ehdasrd

ضرورت همکاری بخش خصوصی

ضرورت همکاری بخش خصوصی

ضرورت همکاری بخش خصوصی

امروزه با کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی در جهان، استفاده از انرژی‌های نو و تجدیدپذیر نقش پررنگی در سبد انرژی جهان به دست آورده است‌.
چندی است که زمان رسیدن تقاضای نفت به قله خود و قرار گرفتن آن در مسیر کاهشی به محل بحثی بین کارشناسان تبدیل شده است‌. برخی کارشناسان از جمله کارشناسان شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم(BP) بر این باورند که رشد تقاضا برای نفت تا سال 2040 ادامه می‌یابد‌. اما در مقابل شرکت انگلیسی- هلندی رویال داچ شل بر این باور است که ممکن است حتی ظرف کمتر از پنج سال آینده شاهد رسیدن تقاضای نفت به بیشترین سطح خود و سپس قرار گرفتن آن در مسیر کاهشی باشیم‌.
شورای جهانی انرژی نیز بر این باور است که تا سال 2030 به دلیل رشد انرژی‌های تجدیدپذیر، فراگیر شدن استفاده از خودروهای برقی و پیشرفت دیگر فناوری‌ها، اوج تقاضا برای نفت فرا می‌رسد و پس از آن تقاضا در مسیر کاهشی قرار خواهد گرفت‌. براساس گزارش این موسسه، اوج تقاضا برای نفت حداکثر در سال 2030 خواهد بود‌.
تحلیلگران شل مدعی‌اند که تقاضا برای نفت پیش از عرضه این کالا به پیک خود می‌رسد‌. سیمون هنری، رییس امور مالی شل می‌گوید: «احتمالا تقاضای نفت ظرف پنج تا 15 سال آینده به اوج خود می‌رسد‌. » به گفته سیمون هنری، طی سال‌های آینده، تقاضای جدید برای حمل و نقل کمتر از کاهش تقاضایی است که از محل افزایش بهره‌وری و توسعه انرژی‌های جایگزین نفت رخ می‌دهد‌. نماینده شل می‌گوید: «در دهه‌های آینده، سعی داریم سرمایه‌گذاری خود را در منابع گازی و انرژی‌های تجدیدپذیر گسترش دهیم‌.»
در همین حال استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و روش‌های سازگار با محیط‌زیست برای تولید برق یکی از اولویت‌های امروز کشورهای توسعه‌یافته به شمار می‌رود؛ امروزه انرژی خورشیدی دارای بزرگ‌ترین قابلیت برای برآوردن نیاز جهان در آینده به عنوان یکی از منابع تجدیدپذیر است، به‌طوری که بیش از ٢٢٠ هزار مگاوات برق تولیدی جهان توسط فناوری‌های خورشیدی در دو بخش فناوری‌های فتوولتاییک و فناوری‌های حرارتی خورشیدی تامین می‌شود.
خوشبختانه ایران یکی از کشورهایی است که نه‌تنها بر روی «کمربند خورشید» (Solar Belt) واقع شده بلکه در عین حال جزو کشورهایی است که پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده از انرژی خورشیدی دارند‌.
پروژه‌های امکان‌سنجی نشان می‌دهند که سایر عناصر لازم برای این کار نیز در کشور ما وجود دارد.
ایران در منطقه‌ای واقع شده که با داشتن حدود ٣٠٠ روز آفتابی از نظر دریافت انرژی خورشیدی در میان نقاط مختلف جهان در بالاترین رده‌ها قرار دارد بنابراین استفاده از انرژی‌های خورشیدی و بادی به دلایل مختلفی مانند دسترسی آسان و سهولت تبدیل شدن به انرژی الکتریکی، سازگاری با محیط زیست و تجدیدپذیری، از مطلوبیت زیادی برخوردار است.
از همین رو بحث انرژی‌های نو و تجدیدپذیر سال‌هاست که در ایران باز شده و طی سال‌های اخیر ضرورت جای دادن انرژی‌های پاک در سبد انرژی کشور، مورد توجه قرار گرفته است اما نبود تخصیص اعتبارات کافی اجازه نداده نیروگاه‌های بزرگی احداث شود این در حالی است که به اعتقاد صاحبنظران این حوزه، تمام نیاز برق ایران از طریق انرژی خورشیدی قابل تامین است.
چنین ظرفیتی در کشور در حالی بدون استفاده مانده که تولید برق در ایران اعم از احداث و نگهداری نیروگاه‌ها و تولید برق، سالانه ده‌ها میلیارد دلار سوخت و درآمد ارزی کشور را می‌بلعد‌.
اما واقعیت این است که این بخش از فناوری با وجود پیشرفت‌های ملموس و ظرفیت‌های قابل‌تعمق کشور کماکان در بخش‌خصوصی به نوعی مهجور مانده و علت آن هم شاید دیدگاه لوکس و غیراقتصادی است که اغلب در پس‌زمینه‌ تصورات نسبت به این نوع از انرژی‌ها وجود دارد.
بر همین اساس وزیر نیرو گفت: از سرعت پیشرفت انرژی‌های تجدیدپذیر راضی نیستم چون دولت به‌طور مستقیم در این زمینه سرمایه‌گذاری نمی‌کند و بخش‌خصوصی باید وارد شود‌.
حمید چیت‌چیان با اشاره به اینکه برای جذب سرمایه‌گذار بخش‌خصوصی، دولت قیمت بسیار خوبی برای خرید تضمینی برق از انرژی‌های تجدیدپذیر در نظر گرفته است، افزود: برای هر کیلووات ساعت برق تجدیدپذیر ۳۷۰ تومان به بخش‌خصوصی پرداخت می‌کنیم در حالی که قیمت فروش آن به مشترکین ۶۶ تومان است‌.
وی گفت: امسال برای اولین بار نیروگاه یک مگاواتی خورشیدی به بهره‌برداری رسید و ساخت دو نیروگاه خورشیدی هرکدام به ظرفیت هفت مگاوات نیز آغاز شده است و تا پایان سال اولین نیروگاه ۱۰ مگاواتی خورشیدی نیز به بهره‌برداری می‌رسد‌.
وزیر نیرو ادامه داد: در سال آینده چندین نیروگاه تجدیدپذیر خورشیدی ۳۰ مگاواتی به بهره‌برداری می‌رسد‌.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته حدود ۱۶ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر وارد مدار شد، افزود: این رقم امسال از ۱۰۰ مگاوات گذشته است وسال آینده نیز ۶۰۰ تا ۷۰۰ مگاوات وارد مدار می‌شود‌.
چیت‌چیان گفت: قرارداد ۱۵۰۰ مگاوات برای ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر با بخش‌خصوصی داخلی و خارجی منعقد شده است که امیدواریم براساس برنامه ششم توسعه پنج هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر احداث شود و تا سال ۲۰۳۰ که قرار است به هفت هزار و ۵۰۰ مگاوات انرژی تجدیدپذیر دست یابیم، این اهداف زودتر از موعد تحقق یابد.
مذاکره با هیات‌های خارجی
وی درباره رفت و آمد خارجی‌ها برای عقد قرارداد و مذاکره با شرکت‌های ایرانی افزود: یکی از اهداف اقتصاد مقاومتی برون‌گرایی اقتصاد ملی است که یکی از مولفه‌های آن انتقال فناوری از کشورهای دارنده فناوری‌های برتر است.
وزیر نیرو گفت: اگر موفق شویم سرمایه‌گذار خارجی یا فاینانس و تامین مالی خارجی جذب کنیم فرآیند توسعه اقتصادی کشور را سرعت خواهیم بخشید‌.
وی افزود: پیدا کردن بازارهای صادراتی یکی دیگر از اهداف اقتصاد مقاومتی است که لازمه آن رقابتی کردن قیمت‌ها و دستیابی به فناوری برتر دنیاست‌.
چیت‌چیان گفت: در مذاکرات متعددی که با هیات‌های خارجی داشتیم تعدادی از آنها به عقد قرارداد منجر شد و الان بیش از سه هزار و ۵۰۰ مگاوات قرارداد خارجی داریم که سرمایه‌گذاری و تامین مالی آن برای احداث نیروگاه در کشور با همکاری شرکت‌های خارجی انجام خواهد شد‌.
وزیر نیرو افزود: بیش از سه میلیارد دلار صدور خدمات فنی- مهندسی داریم و بیش از ۹۰ درصد صدور خدمات فنی- مهندسی کشور در حوزه صنعت آب و برق است‌.

منبع:جهان صنعت

تعداد بازدید : 688
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما