ehdasrd

يك توافق بي‌دردسر

يك توافق بي‌دردسر

يك توافق بي‌دردسر

14عضو اوپك روز پنج‌شنبه نشستي آرام و بدون تنش را در وين رقم زدند. نشست 172 سازماني كه حالا 5 ماه از آغاز اقدامش براي كاستن از عرضه نفت خام با هدف كاهش ذخاير نفتي تجاري در جهان مي‌گذرد و روز پنج‌شنبه به صورت رسمي به اجماعي براي تمديد اين توافق تا ماه مارس سال 2018 رسيد. اين ‌بار مخالفتي وجود نداشته و حداقل در ظاهر همه با هدف‌گذاري جديد كه روسيه را نيز كنار خود دارد، كنار آمدند. بازار نفت خام اما روي خوشي به اين آرامش نشان نداده و با پايان نشست 5 درصد كاهش در قيمت را رقم زد. واكنشي كه تحليلگران آن را ناشي از انتظارات بيشتر معامله‌گران نسبت به اقدامات اوپك توصيف كردند. گزارش«تعادل» از فضاي نشسست روز پنج‌شنبه و حواشي آن از يك سو و تحليل واكنش بازار به اين نشست از سوي ديگر را در ادامه مي‌خوانيد.

 

نشست روز پنج‌شنبه اوپك شباهتي به آخرين نشست‌هاي اين سازمان نداشت. به‌ خاطر بياوريد شرايط نشست دوحه براي طرح فريز نفتي در فروردين ‌ماه 95 به چه شكل بود. جايي كه ايران در اين نشست حضور پيدا نكرد و بدين‌ترتيب آن را از حيز اعتبار ساقط كرد. در نشست دوحه عربستان‌ و روسيه به صورت جدي با يكديگر اختلاف نظر پيدا كردند و الكساندر نواك وزير انرژي روسيه تلويحا اعلام كرد كه اوپكي‌ها وقت آنها را تلف كرده‌اند. از مهم‌ترين تبعات شكست نشست دوحه مي‌توان به روحيه گرفتن دشمنان اوپك اشاره كرد. آنها جرأت پيدا كردند كه بي‌پروا از مرگ اوپك سخن بگويند.

نشست دوحه با تمام سرخوردگي‌هايش به پايان رسيد اما فعاليت سران اوپك براي ايجاد اجماع سازماني و فراسازماني در جهت كاهش توليد نفت متوقف نشد. مذاكرات ادامه داشت اما روزنه‌هاي اميد چندان هويدا نبود. اختلاف اصلي بر سر ايران بود. كار به واسطه‌گري كشيد و چند روز پيش از نشست رسمي اعضاي اوپك در آذر ماه سال گذشته در وين كه به دنبال نشست اضطراري در الجزيره برگزار مي‌شد، نورالدين بوطرفه، وزير انرژي الجزاير همراه با بسته پيشنهادي به ديدار زنگنه آمد و بسياري معتقدند ديدار اين دو همتا، قفل توافق كاهش توليد را گشود. دو روز بعد نشست171 اوپك در وين برگزار شد و جزييات سهميه‌بندي هر كشور مشخص شد. پس از آن در دهمين روز ماه دسامبر اوپكي‌ها با روسيه و برخي توليدكنندگان ديگر غيراوپكي ديدار كردند و قول كاهش 600 هزار بشكه نفت‌خام را نيز از آنها گرفتند. در واقع بهار اوپكي‌ها نه در فروردين بلكه در پاييز سال گذشته بود.

هدف از يادآوري اتفاقات يك‌ سال اخير اين بود كه منظور جمله نخست گزارش را متوجه شويم؛ نشست روز پنج‌شنبه اوپك شباهتي به آخرين نشست‌هاي اين سازمان نداشت. اين ‌بار نه خبري از غيبت كشوري در مذاكرات بود نه اختلاف نظر جدي در اصل موضوع تمديد توافق وجود داشت كه نيازي به واسطه‌گري باشد و تقريبا تمامي اعضا با هماهنگي و متفق‌القول به وين رفتند تا پاي «يك توافق بي‌دردسر» را امضا كنند. ايراني‌ها كه در نشست‌هاي گذشته با بيشترين شرط و شروط‌ها به سمت مذاكره مي‌رفتند اين ‌بار آماده ‌بودند هر گونه تمديدي در هر چارچوب زماني ازجمله 6، 9 يا حتي 12ماهه را بپذيرند. به صحبت‌هاي روز چهارشنبه زنگنه توجه كنيد:«ايران پيشنهاد خاصي براي نشست اوپك نداشته و مشكلي با تمديد 6 ماهه يا 9‌ماهه توافق ندارد.» اين اظهارنظر وزير نفت ايران يك روز پيش از نشست 172را با اظهارنظرهاي وي در روزهاي منتهي به نشست الجزاير مقايسه كنيد. روزهايي كه «ما از سهم خود نمي‌گذريم» ترجيع‌بند تمام اظهارنظرهاي زنگنه و ديگر مقامات نفتي ايران بود. نشست 172 اوپك بسيار كوتاه‌تر از نشست‌هاي ديگر بود و خيلي زود اخبار و اطلاعات مربوط به اجماع اوپكي‌ها بر سر تمديد 9ماهه توافق از پشت درهاي بسته درز كرد و به گوش خبرنگاران حاضر در محل رسيد. البته از گوشه‌وكنار اخباري به گوش مي‌رسيد كه برخي اعضا ازجمله امارات‌متحده‌عربي و عراق كمي در رابطه با تمديد توافق چانه‌زني‌ داشته‌اند اما مساله به صورتي نبود كه بتواند اجماع بي‌سابقه اوپكي‌ها را خدشه‌دار كند.

هر چند اطلاعات چنداني در رابطه با مواضع وزير انرژي امارات در نشست روز پنج‌شنبه به بيرون درز نكرد اما سهيل المزروعي در گفت‌وگوي روز چهارشنبه خود با بلومبرگ صحبت‌هايي به زبان آورد كه احتمالا همان‌ صحبت‌هايي بوده كه پشت درهاي بسته و خطاب به ديگر وزراي اوپكي مطرح كرده است.  به نظر مي‌آيد، اماراتي‌ها لزومي بر تمديد 9ماهه توافق نمي‌ديدند و تمديد 6 ‌ماهه توافق را كافي مي‌دانستند. المزروعي در رابطه با اظهارنظر الفالح كه عنوان كرده ‌بود هر كاري براي ايجاد تعادل در بازار لازم باشد، انجام مي‌گيرد به بلومبرگ گفت:«اين تصميم انفرادي نيست بلكه بايد سازمان در اين زمينه به يك اجماع برسد. هر كدام از بازه‌هاي زماني تمديد توافق از لحاظ تئوري و لجستيكي مورد بررسي قرار مي‌گيرد البته از نظر من تمديد 6 ‌ماهه توافق كافي بود و ما را به هدف خود مي‌رساند».

صحبت‌هاي المزروعي تمايز قابل توجهي با اظهارات الفالح و قاطبه وزراي اوپكي دارد. درحالي كه همه از كاهش ذخاير توليد و افزايش قيمت صحبت مي‌كنند، اين وزير جوان اماراتي به بعد جديدي از اهداف توافق اشاره كرده و مي‌گويد:«هدف از تمديد توافق افزايش قيمت نيست بلكه با هدف آوردن سرمايه‌گذاري به بازار صورت مي‌گيرد. هدف ايجاد شغل و قيمتي است كه هم براي سرمايه‌گذار و هم براي مصرف‌كننده عادلانه باشد. قيمت امروز نفت براي ورود سرمايه‌گذار منطقي نيست. قيمت نفت در هر سطحي باشد، مهم اين است كه شركت‌هاي نفتي را راضي و مجاب كند كه براساس آن سرمايه‌گذاري كند».

 

 بازار ناراضي از آرامش در وين

بهاي نفت خام پس از پايان نشست اوپك با 5درصد كاهش در قيمت مواجه شد و به پايين‌ترين ميزان خود در آخر هفته رسيد. ماركت واچ اين اتفاق را نشاني از نااميدي معامله‌گران نسبت به تصميم اوپك براي تمديد طرح كاهش توليد و گسترش آن تا 9 ماه ديگر توصيف كرد. تمديد طرح كاهش توليد مورد انتظار بازار بود اما معامله‌گران در مدت اخير شروع به ترويج اين باور كرده بودند كه ميزان كاهش توليد بايد بيشتر شده و مدت آن نيز تا 12 ماه تمديد شود. نفت‌خام وست‌تگزاس‌اينترمديت پس از پايان نشست اوپك با 4.8درصد معادل 2.46دلار در هر بشكه كاهش به 48دلار و 90سنت در هر بشكه رسيد. اين پايين‌ترين قيمت در قراردادهاي آتي از تاريخ 16 مه ‌و بيشترين كاهش درصدي از 4 مه ‌تاكنون به حساب مي‌آيد. نفت‌خام برنت نيز روز پنج‌شنبه با كاهش 2دلار و 50 سنتي در قيمت مواجه شد. اين كاهش 4.6درصدي قيمت نفت خام برنت در بازار لندن را به 51 دلار و 46 سنت رساند.

دبليو تي‌اي در پايان معاملات به كمتر از ميانگين متحرك 50 روزه و 200 روزه خود رسيد. ميانگين متحرك 50 روزه دبليو تي‌اي معادل 49 دلار و 59 سنت است در حالي كه ميانگين متحرك 200 روزه 4 سنت كمتر و 49 دلار و 55 سنت ثبت شده است.

فيل فيلين تحليلگر ارشد كالا در گروه معاملات آتي شيكاگو در اين باره مي‌گويد: «بازار نشانه‌هايي از اين مساله ارسال مي‌كند كه به دنبال خروجي بيشتري از اوپك براي مثال تمديد طرح تا 12 ماه آينده است.»

خالد الفالح وزير نفت عربستان در طول كنفرانس عنوان كرد: «بازار در مسير بهبود است اما زمان بيشتري براي رساندن ذخاير نفت خام به متوسط 5 ساله آن وجود دارد.» بوشان باري مدير ارشد گروه «آي اچ اس ماركيت» در گزارشي كه از وين ارسال كرده مي‌گويد: «موضوع تمديد و گسترش طرح كاهش توليد، پيش از اين به خوبي از سوي عربستان سعودي و روسيه ابلاغ شده بود.» او ادامه مي‌دهد: «گسترش طرح به معناي نگراني طرفين اين پيمان پيرامون ميزان بالاي ذخاير نفتي و برآمدگي ناشي از آن است. برآمدگي كه به قيمت‌ها فشار وارد مي‌كند و باعث مي‌شود با توجه به وجود نفت شيل، زمان بيشتري براي كاهش در ميزان ذخاير نفتي با كاهش عرضه احتياج باشد.»

ماركت واچ مي‌نويسد كه اثر طرح كاهش توليد نفت خام اوپك و غير اوپك در هفته‌هاي اخير با انتشار داده‌هاي مربوط به ذخاير نفت خام امريكا كه هفتمين هفته سقوط متوالي را نشان مي‌داد، مشخص شده است. جفري كريگ تحليلگر معاملات آتي نفت خام درP&S گلوبال در يادداشتي نوشت: «كاهش در ميزان ذخاير نفتي ايالات متحده ممكن است برخي اعضاي اوپك را متقاعد كرده باشد كه كاهش عرضه تاثيري با تاخير بر ميزان ذخاير داشته است و در نتيجه آنها بايد زمان بيشتري را براي رساندن اين ذخاير به متوسط 5 ساله اختصاص دهند.»

خبرگزاري بلومبرگ با پايان نشست اوپك و مشخص شدن واكنش بازار به آن سراغ الكساندر نواك وزير انرژي روسيه كه در وين حضور داشت رفت، پس از آنكه طرح اثرگذاري بر بازار با تمديد كاهش توليد با شكست مواجه شد، الكساندر نواك وزير انرژي روسيه گفت: «چيزهاي بيشتري وجود دارد كه آنها مي‌توانند انجام دهند.» نواك گفت: «در صورت نياز، اوپك و روسيه ابزارهايي را براي حمايت از بهاي نفت خام در اختيار دارند.» اين اظهارات پس از اين مطرح شد كه با پايان يافتن نشست 172 اوپك بهاي نفت خام وست‌تگزاس اينترمديت به زير 50 دلار در هر بشكه كاهش يافت. نواك در ادامه عنوان كرد: «اين اقدامات تنظيمي مي‌تواند در هر دو جهت افزايش يا كاهش ميزان هدف‌گذاري شده انجام شود. همه‌چيز به اين بستگي دارد كه بازار نيازمند چه اقدامي است.» نواك ادامه مي‌دهد: «ما گفتيم كه هر چيزي كه لازم باشد را انجام مي‌دهيم.» الكساندر نواك در واكنش به كاهش بهاي نفت خام پس از پايان نشست اوپك مي‌گويد: «اين‌ هميشه اتفاق مي‌افتد. اين نوسانات» نواك اظهار مي‌كند: «تصميم براي تمديد اين طرح، بسيار مهم و بنيادين بود. در صورت عدم تمديد، ما شاهد بازاري با وضعيت بسيار بدتر بوديم.»

طبق گفته‌هاي نواك روسيه چشم‌انداز خود براي بهاي نفت خام در سال جاري ميلادي را بين 50 تا 60 دلار در هر بشكه حفظ مي‌كند.

وزير انرژي روسيه عنوان كرد: «شركت‌هاي نفتي به‌طور كامل با تعهدات خود در اين طرح تنظيم مي‌شوند. ما به خوبي مي‌دانيم كه زمان زيادي براي اعتمادسازي لازم است اما اين اعتماد مي‌تواند در يك روز از دست برود. ما با توجه به تاريخ‌مان اين مساله را به خوبي مي‌دانيم.» در حالي كه بسياري همكاري روسيه در تمديد توافق كاهش توليد را به انتخابات رياست‌جمهوري اين كشور كه ماه مارس سال آينده دقيقا مصادف با پايان توافق انجام مي‌شود، مرتبط دانسته‌اند؛ نواك كه در وين حضور داشت روز پنج‌شنبه در كنفرانس خبري بيان كرد: «اين توافق ارتباطي به انتخابات رياست‌جمهوري روسيه ندارد.»

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 677
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما