ehdasrd

اهميت تقويت واقعي شوراي روساي شهرستان‌ها

اهميت تقويت واقعي شوراي روساي شهرستان‌ها

اهميت تقويت واقعي شوراي روساي شهرستان‌ها

رسمي كه از چند دوره پيش به نام شوراي روساي اتاق‌هاي بازرگاني بنيان گذاشته شد، در چند دوره اخير هميشه موفق بوده است و در اين دوره نيز همه نگاه‌ها براي تعيين عضو هفتم هيات رييسه به شوراي روسا دوخته شده است اما در اين ميان اين سوال مطرح مي‌شود كه اصولا اهميت اين شورا در چيست و چرا تا اين اندازه اين الگو موفق به اثرگذاري شده است؟ از طرف ديگر چرا انتخاب نايب‌رييس در اين دوره تا اين اندازه مورد تاكيد قرار گرفته است و چه اتفاقي قرار است امروز رخ دهد. روز قبل از انتخابات فرصتي شد تا پاي صحبت‌هاي دو عضو هيات رييسه اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران بنشينيم. كيوان كاشفي منشي هيات رييسه و حسين پيرموذن خزانه‌دار اتاق بازرگاني هر دو بر اهميت شوراي روسا تاكيد داشتند و معتقد بودند حفظ انسجام اين شورا از نتيجه‌يي كه اين انتخابات دارد مهم‌تر است.

 

 تاريخچه‌اي بر شوراي روسا

اختلاف بين اتاق‌هاي بازرگاني شهرستان و اتاق تهران بسيار قديمي است. تا دوره پنجم عملا علينقي خاموشي و تيم وي هر دو بخش را مديريت مي‌كرد اما از دوره پنجم شاهد جدايي اتاق تهران از اتاق بازرگاني ايران بوديم. با توجه به تعداد نمايندگان شهرستان‌ها و تشكل‌ها، در آن زمان 60 راي خصوصي و دولتي اتاق تهران عملا اكثريت نسبي در تمامي انتخابات را پيدا مي‌كرد. اما اتفاقي كه در دوره پنجم رخ داد تقابل اتاق تهراني‌ها با رييس اتاق ايران بود. به همين دليل از همان زمان تصميماتي براي تقويت اتاق‌هاي شهرستان به ابتكار اتاق بازرگاني زنجان كه در دوره پنجم نماينده شهرستان‌ها در هيات نمايندگان بود رخ داد.

در آن زمان هميشه يك رييس اتاق به عنوان نماينده شهرستان‌ها در هيات رييسه حضور پيدا مي‌كرد. اما در اين دوره وضعيت متفاوت شد و با پايه‌گذاري يك اتحاد در شهرستان‌ها، شاهد اين موضوع بوديم كه تعداد صندلي شهرستان‌ها در دوره بعد به 3 كرسي افزايش پيدا كرد.

 بر همين اساس ابراهيم جميلي، غلامحسين شافعي و هوشنگ فاخر به هيات رييسه دوره ششم راه يافتند. در دوره هفتم نيز حضور شافعي، محسن جلال‌پور و رحمان سليماني به عنوان 3 عضو شهرستاني بر همين اساس بود. در نهايت اين شورا موفق شد در اتاق دوره هشتم اكثريت هيات رييسه را به دست آورد.

با اين وجود كاركرد اين شورا هيچگاه در حد انتخابات باقي نماند و هميشه شاهد اثرگذاري اين شورا در موضوعات مختلف در اتاق بازرگاني هستيم و جلسات ماهانه آنها به صورت منظم برگزار مي‌شود. در چند ماه اخير به ويژه پس از استعفاي جلال‌پور اثرگذار مهم اين شورا در اتفاقات، انتقاداتي از سوي بعضي اعضاي اتاق تهران و اقليت‌هاي شهرستاني صورت گرفت. به ويژه آنكه اين شورا براساس توافق روسا و بدون الزام قانوني شكل گرفته است. با وجود اين هنوز اين شورا مهم‌ترين نقش را در تعيين وضعيت آينده اتاق بازرگاني دارد.

 

 شوراي روسا بايد كيفي‌تر دنبال شود

روز قبل از انتخابات نايب‌رييس اتاق بازرگاني ايران، شوراي روساي اتاق‌هاي بازرگاني شهرستان جلسه‌يي داشت. از چند ساعت قبل از جلسه شاهد حضور گسترده روسا در طبقه دهم ساختمان جديد اتاق بازرگاني ايران يعني محل كار هيات رييسه بوديم. بحث و گفت‌وگو درباره انتخابات و نتيجه آن بسيار داغ بود و كانديداها درباره اتفاقاتي كه قرار است عصر شنبه در شوراي روسا رخ دهد با يكديگر به گفت‌وگو مي‌پرداختند. در حاشيه اين رفت و آمدهاي گسترده چند دقيقه‌يي فرصتي شد تا پاي صحبت‌هاي دو عضو هيات رييسه

بنشينيم.

كيوان كاشفي، عضو و منشي هيات رييسه درباره شوراي روسا و كارنامه آن گفت: مهم‌ترين مساله درباره شوراي روسا اين است كه اين توافق باعث تقويت اتاق بازرگاني شده است و يك پتانسيل محسوب مي‌شود كه بايد از آن استفاده بهينه كرد. به گفته وي شوراي روساي اتاق‌هاي شهرستان تاكنون بيشتر روي كميت يعني ميزان آرايي كه در اختيار دارد و اثرگذاري اين آرا تمركز داشته است در حالي كه بايد به مسائل كيفي‌تر بپردازد و بخشي از بار كارهاي اتاق بازرگاني از طريق اين شورا به شهرستان‌ها و اتاق‌هاي استاني منتقل شود.

كاشفي كه در حال حاضر ناظر راهبردي هيات رييسه در استان‌ها محسوب مي‌شود درباره اهميت استفاده از پتانسيل شهرستان‌ها گفت: اگر ما بخواهيم صرفا روي بحث آرا تمركز كنيم به مرور شورا تضعيف مي‌شود بلكه بايد به سراغ روش‌هايي براي تقويت شورا از طريق دادن ايده و راهبرد براي اتاق بازرگاني برويم. وي اين شورا را بهترين مكان براي ايجاد همصدايي در اتاق بازرگاني توصيف كرد و افزود در اتاق بازرگاني بحث‌هاي مختلفي وجود دارد اما اين نكته ضروري است كه روساي اتاق‌ها صدايي واحد با نظرات رييس را به جامعه ارائه دهند و محل بحث و گفت‌وگو براي ايجاد اين همصدايي همين شوراي روسا است و به همين دليل در بحث استان‌ها، استفاده بهينه از پتانسيل اين شورا در دستور كار قرار گرفته است.

 

 مساله اصلي در اين انتخابات حفظ اتحاد شوراي روسا است

از سوي ديگر حسين پيرموذن خزانه‌دار اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران در گفت‌وگو با «تعادل» گفت: مساله‌يي كه در انتخابات روز يك‌شنبه كمتر به آن توجه مي‌شود اين است كه اصولا خيلي اهميت ندارد كه نفر هفتم هيات رييسه كيست و هيات رييسه بدون عضو هفتم نيز كارهاي اجرايي را به خوبي انجام مي‌دهد و اينكه از ميان بيش از 10 كانديداي فعلي كدام يك انتخاب شوند چندان در كار هيات رييسه اثرگذار نيست بلكه مساله اصلي كه اين انتخابات را به مساله‌يي مهم تبديل كرده است حفظ انسجام و يكپارچگي شوراي روساي اتاق‌هاي شهرستان است.

پيرموذن با اعلام اينكه هيات رييسه در يك‌ونيم سال گذشته بسيار هماهنگ عمل كرده است تاكيد داشت، در دوره‌هاي اخير هميشه نظر هيات رييسه بدون راي‌گيري تصميمات را اتخاذ كرده است و هيچگاه اختلاف نظر در هيات رييسه به حدي نبوده است كه نياز به راي‌گيري باشد به همين دليل حضور نفر هفتم چندان تفاوتي در وضعيت هيات رييسه ندارد و ما شاهد اين حقيقت هستيم كه هيات رييسه برخلاف تصوراتي كه در خارج از هيات رييسه وجود دارد كاملا يك دست به فعاليت مي‌پردازد.

وي اهميت انتخابات پيش‌رو را در حفظ انسجام شوراي روسا توصيف كرد و افزود: اگر شوراي روسا دچار اختلاف شود، متحد كردن روسا بسيار سخت خواهد بود و ما نياز داريم كه تحت هر شرايطي انسجام شوراي روسا را براي تقويت شهرستان‌ها در دوره بعد حفظ كنيم.

 

 قانون تمكين در شوراي روسا

مساله اصلي اختلاف نظر بعضي از اعضا با شوراي روسا به دليل نوع توافقي است كه در اين شورا رخ مي‌دهد و اصولا همين توافق باعث تقويت شوراي روسا و اثرگذاري بيش از پيش آن شده است. براساس توافق شوراي روسا، هر كس كه قصد دارد در شوراي روسا حضور داشته باشد بايد در صورتي كه نظري مخالف نظر وي به تصويب رسيد موظف به تمكين به آراي جمع است.

اين موضوع به ويژه در انتخابات مختلف بسيار اثرگذار بوده است و بسياري از كانديداها به دليل اين قانون حاضر به شركت در حكميت شوراي روسا نشده‌اند. هرچند ظاهر اين تصميم بسيار سخت به نظر مي‌رسد اما همين تفكر باعث شده است كه در دوره‌هاي مختلف نظر شوراي روسا با اكثريت تصويب شود.

در اين دوره بعضي از كانديداها حاضر به پذيرش حضور در شوراي روسا نشده‌اند كه از مهم‌ترين آنها مي‌توان به شمسعلي معلم، عضو هيات نمايندگان ساري اشاره كرد. وي به دليل اينكه در شوراي روسا امكان كسب راي بالايي ندارد حاضر به قبول راي‌گيري آنها نشد. همچنين از اصفهان و تهران نيز دو نفر امروز در انتخابات كانديدا خواهند شد بدون آنكه تاييد شوراي روسا را كسب كرده

 باشند.

هرچند شوراي روسا تا به امروز به‌شدت اثرگذار بوده است اما به نظر مي‌رسد تغييراتي براي بهبود كارايي آن ضروري به نظر مي‌رسد. استفاده از هيات رييسه انتخابي و داشتن يك برنامه بلندمدت مشخص مي‌تواند باعث شود كه شوراي روساي شهرستان‌ها با قدرت بيشتري به فعاليت بپردازد و اثرگذاري آن افزايش يابد. همچنين به نظر مي‌رسد بايد شوراي روسا را به سمتي هدايت كرد كه به جاي تقابل با اتاق بازرگاني تهران بتواند به نوعي تفاهم با اتاق بازرگاني دست پيدا كند.

منبع:تعادل

 

تعداد بازدید : 1286
اشتراک گذاری:
هنوز دیدگاهی ثبت نشده‌است.شما هم می‌توانید در مورد این مطلب نظر دهید

یک نظر اضافه کنید

شماره موبایل شما منتشر نخواهد شد.پر کردن فیلد های ستاره دار اجباری است.*

امتیاز شما