ehdasrd

دروازه تجاري ايران به شرق

دروازه تجاري ايران به شرق

دروازه تجاري ايران به شرق

آينده روابط تجاري ايران و ويتنام به كدام سمت و سو خواهد رفت. آيا ويتنام مي‌تواند راه ورود ايران به پنجمين بلوك اقتصادي دنيا «آ سه آن» را هموار كند. از آنجا كه ويتنام قراردادهاي تجارت آزاد با كشورهاي منطقه دارد به نظر مي‌رسد، اين موضوع مي‌تواند ظرفيت مهمي براي توسعه روابط تجاري ايران با كشورهاي جنوب شرق آسيا و حتي اروپا و امريكا به شمار رود. از طرفي سياست نگاه به شرق ايران به حدي مهم است كه فعالان بخش خصوصي را يك ‌بار ديگر راهي ويتنام كشوري در آسياي شرقي كرده است. البته مهر ماه سال گذشته نيز شاهد سفر حسن روحاني، رييس‌جمهور ايران پس از گذشت بيش از دو دهه به ويتنام بوديم. در مقابل «ترانگ تان سانگ» رييس‌جمهور پيشين ويتنام نيز اسفند ماه سال گذشته پس از 13سال به تهران سفر و بر توسعه همكاري دو جانبه تاكيد كرد.

حال رييس پارلمان بخش خصوصي در صدر هياتي تجاري براي توسعه روابط اقتصادي به ويتنام سفر كرد. به گفته غلامحسين شافعي، ويتنام مي‌تواند نقش دروازه ورودي ايران به اتحاديه اقتصادي كشورهاي جنوب شرق آسيا و اتحاديه ترانس پاسفيك را بازي كند. در مقابل ايران نيز يك راه مطمئن و كوتاه براي رسيدن به يك بازار 400ميليون نفري در آسياي مركزي، قفقاز، افغانستان و عراق براي ويتنام به شمار مي‌رود. رييس اتاق ايران همچنين در ملاقات با رييس‌جمهور ويتنام خواستار سرعت عمل طرف ويتنامي در نهايي كردن توافقنامه‌هاي بانكي، تجارت ترجيحي و كشاورزي با ايران شد. در مقابل «تران داي كوانگ» رييس‌جمهور ويتنام نيز حجم مبادلات ميان ايران و ويتنام را نامناسب عنوان كرد و خواهان افزايش حجم تجارت دو كشور تا مرز 2ميليارد دلار شد. رييس‌جمهور ويتنام در صحبت‌هاي خود تاكيد كرد كه دولت ويتنام تسهيلات لازم براي سرمايه‌گذاري فعالان اقتصادي ويتنامي در ايران و همكاري بهتر ميان بخش‌هاي خصوصي دو كشور را فراهم خواهد كرد. البته او از شركت‌هاي سرمايه‌گذاري ايراني براي مشاركت در پروژه‌هاي ويتنام نيز دعوت كرد. «تسهيل در صدور ويزاي توريستي و تجاري براي اتباع ايراني و برقراري ارتباطات بانكي ويتنام با بانك‌هاي ايراني» از ديگر موضوعاتي است كه رييس‌جمهور اين كشور به آنها اشاره كرد. وي همچنين اعلام آمادگي كرد كه كشورش به عنوان دروازه ورود كالاهاي ايراني به بازار آ‌سه‌آن عمل كند.

 

 ويتنام؛ دروازه تجاري ايران

ويتنام كشوري در همسايه شرقي ايران است كه در سال 2016 در جايگاه سي و دومين اقتصاد بزرگ جهان قرار داشت. كشوري كه براساس پيش‌بيني‌هاي بين‌المللي در ۳۴سال آينده به اقتصاد برنده جهان تبديل مي‌شود. براساس اين پيش‌بيني، ويتنام با 12پله جهش در سال 2050 به رتبه بيستمين اقتصاد بزرگ جهان خواهد رسيد و به اين ترتيب به برنده‌ترين اقتصاد جهان طي اين سال‌ها تبديل خواهد شد. ويتنام پس از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي تلاش موثري براي آزاد‌سازي اقتصاد خود به خرج داده و پس از حدود 11مذاكره با اعضاي سازمان تجارت جهاني از سال 2007 به اين سازمان پيوست. در واقع از سال 2001 كه نخستين موافقتنامه تجارت آزاد ويتنام به امضا رسيد، تلاش دولت مركزي براي اصلاحات گسترده اقتصادي در اين كشور آغاز شد و از آن به بعد هر سال تلاش ويتنام براي ايجاد آزادي بيشتر در اقتصاد خود افزايش يافته است. از اين رو برقراري ارتباط و تعامل اقتصادي در عرصه‌هاي تجارت و صنعت با اين كشور مي‌تواند بعد از گذر از دوران تحريم به يكي از گام‌هاي بزرگ اقتصادي دولت تبديل شود. از سوي ديگر عضويت ويتنام در بلوك‌هاي اقتصادي مهمي چون اتحاديه اقتصادي«آسه آن» (ASEAN) و پيمان ترانس- پاسفيك (TPP) اهميت اين كشور را در تحقق سياست «نگاه به شرق» ايران دوچندان مي‌كند. ويتنام از اعضاي فعال و تاثيرگذار اتحاديه اقتصادي آسه آن (ASEAN) است كه مي‌تواند فرصت مناسبي براي ورود كالاهاي ايراني به اين اتحاديه كه پنجمين قدرت اقتصادي دنياست، فراهم كند.

همچنين با توجه به عضويت ويتنام در پيمان ترانس- پاسفيك (TPP) امكان صادرات مجدد محصولات ايراني از طريق ويتنام به كشورهاي عضو با تعرفه بسيار كم فراهم مي‌شود. از سوي ديگر؛ موقعيت منحصر به فرد جغرافيايي و اقتصادي ايران كه در چهارراه ارتباطي جهان واقع شده است، فرصت بي‌بديلي را براي ويتنامي‌ها فراهم مي‌كند تا به بازار بزرگ 400ميليوني منطقه دست يابند. ايران امن‌ترين و اقتصادي‌ترين مسير دستيابي به كشورهاي CIS، افغانستان، تركيه و عراق را داراست. واقعيتي كه مورد تاييد و توجه بسياري از كشورهاي منطقه مانند هند و چين قرار گرفته و رقابت آنها را درخصوص سرمايه‌گذاري در اين زمينه به دنبال داشته است.

 

 توسعه روابط تهران - هانوي

رييس اتاق ايران كه در صدر هياتي تجاري و به نمايندگي از بخش خصوصي ايران براي توسعه همكاري‌هاي تجاري و اقتصادي به ويتنام سفر كرده بود در ملاقات با رييس‌جمهور ويتنام ضمن اشاره به دستاوردهاي ديدار روساي جمهور دو كشور خواستار سرعت عمل طرف ويتنامي در نهايي كردن توافقنامه‌هاي بانكي، تجارت ترجيحي و كشاورزي با ايران شد. در اين نشست «تر ان داي كوانگ» رييس‌جمهور ويتنام با اشاره به روابط ديرينه ميان كشورش با ايران گفت: سال گذشته ميلادي شاهد دو اتفاق خوشايند در روابط دوجانبه بوديم كه با سفر «ترانگ تان سانگ» رييس‌جمهور پيشين ويتنام به تهران و سفر حسن روحاني رييس‌جمهور ايران به هانوي رقم خورد؛ ديدارهايي كه به نزديكي بيشتر دو ملت منجر شده است.

«تران داي كوانگ» همچنين به سفر پاييز گذشته غلامحسين شافعي به همراه رييس‌جمهوري ايران به هانوي اشاره كرد و از حضور 5 نفر از نمايندگان مجلس ايران در تركيب هيات ايراني از توجه ويژه دولت و مجلس ايران به ارتقاي روابط با ويتنام تشكر كرد.

رييس‌جمهور ويتنام ضمن استقبال از توسعه روابط تجاري ميان بازرگانان ايران و ويتنام گفت: حوزه‌هاي نفت، كشاورزي، شيلات و مخابرات، حوزه‌هايي است كه در دو كشور آمادگي لازم براي توسعه مناسبات مشترك ديده مي‌شود. وي همچنين با اشاره به ظرفيت بالاي ايران در زمينه نفت، گاز و پتروشيمي از آمادگي كشورش براي افزايش همكاري با طرف ايراني در اين حوزه‌ها و همچنين صادرات محصولاتي همچون برنج، چاي، قهوه، بادام هندي، فلفل و قطعات موتورسيكلت به ايران خبر داد.

وي با اشاره به حجم فعلي مبادلات تجاري دو كشور گفت: حجم مبادلات ميان ايران و ويتنام در شأن روابط خوب سياسي ميان دو طرف نيست؛ از اين رو در سفر رييس‌جمهور ايران به هانوي، توافق شد در سال‌هاي پيش رو به 2 ميليارد دلار افزايش پيدا كند. رييس‌جمهور ويتنام گفت: دولت ويتنام تسهيلات لازم براي سرمايه‌گذاري فعالان اقتصادي ويتنامي در ايران و همچنين همكاري و تعامل بهتر ميان بخش‌هاي خصوصي دو كشور را فراهم خواهد كرد. كوانگ در مقابل، از شركت‌هاي سرمايه‌گذاري ايراني دعوت كرد براي مشاركت در پروژه‌هاي ويتنام اقدام كنند.

«تران داي كوانگ» همچنين با هدف تسريع در توسعه همكاري‌هاي دوجانبه از تصميم اين كشور براي تسهيل در صدور ويزاي توريستي و تجاري براي اتباع ايران خبر داد. او همچنين از بانك‌هاي ويتنامي خواست براي برقراري ارتباطات بانكي با بانك‌هاي ايراني پيش‌قدم شوند. تران داي كوانگ در بخش ديگري از سخنان خود، جمعيت 90ميليون نفري ويتنام را بازاري با پتانسيل‌هاي بسيار، براي تجار ايراني دانست و اعلام آمادگي كرد كه كشورش به‌عنوان دروازه ورود كالاهاي ايراني به بازار آ‌سه‌آن، با جمعيتي بالغ بر 600ميليون نفر عمل كند.

 

 جايگاه ويژه ويتنام براي ايران

در مقابل، رييس پارلمان بخش خصوصي نيز با اشاره به احساس نزديك ميان مردم ايران و ويتنام تصريح كرد: نگاه به شرق و توسعه روابط اقتصادي با منطقه شرق يك سياست راهبردي دولت ايران است؛ در اين ميان، ويتنام از جايگاه ويژه‌يي برخوردار است. غلامحسين شافعي، نگاه مثبت مردم دو كشور به تعامل با يكديگر را در شرايطي كه دولت ايران و ويتنام تصميم به توسعه مناسبات اقتصادي گرفته‌اند، مولفه‌يي موثر براي جهش در تعاملات دوجانبه دانست. رييس اتاق ايران در بخش ديگري از سخنان خود به ديدارهاي روساي جمهور دو كشور در هانوي و تهران اشاره كرد و گفت: ثمره اين ديدارها در همين مدت كوتاه، افزايش 22درصدي حجم مبادلات تجاري بوده و هم‌اكنون، ويتنام در ميان 20كشور اول هدف تجاري ايران قرار گرفته است. شافعي با اشاره به هدف‌گذاري 2 ميليارد دلاري براي مناسبات اقتصادي ميان ايران و ويتنام در ديدار سال گذشته حسن روحاني و رييس‌جمهور پيشين ويتنام گفت: ظرفيت‌هاي اقتصادي دو كشور نشان از آن دارد كه هدف تعيين شده به راحتي قابل دسترس است و اميدوارم اتاق‌هاي بازرگاني دو كشور، در زمان مناسب اهداف دو رييس‌جمهور را محقق كنند.

وي در ادامه به سخنان رييس‌جمهور ويتنام در مورد ظرفيت اين كشور به عنوان دروازه ورود به آ‌سه‌آن نيز گريزي زد و گفت: ويتنام مي‌تواند راه ورود ما به پنجمين بلوك اقتصادي دنيا، آ‌سه‌آن، باشد؛ ايران هم در مقابل، مي‌تواند يك راه مطمئن و كوتاه براي رسيدن به يك بازار 400ميليون نفري در آسياي مركزي، قفقاز، افغانستان و عراق براي ويتنام باشد. شافعي تاكيد كرد: نگاه طرف ايراني تنها به روابط دوجانبه نيست بلكه به‌دنبال همكاري‌هاي اثربخش در اقتصاد منطقه‌يي هر دو طرف است و اتاق ايران اين موضوع را در دستور كار قرار داده است. او همچنين با اشاره به ظرفيت‌هاي بالاي تجاري ميان ايران و ويتنام، اقتصاد دو كشور را مكمل يكديگر دانست و گفت كه اين موضوع مي‌تواند محور تقويت همكاري‌هاي دوجانبه قرار گيرد.

 ضرورت توافقنامه تجاري

همچنين در ادامه اين ديدارها، كائو كوك هانگ معاون وزير صنعت و تجارت ويتنام در نشست با رييس اتاق ايران، گفت: ايران اقتصاد بزرگ خاورميانه است و ويتنام قطب شيلات و كشاورزي جنوب شرق آسيا. دو كشور در زمان كم مي‌توانند سطح مبادلات را افزايش دهند. وي با تاكيد بر روابط چندجانبه همچنين خواستار سرمايه‌گذاري ايران در ويتنام شد و گفت كه با افزايش حجم رابطه تجاري مي‌توانيم به بازار بزرگ منطقه تبديل شويم.

معاون وزير صنعت و تجارت ويتنام با اشاره به گفته رييس اتاق ايران مبني بر مكمل بودن اقتصاد دو كشور گفت: به اعتقاد من هم اقتصاد دو كشور مكمل يكديگر هستند. ما فرصت‌هاي توسعه همكاري بسياري داريم؛ بايد چارچوب‌هاي حقوقي براي توسعه همكاري تجاري را آماده كرده و توافقنامه‌هاي تجارت ترجيحي امضا كنيم. وي درباره توافقنامه تجارت ترجيحي پيشنهادي ايران گفت: دولت ويتنام به وزارتخانه صنعت و تجارت دستور توسعه همكاري داده و ما به‌طور جدي در حال بررسي نحوه همكاري دو جانبه هستيم؛ به‌زودي بررسي‌هاي‌مان در مورد موضوع تجارت ترجيحي را نهايي كرده و پاسخ مناسبي خواهيم داد.  اميدواريم اين توافقنامه به توسعه و افزايش حجم مبادله تجاري دو طرف كمك كند. ازسوي ديگر، «وو تين لاك» رييس اتاق ويتنام نيز از برنامه‌ريزي اتاق بازرگاني اين كشور براي تشكيل اتاق مشترك بين دو كشور در هانوي خبر داد و گفت كه به‌زودي اين اتاق تشكيل مي‌شود تا روند همكاري ميان تجار دوطرف تسهيل پيدا كند. وي همچنين خواستار سرمايه‌گذاري ايران در ويتنام شد و گفت كه اين كشور قراردادهاي تجارت آزاد با كشورهاي منطقه دارد و اين خود ظرفيت مهمي براي توسعه روابط تجاري ايران با كشورهاي جنوب شرق آسيا و حتي اروپا و امريكا به‌شمار مي‌رود.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 752
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما