ehdasrd

نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «حمایت قضایی» اتاق بازرگانی تهران

نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «حمایت قضایی» اتاق بازرگانی تهران

نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «حمایت قضایی» اتاق بازرگانی تهران

نمایندگان بخش خصوصی در نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» در ضرورت تسهیل پذیرش شرکت‌های بخش خصوصی در بازار سرمایه، که نتایج بزرگی مانند شفافیت و ماندگاری بیشتر شرکت‌ها را به همراه دارد به بحث و گفت‌وگو نشستند از ضرورت ایجاد انگیزه برای شرکت‌های برای سهامی عام شدن گفتند

در نشست مشترک دو کمیسیون «بازار پول و سرمایه» و «حمایت قضایی و مبارزه با فساد» اتاق بازرگانی تهران که به صورت ویدئو کنفرانس و غیرحضوری برگزار شد، راهکارهای افزایش شفافيت در بازار پول و سرمایه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. کارشناسان حاضر در این جلسه بر این نکته اتفاق نظر داشتند که تسهیل ورود شرکت‌ها به بازار سرمایه به شفافیت بیشتر و همچنین به کسب انتفاع بخش خصوصی از این بازار منتهی ‌می‌شود.

در آغاز این جلسه، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران با اشاره به اینکه لازمه رشد اقتصادی کشور شفافیت است، گفت: شفافیت یکی از نیازهای اساسی هر اقتصادی است؛ به ویژه در بازار سرمایه که اطلاعات صحیح لازمه تصمیم‌گیری و سوق یافتن پس‌اندازهای مردم به سوی این بازار است.

فریال مستوفی با تاکید بر اینکه تفاوت اقتصادهای کارآمد و ناکارآمد در «شفافیت» است، عواملی چون دخالت دستگاه‌های دولتی، معاملات صوری، اخبار کذب و انتشار اطلاعات نادرست را به عنوان موانع شفافیت در اقتصاد ایران برشمرد. مستوفی با بیان اینکه شفافیت به سرمایه‌گذاری و سرمایه‌گذاری به رشد اقتصادی منتهی خواهد شد، توضیح داد: اکنون حجم بزرگی از نقدینگی روانه بازار سرمایه شده است که اگر از این فرصت به نحو شایسته بهره‌برداری صورت نگیرد، این فرصت به تهدید تبدیل خواهد شد. در واقع اگر این سرمایه به سمت مولدسازی هدایت نشود، مشکلات عدیده‌ای ایجاد خواهد کرد.

او در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ضرورت آموزش افرادی که اقدام به سرمایه‌گذاری در بورس کرده‌اند از آمادگی اتاق تهران برای آموزش و ارتقا دانش این افراد سخن گفت.

بهره‌گیری از منابع ارزان قیمت بازار سرمایه

در ادامه این جلسه، رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران نیز با بیان اینکه ورود هر چه بیشتر شرکت‌ها به بازار سرمایه به کاهش زمینه‌های فساد ‌می‌انجامد، ادامه داد: بازار سرمایه بیش از سایر بازار‌ها از عنصر شفافیت برخوردار است و به همین سبب، فعالان اقتصادی ‌می‌توانند استانداردهای شرکتی خود را به نحوی تغییر دهند که بتوانند وارد این بازار شوند. به بیان دیگر، شرکت‌های کوچکی که بیش از 30 سال از فعالیت آنها ‌می‌گذرد، ‌می‌توانند با رعایت حداقل‌ها و تغییر ماهیت خود از سهامی خاص به سهامی عام وارد بازار سرمایه شوند.

حسن فروزان‌فرد افزود: مهمترین انتفاعی که شرکت‌ها در سایه این شفافیت کسب ‌می‌کنند، بهره‌گیری از منابع ارزان‌قیمت بازار سرمایه است. در شرکت‌های کوچک و متوسط ایرانی که اغلب به صورت خانوادگی اداره ‌می‌شود، اصول حاکمیت شرکتی رعایت نمی‌شود و ساختار مدیریت مالی حرفه‌ای کمتر در میان شرکت‌های بخش خصوصی مشاهده ‌می‌شود. از این رو چنانچه این شرکت‌ها حداقلی از شفافیت را رعایت کنند، زمینه برای سهامداری عمومی و پایداری شرکت فراهم ‌می‌شود.

تکلیف حساب‌های فاقد هویت مشخص شود

 عباس آرگون، نایب‌رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران هم بر این عقیده بود که وجود شفافیت هم در بازار سرمایه و هم در نظام بانکی ضروری است. او گفت: بر اساس اعلام منابع رسمی، حدود چند صد میلیون حساب بانکی در کشور وجود دارد که درصد قابل توجهی از این حساب‌ها فاقد هویت است. در عین حال، گردش مالی انواع قاچاق به وسیله این حساب‌ها صورت ‌می‌گیرد. به همین سبب باید به موضوع شفافیت به صورت بنیادی‌تر بنگریم و باید از نظام بانکی بخواهیم این حساب‌ها را شفاف‌تر کند. البته مساله عدم شفافیت با لایحه یا صدور بخشنامه حل نمی‌شود و باید برای حصول آن اقدام عملی صورت گیرد.

آرگون همچنین با اشاره به اقبال عمومی به بازار سرمایه گفت: چرا از این فرصت استفاده نشده و پذیرش شرکت‌ها در بورس تسهیل نمی‌شود. مساله‌ای که وجود دارد این است که شرکت‌ها بیش از شش ماه در صف پذیرش ‌می‌مانند. البته شرکت‌ها نیز برای رعایت استانداردها باید توجیه شوند. اما چنانچه شرکت‌ها وارد این بازار شوند، ‌می‌توانند بخشی از مشکلات مالی خود را برطرف کنند. در واقع تسهیل ورود شرکت‌ها به بورس منجر به جهش تولید، برندسازی و شفافیت ‌می‌شود.

فرهنگ‌سازی برای شفافیت

مهراد عباد، نایب‌رئیس کمیسیون حمایت قضایی و مبارزه با فساد اتاق تهران هم به این نکته اشاره کرد که شرکت‌هایی که از شفافیت و متعاقب آن پرداخت مالیات بیم دارند، ناگزیر به پرداخت زیرمیزی ‌می‌شوند. او ادامه داد: اگر به شرکت‌ها آگاهی دهیم که شفافیت پیشه کنند و به جای چند دفتره بودن و برخورداری از حساب‌های غیررسمی، یک دفتره باشند و مالیاتشان را بپردازند، به نفع کشور هم خواهد بود. در عین حال، باید تلاش کنیم شرکت‌های بیشتری از اعضای اتاق وارد بازار سرمایه شوند.

شهاب جوانمردی، عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران نیز تسهیل پذیرش در بازار سرمایه را در ایجاد شفافیت موثر دانست و گفت: باید این موضوع مورد بررسی قرار گیرد که در هفته چند شرکت در بورس عرضه اولیه دارند و چند شرکت در صف هستند. شرکت‌های بسیاری برای ورود به بازار سرمایه آمادگی دارند اما اراده‌ای برای پذیرش آنها نیست.

او همچنین با اشاره به اینکه شفافیت قوانین، زمان اجرا و نوع اجرای قوانین در بازار سرمایه با وضعیت نابسامانی مواجه است و منجر به رانت و عدم شفافیت ‌می‌شود، گفت: باید از دولت بخواهیم که در مورد ابلاغ و اجرای این قوانین تجدیدنظر کند.

مشوق‌هایی برای ورود به بازار سرمایه

در ادامه این جلسه، مهدی حیدری استاد اقتصاد مالی مدرسه کسب و کار اتاق تهران گفت: مکانیزم‌های اقتصادی باید به سمت و سویی برود که شرکت‌ها برای ورود به بازار سرمایه ترغیب شوند. برای مثال معافیت‌های مالیاتی طولانی‌مدت ‌می‌تواند به عنوان یکی از این مشوق‌ها مورد توجه قرار گیرد.

حیدری در بخش دیگری از سخنانش به توزیع سود بسیار بالا در شرکت‌های ایرانی اشاره کرد و گفت: در شرکت‌های ایرانی بیش از70 درصد سود توزیع ‌می‌شود. در حالی که این رقم در آمریکا حدود 20 تا 30 درصد است. توزیع سود بالا در شرکت‌های ایرانی در حالی رخ ‌می‌دهد که آنها دچار کمبود منابع مالی هستند. در واقع با توزیع این میزان سود، منابع مالی از شرکت خارج ‌می‌شود. بر این اساس مالکان بزرگ نظیر سازمان‌های بازنشستگی باید اجازه دهند، پول در شرکت بماند و نیازهای مالی خود را از طریق فروش سهام جبران کنند.

حسن فروزان‌فرد نیز در ادامه افزود: ‌می‌دانیم که وضعیت منابع مالی دولت به سمت و سویی حرکت ‌می‌کند که اتکا به درآمدهای مالیاتی را افزایش خواهد داد و شرکت‌ها سخت‌گیری‌های مالیاتی بیشتری را تجربه خواهند کرد؛ وقتی شرکت‌ها ناچار به پرداخت مالیات بیشتر شوند، ناگزیر خواهند بود که به شفافیت بیشتر نیز تن دهند.

 او افزود: در بخش خصوصی شرکت‌هایی وجود دارد که با رعایت حداقل‌هایی ‌می‌توانند وارد بورس شوند. در چنین شرایطی لازم است، اتاق تهران گفت‌وگوهایی را با متولیان بورس و فرابورس آغاز کند تا زمینه ورود این شرکت‌های پیشرو به بازار سرمایه فراهم شود. پس از آن احتمالاً شرکت‌های بیشتری برای ورود به بازار سرمایه ترغیب ‌می‌شوند. در این صورت بخش خصوصی منفعت بیشتری از این بازار کسب خواهد کرد.

فرآیند شفاف‌سازی در نظام بانکی آغاز شده است

 در ادامه این نشست، مصطفی بهشتی‌روی، از کارشناسان نظام بانکی، به این نکته اشاره کرد که شفافیت بیش از آنکه مساله‌ای مالی، پولی و بانکی باشد به انگاره‌های فرهنگی و اجتماعی ایرانیان باز‌می‌گردد و این انگاره‌ها باید تغییر کند تا شفافیت حاصل شود. او گفت: حساب‌های بانکی نیز دارای شفافیت است و مطابق قانون مبارزه با پولشویی بانک‌ها گردش‌های مشکوک در حساب‌ها را باید به وزارت امور اقتصاد و دارایی اعلام کنند. خوشبختانه فرآیند شفاف‌سازی در نظام بانکی آغاز شده و ما ناگزیر هستیم برای برقراری روابط کارگزاری این شفافیت را رعایت کنیم.

پس از آنکه سایر کارشناسان نیز دیدگاه‌های خود را مطرح کردند، مقرر شد این جلسات مشترک میان کمیسیون‌ها با موضوع شفافیت و ورود شرکت‌های بیشتر به بازار سرمایه ادامه یابد و در نهایت برآیند نظرات بخش خصوصی در تعامل با سازمان بورس مطرح شود.

منبع:اتاق بازرگانی تهران

تعداد بازدید : 353
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما