ehdasrd

بخش خصوصي و ديپلماسي

بخش خصوصي و ديپلماسي

بخش خصوصي و ديپلماسي

 فريال مستوفي عضو هيات نمايندگان اتاق تهران

من ساليان درازي در اروپا زندگي كرده‌ام و كسب‌وكارم را در كشورهاي مختلف اروپايي، امريكا و آسياي جنوب‌شرقي برپا كرده‌ام. تقريبا در بيشتر نقاط دنيا با سفارتخانه‌هاي مختلف ارتباط برقرار كرده و از نزديك به اقتضاي شغلم به اين مكان‌ها رفت‌وآمد داشته‌ام. به چشم خود ديده‌ام كه چگونه نمايندگان كشورهاي مختلف در يك نقطه از دنيا براي جلب‌نظر سرمايه‌گذاران چه بال و پري مي‌زنند تا بتوانند يكي از آنها را در تور سرمايه‌گذاري كشور خود به دام اندازند و در جهت بهبود اقتصاد كشورشان مورداستفاده قرار دهند.

كار سفارتخانه‌ها اين است كه فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري در ساير نقاط دنيا را به بخش خصوصي خود معرفي كرده و مزيت‌هاي اقتصادي كشور خود را پيش‌روي سرمايه‌گذاران دنيا قرار دهند. كار آنها در يك كلمه خلاصه مي‌شود«حمايت» و ديگر هيچ.


 اقتصاد در سفارتخانه‌هاي ايران

اما سفارتخانه‌هاي ما چه كرده‌اند؟ كدام فرصت اقتصادي در دنيا را به بخش خصوص كشور معرفي كرده اند؟ آنها حتي يك سايت اينترنتي هم ندارند كه از آن طريق بتوان با مسوولان مربوطه ارتباط برقرار و درخواست‌هاي خود را مطالبه كرد. نگاهي كه به سفارتخانه‌هاي ما همواره وجود داشته سياسي- امنيتي بوده و كمتر كشف فرصت‌هاي اقتصادي و استفاده از ظرفيت‌هاي داخلي و خارجي مرتبط موردتوجه قرار گرفته است.

ما همواره در سفارتخانه‌هاي خود به در بسته خورده‌ايم و كمتر ديده‌ايم كه مسوولان ديپلماسي كشور در نقاط مختلف دنيا به بخش خصوصي به عنوان يكي از سربازان اقتصادي بنگرند و از توان آنها در ايجاد ارتباطات اقتصادي يا همان ديپلماسي اقتصادي بهره جويند.



 در سفارتخانه‌ها به روي بخش خصوصي باز شود

وقت آن رسيده تا با توجه به گشايش‌هاي بين‌المللي در سفارتخانه‌ها به روي فعالان بخش خصوصي باز شود و مساله اقتصادي به جدي‌ترين مساله نمايندگي‌هاي دولت ايران در نقاط مختلف تبديل شود.

سال گذشته آقاي عراقچي به‌عنوان مذاكره‌كننده ارشد هسته‌يي كشورمان در مصاحبه‌يي اعلام كرده بودند كه همايشي با حضور سفراي ايران در ساير نقا دنيا برگزار خواهند كرد و در آن خواهند خواست تا به بررسي فرصت‌هاي افتصادي در كشورهاي مقصدشان بپردازند.

به نظر مي‌رسد كه اين ايده خوب خواهد توانست زمينه‌هاي حركت پويا‌تر سفارتخانه‌هاي‌مان را براي پذيرش فعالان بخش خصوصي داخلي و خارجي فراهم آورد. هر سفارتخانه مي‌تواند به پايگاهي براي معرفي ظرفيت‌هاي اقتصادي كشور و جذب سرمايه‌هاي خارجي تبديل شود و خانه واقعي ايرانيان خارج از كشور باشد.



 نياز به تغيير الگو در انتصاب سفرا

در اين ميان باتوجه به اينكه اقتصاد پس از حل مذاكرات هسته‌يي حرف اول را مي‌زند آيا بهتر نيست كه وزارتخارجه ايران تغييري در الگوي انتصاب سفراي ايران در كشورهاي ديگر به‌وجود آورد و جمعي از اقتصاددانان، برنامه‌ريزان و فعالان بخش خصوصي را به‌عنوان سفير خود در آن كشورها به كار بگمارد؟

چه اشكالي دارد كه يك تاجر، توليد‌كننده و كارآفرين ايراني به عنوان سفير در ديگر كشورها مشغول به كار شود و فضا را به‌نفع اقتصاد در سفارتخانه‌هاي كشور تغيير دهد؟

امريكا بيشتر سفراي خود را از ميان نخبگان بخش خصوصي خود انتخاب مي‌كند تا از اين طريق بتواند به افرادي كه اقتصاد و فرصت‌هاي اقتصادي را مي‌شناسند ميدان دهد و از توانايي‌هاي آنان براي بهبود اقتصاد خود بهره برد.

ما هم نياز داريم افرادي را روانه سفارتخانه‌هاي‌مان كنيم كه بخش خصوصي و بازارها را بشناسد و با چنين شناختي در سفارت را به روي فعالان اقتصادي كشور باز كند نه اينكه از موضع بالا با آنان برخورد كرده و فقط مسوول صدور پاسپورت و ويزا شود.

 بخش خصوصي در كنار دولتمردان

نكته ديگر اين است كه تا چه حد بخش خصوصي مي‌تواند در سفر مسوولان كشور به خارج در كنار آنها باشد. ما نمي‌گوييم كه با هواپيماي حامل رييس‌جمهور و در قالب هيات همراه با مقامات رييس‌جمهور همسفر شويم (گرچه چنين خواسته‌يي دور از دسترس نبايد باشد) اما توقع داريم وقتي كه خود راسا اقدام كرده و خود را به مقامات مي‌رسانيم موردتوجه قرار‌گيريم نه اينكه رييس‌جمهور فقط از كنارمان رد شود و به ما لبخند بزند. من خود چند سفر روساي جمهور به ديگر كشورها حضور داشته‌ام و تنها نتيجه‌اش اين بوده كه آنها از كنارمان رد شده‌اند و دستي تكان داده‌اند.

اين‌گونه سفرها در ساير كشورها تعريف ديگري دارد و دولت و بخش خصوصي در كنار هم قرار گرفته در قالب هيات‌هاي چند صد نفره و در راس يك هيات سياسي و اقتصادي وارد ساير كشورها مي‌شوند و فرصت‌هاي اقتصادي را رصد مي‌كنند.

حال آيا وقت آن نرسيده كه دولت ما نيز دست دوستي و محبت خود را به سوي بخش خصوصي دراز كند و نگاه بخش خصوصي محور را به جاي نگاه دولت‌محور، در دستگاه ديپلماسي خود

حاكم كند؟

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 1101
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما