ehdasrd

گشايش دروازه نفت براي ورود خارجي‌ها

گشايش دروازه نفت براي ورود خارجي‌ها

گشايش دروازه نفت براي ورود خارجي‌ها

شركت ملي نفت ايران، روز گذشته از شركت‌هاي E&P خارجي خواست تا «فرم ارزيابي صلاحيت» براي حضور در مناقصه قراردادهاي بالادستي صنعت نفت را تكميل كنند و در نهايت منتظر باشند تا 17 آذرماه امسال، نتيجه بررسي شركت ملي نفت از اين فرم‌ها اعلام شود. 3 تيرماه سال جاري بود كه علي كاردر در روزهاي نخست انتصابش به عنوان مديريت شركت ملي نفت ايران، در جلسه‌يي با مجريان پروژه‌هاي غرب كارون اعلام كرد كه اين شركت، شركت صاحب صلاحيت خارجي براي فعاليت در صنعت نفت ايران را از طريق رتبه اعتباري در 3سازمان فيچ، استاندارد ‌اند پورز و مودي، شناسايي كرده است. كاردر در آن زمان اعلام كرد تا 2 هفته پس از آن تاريخ، نخستين مرحله شناسايي شركت‌هاي حائز شرايط و توانمند بين‌المللي براي تدوين وندور ليست شركت ملي نفت ايران با اعلام فراخواني طي دو هفته آينده اجرايي مي‌شود.

فرآيند رفت و برگشت مصوبه دولت درباره چارچوب قراردادهاي جديد نفتي اما درنهايت باعث شد اين 2هفته به نزديك 3ماه تبديل شود. از سويي ديگر و در حالي كه در زمان امضاي قرارداد ميان شركت ملي نفت و شركت نفت و گاز پرشيا از شركت‌هاي متعلق به ستاد اجرايي فرمان امام، و در جلسه بسيج وزارت نفت كه روز قبل از آن برگزار شد، مسوولان وزارت نفت به نوعي عنوان كرده بودند كه هنوز نمي‌توان قراردادهاي نفتي جديد را «نهايي» انگاشت و اگر مقام معظم رهبري با اين نوع قرارداد مخالفتي داشته باشند، وزارت نفت آن را متوقف خواهد كرد. اخبار روز گذشته درباره فراخوان وزارت نفت از شركت‌هاي اكتشاف و توسعه خارجي از ديد برخي فعالان صنعت نفت، نشانه‌يي از نهايي‌شدن قراردادهاي جديد نفتي به حساب مي‌آيد. انتشار اين خبر در

وب سايت شركت ملي نفت ايران بلافاصله با واكنش رسانه‌هاي خارجي نيز مواجه شد. به گزارش «تعادل»، بلومبرگ در خبري در واكنش به اين فراخوان نوشت كه ايران اكنون به بيش از 100ميليارد دلار سرمايه در صنعت نفت خود

احتياج دارد.

اين خبرگزاري اضافه مي‌كند ايران اكنون و با توجه به توافقي كه در الجزيره ميان اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت خام صورت گرفت، به دنبال اين است كه تا پيش از اتمام سال جاري شمسي بتواند چند پروژه را به نتيجه رسانده و توليد نفت خام خود را افزايش دهد.

   

در آخرين روزهاي تيرماه سال جاري، زماني كه علي كاردر سكان NIOC را از ركن‌الدين جوادي تحويل گرفته بود، در صحبت‌هايي درباره فعاليت شركت‌‌هاي خارجي در ايران اظهار كرد: «تنها شركت‌هايي مي‌توانند وارد مناقصه‌هاي اين حوزه شوند كه E&P يا IOC محسوب شده و رتبه اعتباري يكي از 3سازمان، فيچ، استاندارد ‌‌اند پورز يا مودي را داشته باشند. به گزارش «تعادل» اين 3نام كه درواقع آژانس رتبه‌‌بندي به حساب مي‌آيند، در دنيا با عنوان «3بزرگ» شناخته مي‌شوند. مقر استاندارد ‌اند پورز (S&P) و مودي در امريكا قرار دارد در حالي كه فيچ هم در نيويورك و هم در لندن دفتر دارد. نكته جالب توجه در مورد اين 3 آژانس اين است كه آنها متهم هستند در ركود جهاني اقتصاد در سال 2008 دست داشته‌اند.

در اين بين 3ماه از اظهارات مديرعامل شركت ملي نفت ايران گذشته و اكنون اين شركت در فراخواني اعلام كرده است: «شركت ملي نفت ايران در نظر دارد براي تعدادي از پروژه‎هاي اكتشاف و توليد (E&P) نفت و گاز ايران، طي چند دوره مناقصه برگزار كند. به اين وسيله از شركت‎هاي اكتشاف و توليد (E&P) خارجي معتبر و واجد شرايط دعوت به عمل مي‌آيد تا در فرآيند ارزيابي صلاحيت شركت كنند.» در ادامه متن اين فراخوان آمده است: «پروژه‎هاي مورد نظر كه به تدريج اعلام مي‎شوند، براساس قوانين و مقررات ايران در فهرست مناقصه قرار گرفته و واگذار خواهند شد. اسناد ارزيابي صلاحيت و اطلاعات مرتبط مانند شيوه‎ها، معيار و رويه‎هاي ارزيابي از دوشنبه، ٢٦مهرماه- (١٧ اكتبر ٢٠١٦) در تارنماي رسمي شركت ملي نفت ايران به نشاني www.nioc.ir در دسترس خواهد بود.»

اين متن در انتها اضافه مي‌كند: «لازم است متقاضيان يك نسخه از مدارك مورد نياز و اطلاعات مرتبط با آن را به همراه فايل الكترونيكي تا ٢٩ آبان‌ماه امسال (١٩نوامبر ٢٠١٦) به نشاني الكترونيكي ipc@nioc.ir و نشاني پستي تهران، خيابان كريمخان، خيابان حافظ، نرسيده به پل حافظ، ساختمان مركزي ششم، طبقه پنجم، اتاق ٥٠١ ارسال كنند. فهرست نهايي متقاضيان واجد شرايط، ١٧ آذرماه امسال (7دسامبر ٢٠١٦) در تارنماي شركت ملي نفت ايران منتشر مي‌شود.»

روز گذشته در حالي اين فراخوان خطاب به شركت‌هاي خارجي اعلام شد كه ايران حدود 10روز پيش، نخستين متن در قالب چارچوب قراردادهاي نفتي را با شركت نفت و گاز پرشيا از شركت‌هاي متعلق به ستاد اجرايي فرمان امام كه در ليست 8شركت قابل تاييد وزارت نفت براي «تبديل شدن» به شركت اكتشاف و توسعه قرار داشت، به امضا رساند. اين سند به افزايش بازيافت 3ميدان ياران، كوپال و مارون تعلق داشت و Head Of Agreement  به حساب مي‌آمد. سندي كه آزمايشي بوده و طرفين تعهدي در عملياتي كردن آن ندارند، همين مساله سبب شد محمد مخبر، رييس ستاد اجرايي فرمان امام در صحبت‌هايي در طول جلسه امضاي قرارداد و اظهاراتي صريح‌تر در فرداي اين روز، اعلام كند كه ستاد اجرايي فرمان امام خواستار ورود به طرح توسعه فاز2 ميدان نفتي آزادگان، از بزرگ‌ترين ميدان‌هاي نفتي ايران و مشترك با ميدان نفتي مجنون عراق است. رييس ستاد اجرايي فرمان امام در اين زمينه اعلام كرد تا زماني كه تكليف آزادگان مشخص نشود، آنها دست به هيچ كار ديگري نخواهند زد. در اين بين اما شركت ملي نفت قبل‌تر اعلام كرده بود شركت‌هايي از ژاپن و چين، همچنين شركت نفتي فرانسوي توتال نيز متقاضي حضور در آزادگان هستند و به همين دليل براي اين ميدان مناقصه برگزار خواهد شد.

 با توجه به مسائل پيش آمده پس از امضاي قرارداد ميان شركت ملي نفت ايران و شركت نفت و گاز پرشيا و اعلام نظر صريح رييس ستاد اجرايي فرمان امام كه آنها حاضر نيستند در پروژه‌يي كه يك طرف خارجي رهبر آن باشد وارد شوند، كلاف نحوه همكاري ميان شركت‌هاي ايراني و خارجي در پروژه‌هاي نفت و گاز ايران بيش از پيش سردرگم شد.

بلومبرگ نيز در گزارش خود به اين مساله اشاره كرده و مي‌نويسد، شركت‌هاي ايراني اكنون تمايل چنداني به ورود خارجي‌ها به صنعت نفت ايران ندارند. اين خبرگزاري در ادامه به اين مساله اشاره مي‌كند كه سومين توليد‌كننده بزرگ اوپك در ماه گذشته معادل 3ميليون و 630هزار بشكه در روز توليد نفت خام داشته است و تلاش دارد تا پيش از نشست اعضاي اين سازمان در وين براي تعيين سهميه هر كدام از اعضا، توليد خود را افزايش دهد.

اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت خام، چندي پيش در الجزيره جلسه 170 خود را در قالب جلسه‌يي اضطراري تشكيل داده و سقف توليد اين سازمان را بين 32ميليون و 500هزار بشكه در روز تا 33ميليون بشكه در روز تعيين كردند، قرار بر اين شد سهم هر كدام از كشورها از اين توليد، در نشست 171سازمان كه در حالت عادي و در وين برگزار مي‌شود، تعيين شود؛ نشستي كه در ماه آينده ميلادي برگزار خواهد شد. تعيين اين سقف براي سازمان در حالي رخ داد كه طبق گزارش ماه اكتبر اوپك كه چند روز پيش منتشر شد، اوپك در ماه سپتامبر با افزايشي 220هزار بشكه‌يي در توليد نفت خام خود مواجه شد و سقف 33ميليون و 394هزار بشكه در روز را به ثبت رساند. در اين ماه عراق با افزايش 105هزار بشكه‌يي بيشترين افزايش را در ميان اعضاي سازمان به ثبت رساند.

ايران با انتشار فراخوان از شركت‌هاي اكتشاف و توسعه خارجي، نخستين گام مهم براي جذب آنها به صنعت نفت خود را پس از حدود 2سال برداشت. در اين مدت هيات‌هاي مختلفي از كشورهاي مختلف به‌ويژه اروپا از ايران بازديد و با بيژن زنگنه، وزير نفت ديدار كردند، اما هنوز مشخص نيست با توجه به برخي موانع موجود در ايران، اين شركت‌ها چه رويكردي در قبال اين فراخوان در پيش خواهند گرفت. برخي اعتقاد دارند، تعلل شركت‌هاي غربي براي ورود به صنعت نفت ايران، اين كشور را به سوي آغوش چين سوق داده است؛ آغوشي كه چندان اطمينان‌بخش نيست و ايران تمايل دارد از امكانات بيشتري براي صنعت نفت و ميدان‌هاي خود بهره ببرد.

به گزارش «تعادل»، طبق تازه‌ترين گزارش سازمان كشورهاي صادركننده نفت خام كه 4روز پيش منتشر شده، ايران در ماه سپتامبر توانسته است توليد نفت خام خود را نسبت به ماه قبل از آن 21هزار بشكه افزايش داده و به 3ميليون و 665هزار بشكه در روز برساند. هدف ايران اما دستيابي به سطح توليد پس از دهه70 شمسي خود است كه در بازه‌هايي از زمان، به بالاي 4ميليون بشكه در روز نيز رسيد.

منبع:تعادل

تعداد بازدید : 687
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما