‌، رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی اقتصادی گفت: اعتماد کشورها به ایران افزایش یافته و آنها متوجه شده‌اند که برای جذب منافع اقتصادی خود مستقل از غرب فکر کنند.
خزاعی با بیان این مطلب افزود: کشورها متوجه شده‌اند که در قبال تحولات سیاسی غرب، عکس‌العمل خود را داشته باشند. وی در پاسخ به این سوال که آیا تصمیم ترامپ درباره برجام و ایران تاثیری بر فعالیت هیات ایرانی و همچنین اجلاس سالانه بانک جهانی خواهد داشت، گفت: بانک جهانی همچون سازمان ملل و سایر موسسات بین‌المللی، موسسه‌ای است که بیش از ۱۹۰ کشور عضو آن هستند. البته برخی کشورها و قدرت‌ها می‌توانند با حق رای یا نفوذی که دارند در بعضی از تصمیم‌گیری‌ها تاثیر‌گذار باشند اما در روند برگزاری اجلاس و دیدارها هیچ‌گونه تاثیری ندارند.
رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی اقتصادی تاکید کرد: این دیدارها بر اساس روابط دوجانبه‌ای که بین جمهوری اسلامی ایران و بسیاری از کشورها وجود دارد، انجام می‌شود و در اجلاس‌های بین‌المللی هم هر کشور به بیان دیدگاه‌ها و مباحث خود درباره موضوع اجلاس می‌پردازد لذا این تصمیم هیچ تاثیری بر این اجلاس نخواهد داشت.
خزاعی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه رییس‌جمهور‌ در سفر به نیویورک از برخی بانک‌های اروپایی گلایه داشته، آیا در این سفر رایزنی‌هایی خواهید داشت، گفت: اجلاسی که در آن شرکت خواهیم کرد، اجلاس سالانه کمیته توسعه و‌ای‌اف‌سی صندوق بین‌المللی پول است؛ در اینجا چشم‌انداز توسعه کشورهای دنیا، کاهش فقر است و در صندوق بین‌المللی پول هم مسایل پولی مطرح می‌شود.
وی ادامه داد: در کنار آن، گفت‌وگوها و دیدارهایی است که با وزرای دیگر خواهیم داشت، به طور طبیعی در ملاقات‌ها روابط اقتصادی و گسترش آنها مطرح خواهد شد. رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی اقتصادی اضافه کرد: در این اجلاس نه توسط ما و نه بانک مرکزی با هیچ بانک خاصی در اروپا یا هرجای دنیا دیداری انجام نخواهد شد.
فضای اقتصادی در حال تغییر است
خزاعی یادآور شد: طی دو سه ماه گذشته شاهد بودیم خوشبختانه توافقنامه‌های مالی با بانک‌های بزرگ آسیا و اروپا بسته شده است.
وی خاطرنشان کرد: این فضا در حال تغییر است و مقدار زیادی هم اعتماد کشورها به ایران بیشتر جلب شده است و همه متوجه شده‌اند که منافع اقتصادی آنها ایجاب می‌کند، مستقل فکر کنند و در قبال تحولات سیاسی که در غرب می‌گذرد، عکس‌العمل خود را داشته باشند.
رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی اقتصادی همچنین درباره برنامه‌ها و اهداف هیات ایرانی حاضر در اجلاس سالانه بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول گفت: اجلاس سالانه بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول در واشنگتن برگزار می‌شود و روسای بانک‌های مرکزی جهان که عضو هستند، برای شرکت در این اجلاس سالانه که مسایل عمده توسعه‌ای بین‌المللی و سیستم پولی مطرح می‌شود، شرکت می‌کنند.
خزاعی افزود: جمهوری سالامی ایران از اعضای قدیمی بانک جهانی است و بانک مرکزی، مسوولیت همکاری با صندوق بین‌المللی پول را دارد که به طور طبیعی هیات‌هایی در این اجلاس شرکت می‌کنند.
وی ادامه داد: یکی از نکات برجسته حضور در این اجلاس، وجود وزرای اقتصاد کشورهای مختلف است که فرصت بسیار خوبی برای رایزنی و دیدار است که بدون هزینه و صرف وقت زیاد، انجام می‌شود.
سرمایه‌گذاری‌های خارجی در راه کشور
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین گفت: از ابتدای دولت یازدهم تاکنون بیش از ۲۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه خارجی تصویب شده است.خزاعی اعلام کرد‌: از میان همه هیات‌های خارجی که بعد از برجام آمدند، برخی مذاکرات به انعقاد قراردادهای نهایی یا سرمایه‌گذاری و موافقتنامه‌های مالی منجر شد که در مذاکرات دستگاه‌های اجرایی و بانک‌های خارجی، نهایی شده است.
معاون وزیر اقتصاد اظهارداشت: پس از مدت‌ها مذاکره، چند موافقتنامه مالی نهایی شد و به امضا‌ی بانک‌های عامل کشور رسید که نخستین آن خط اعتباری هشت میلیارد یورویی کره جنوبی بود که می‌تواند در طرح‌های بخش خصوصی و دولتی استفاده شود.وی همچنین درباره امضای موافقتنامه سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری خط اعتباری با موسسه مالی سیتیک چین گفت: در سه هفته اخیر هم قرارداد اعتباری یک میلیارد یورویی با بزرگ‌ترین بانک اتریش (اوبر بانک) نهایی شد و آخرین آن هم خط اعتباری قابل تمدید و گردشی با دنسکه بانک دانمارک به ارزش ۵۰۰ میلیون یورو است.
رییس کل سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی اقتصادی با اشاره به امضا‌ی موافقتنامه مالی با روسیه‌ که بخشی از آن تامین‌کننده اعتبار پروژه بزرگ احداث نیروگاه در جنوب کشور است، گفت: هند خط اعتباری دیگری برای توسعه چابهار اختصاص داد.
به گفته خزاعی، علاوه بر اینها موارد دیگری هم بین بانک مرکزی با دو سه کشور اروپایی و آسیایی در حال مذاکره است که امید می‌رود بر میزان سرمایه‌گذاری خارجی کشور بیفزاید. معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی میزان سرمایه خارجی جذب شده را ۱۴ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: ۱۲ میلیارد دلار به صورت سرمایه‌گذاری مستقیم FDI و دیگر روش‌ها بوده است.
ورود اعتبارات به طرح‌های زیربنایی
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه وام‌های تجاری و خطوط اعتباری فرق می‌کند، گفت: از خطوط اعتباری بانک‌های خارجی برای اجرای طرح‌های زیربنایی و مصوب شورای اقتصاد استفاده می‌شود.
خزاعی گفت: از اینگونه خطوط اعتباری برای اجرای طرح‌هایی مانند نیروگاه و خطوط راه‌آهن استفاده می‌شود و بخشی از آن می‌تواند صرف خرید تجهیزات مورد نیاز همان پروژه شود. وی تاکید کرد: ‌پول در اختیار یک دستگاه دولتی یا بخش خصوصی قرار نمی‌گیرد تا هرگونه مایل باشد هزینه کند و نمی‌توان برای خرید کالای مصرفی یا تجاری استفاده کرد؛ همچنین تخصیص اعتبار با نظارت شورای اقتصاد، بانک مرکزی و بانک عامل صورت می‌گیرد.معاون وزیر اقتصاد درباره نرخ سود و زمان بازگشت سرمایه‌های خارجی جذب شده نیز گفت: به طور معمول در موافقتنامه‌ها حدود نرخ بهره و شرایطی تعریف می‌شود‌ اما در پروژه‌ها از نیم تا یک درصد تفاوت می‌کند.وی با یادآوری اینکه سود بر مبنای نرخ بهره یورو (که در حال حاضر صفر است) به علاوه نرخ بهره تسهیلات عرضه شده از هر کشوری تعیین می‌شود، گفت: معمولا در این موافقتنامه‌ها نرخ سود تسهیلات سه تا پنج درصد برحسب نرخ ارزها تغییر می‌کند که به آن هزینه‌های جانبی مانند بیمه هم اضافه می‌شود.

منبع:جهان صنعت

تعداد بازدید : 826
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما