ehdasrd

الگوی ذهنی در حوزه انرژی باید تغییر کند

الگوی ذهنی در حوزه انرژی باید تغییر کند

الگوی ذهنی در حوزه انرژی باید تغییر کند

اعضای کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران با دعوت از رییس کمیسیون زیربنایی و امور تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نخستین جلسه این کمیسیون در سال 96، به تحلیل سیاست‌های پیشنهادی این کمیسیون مجمع تشخیص مصلحت نظام در ارتباط با بخش انرژی کشور پرداختند.

علی مبینی دهکردی در سی  و چهارمین نشست کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران، به برخی چالش‌های استراتژیک کنونی کشور در حوزه انرژی اشاره کرد و تغییر در الگوی ذهنی در این بخش را ضروری دانست.

پیش از آنکه وی به تشریح دیدگاه‌های خود بپردازد، رییس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران طی سخنانی، به برخی اقدامات صورت گرفته در حوزه انرژی طی هفته‌های اخیر اشاره کرد. منصور معظمی گفت: راه‌اندازی فازهای باقیمانده از پارس جنوبی طی هفته‌های گذشته، یکی از اقدامات شایسته دولت یازدهم است که به‌رغم تحول بزرگی که در این زمینه صورت گرفت اما افتتاح آن در هیاهوی فضای انتخابات ریاست جمهوری گم شد.

معظمی همچنین افزود: ظرفیت تولید گاز در پارس جنوبی از رقم 274 میلیون مترمکعب، در دولت یازدهم به حدود 600 میلیون متر مکعب افزایش یافته است.

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران همچنین به افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس اشاره کرد و گفت: با راه‌اندازی این پالایشگاه، ظرفیت تولید بنزین در کشور 12 میلیون لیتر در روز افزایش یافت.

وی در عین حال بر آثار و نقش ایجاد و راه‌اندازی پروژه‌های بزرگ صنعتی به ویژه در حوزه نفت و گاز در کشور اشاره و بهره‌برداری به موقع از این دست پروژه‌ها را برای کشور مهم ارزیابی کرد. معظمی گفت: انرژی، پیشران توسعه در کشور است که اگر مسیر رونق آن باز شود، توسعه در کشور به ثمر خواهد نشست.

 

چالش های توسعه نیافتگی در ایران

در ادامه این نشست، رییس کمیسیون زیربنایی و امور تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام، طی سخنانی ابتدا در خصوص یکی از چالش‌های استراتژیک که به گفته وی در حال حاضر در مقابل تحقق اهداف دولت و ملت در کشور ایستاده است، گفت: ما هنوز برنامه و رویکرد خود را با دنیای بین‌الملل مشخص و شفاف نکرده‌ایم. در سطح منطقه خاورمیانه و حوزه منا نیز هنوز جایگاه و موقعیت کشور را نمی‌دانیم که آیا از بُعد اقتصادی و سیاسی پیشتاز هستیم یا منفعل؟ از این رو، کشور همچنان در یک واگرایی فکری به سر می‌برد که این بیگانگی ممکن است آثار سویی در پی داشته باشد.

علی مبینی دهکری با بیان اینکه نحله‌های مختلف امروز در جامعه ایران وجود دارد، گفت: چالش دیگری که کشور با آن دست به گریبان است، به توسعه‌یافتگی و توسعه‌نیافتگی در ایران بازمی‌گردد و هنوز نمی‌دانیم که آیا می‌خواهیم از حلقه توسعه‌نیافتگی به توسعه‌یافتگی سوق پیدا کنیم یا نه؟

رییس کمیسیون زیربنایی و امور تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه، بروکراسی و غلبه آن بر توسعه را یکی دیگر از چالش‌های پیش روی کشور عنوان کرد و گفت: در حوزه صنعت، با چالش افزایش قیمت و کاهش کیفیت مواجه هستیم و این در حالی است که الگوی جهانی بر پایه کاهش هزینه و افزایش کیفیت استوار است و متاسفانه کشور ما از سطح نوآوری فاصله معناداری دارد.

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه میزان شدت انرژی در کشور همچنان با استاندارد جهانی فاصله دارد، افزود: این عامل باعث شده است که ظرفیت اشتغال در کشور با چالش جدی مواجه شده و سرمایه‌گذاری‌ها نیز ناکارآمد شود. بنابراین در کشور باید روی مساله از هدرروی انرژی فعالیت کرد و با ارتقای سطح دانش بنگاه‌های داخلی را در این زمینه، از این اتلاف منابع جلوگیری کرد.

مبینی دهکردی در ادامه، موضوع مدیریت انرژی را پیش کشید و گفت: در حوزه انرژی باید از سمت عرضه فاصله گرفته و مدیریت تقاضا در پیش گرفته شود. وی در عین حال، بر تکمیل زنجیره ارزش در منابع و صنایع انرژی کشور و حداکثرسازی ارزش افزوده به منظور ارتقا ظرفیت و جایگاه تولیدی و اقتصادی کشور در بازارهای جهانی را مورد تاکید قرار داد.

به گفته وی، الگوی ذهنی جامعه ایران در حوزه انرژی باید تغییر کند. وی همچنین یادآور شد که نوسازی سازمان‌ها و صنایع ناکارآمد باید در اولویت قرار گیرد. تلاش برنامه‌ریزی شده برای جذب منابع مالی و سرمایهگذاری داخلی و خارجی مورد نیاز صنایع، تقویت سرمایه‌گذاری غیردولتی در بخش انرژی و تضمین امنیت درآمدهای ناشی از صادرات حامل‌های انرژی، از دیگر مواردی بود که به گفته مبینی دهکردی از سوی کمیسیون زیربنایی و امور تولیدی مجمع تشخیص مصلحت نظام بر آن تاکید شده است.

وی همچنین، مدیریت منابع انسانی در صنعت را یکی از راهکارهای به دست آمده از سوی کمیسیون متبوع خود در مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد و افزود: صنعت کارگری، صنعت توسعه‌ای نیست، بنابراین اقتصاد کشور باید به سمت صنعت مهندسی تغییر جهت دهد.

 

اقتصاد ابزار تحقق اهداف سیاسی نیست

در ادامه این جلسه، برخی از اعضای کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران نظرات و دیدگاه‌های خود را مطرح کردند و به بحث و تبادل‌نظر پرداختند.

فرهاد فزونی با اشاره به اینکه 80 درصد اقتصاد کشور، دولتی است، گفت: در کشور و در میان سیاستگذاران این‌گونه تلقی می‌شود که اقتصاد وسیله‌ای است برای تحقق اهداف سیاسی. بنابراین ابتدا باید این نگاه اشتباه اصلاح شود.

رامین خسروخاور، رییس انجمن صنفی مهندسین شیمی و پلیمر، نیز به موضوع هرم سنی جمعیت در کشور و تقاضای بالا برای ورود به مقطع دکتری در میان اقشار تحصیلکرده اشاره کرد و افزود: در حالی توان تحصیلی جامعه بالا برده می‌شود که باید در اندیشه اشتغال فارغ‌التحصیلان نیز بود حال آنکه دولت توان جذب بیشتر نیروهای انسانی را ندارد. بنابراین، باید برای پذیرش نیروهای تحصیلکرده کشور، شرکت‌های دانش‌بنیان را بسط و توسعه داد و به فکر بنگاه‌های کوچک و متوسط بود.

خسروخاور در بخش دیگری از سخنانش، گفت: امروزه در کشورهای توسعه‌یافته، مردان بزرگ از بخش خصوصی به کابینه دولت‌ها راه پیدا می‌کنند در حالی که در ایران برعکس است و دولتمردان پس از بازنشستگی به بخش خصوصی پا می‌گذارند. برای آینده باید تلاش کرد که کابینه دولت‌ها در ایران را با نخبگان بخش خصوصی منسجم کرد.

علی شمس اردکانی دیگر عضو کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران نیز، طی سخنانی به پارادایم توسعه یافتگی در کشور کره جنوبی اشاره و درباره آن توضیحاتی داد. وی با بیان اینکه دولت‌ها در کره‌جنوبی طی سال‌های گذشته، روی انباشت سرمایه‌ها دست گذاشته و توسعه بنگاه‌های کوچک و متوسط را به طور جدی دنبال کردند، افزود: پیچ توسعه در ایران، هدر روی انرژی در کشور است به طوری که بر اساس برآوردها، نزدیک به چهار میلیون بشکه نفت در روز در کشور هدر می‌رود که معادل 200 میلیون دلار است. اگر این مساله اصلاح شود به توسعه کشور کمک بسیار بزرگی خواهد شد.

منبع:اتاق بازرگانی تهران

تعداد بازدید : 638
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما